x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Timp liber Casa Top 5 cele mai liniștite rase de câini. Cei mai relaxați și calmi patrupezi

Top 5 cele mai liniștite rase de câini. Cei mai relaxați și calmi patrupezi

de Anastasia Paul    |    31 Iul 2023   •   21:30
Top 5 cele mai liniștite rase de câini. Cei mai relaxați și calmi patrupezi
Sursa foto: Hepta

Câinii dețin un loc special în inimile multor familii. Sunt prietenoși, buni însoțitori, colegi de muncă, însoțitori pentru nevăzători și oferă chiar sprijin emoțional. 

Unele persoane preferă câinii liniștiți, calmi, astfel că un studiu recent realizat în Ungaria arată că puii imită instinctiv acțiunile umane, chiar și fără vreo pregătire sau recompensă. Cățeii ar putea copia comportamentul proprietarului din mai multe motive. Ei pot imita ceea ce fac oamenii ca o modalitate de a se adapta situațiilor noi, potrivit studyfinds.org.

De asemenea, ar putea  imita pentru a învăța noi abilități sau a obține informații. O altă explicație este că imitația generează lingușire. A uzurpa identitatea unei alte creaturi ar putea fi o tactică evolutivă pentru a câștiga bunăvoința cuiva și pentru a-și ridica statutul social.
Creșterea unui câine onest depinde astfel, în mare măsură, de proprietar. Vrei să fii un părinte grozav de câine? Cercetătorii de la Universitatea de Stat din Oregon au câteva sugestii. Studiul lor a constatat căpatrupezii tind să fie mai sociali atunci când sunt departe de stăpânii lor și rezolvă probleme mai grele dacă stăpânii lor „au așteptări mari” și sunt foarte receptivi la comportamentele și nevoile puilor.

Pentru cei care doresc să aibă alături de un prieten blănos care nu latră prea des, lista cu primele cinci rase de câini, considerate ede experți cele mai liniștite. Iată câțiva dintre cei mai  relaxați și calmi câini:

1. Pug
Câinii din rasa Pug (sau Mops) sunt uimitori. Au o constituție robustă și își adoră stăpânii. Este un pacifist care latră doar în situații extreme, de pericol iminent ori când le este foarte foame! Au o respirație grea deoarece au botul turtit. 

În trecut au fost preferați de împărații Chinei și doar nobilimea se putea bucura de ei. Astfel că au pornit din palatele imperiale chineze și s-au răspândit în Europa prin comercianții care își transportau mărfurile pe apă, în anii 1500.  

2. Bulldog francez
Bulldogii francezi sunt fotogenici și răspund bine la dresaj. Sunt drăgălași, leneși și tăcuți. Nu sunt câini grozavi de pază dar sunt însoțitori grozavi. 

Provin din buldogii din regiunile engleze unde se producea dantelă și s-au mutat cu proprietarii lor în Franța, în timpul Revoluției Industriale. Au devenit populari în cafenelele pariziene și pot fi admireați în picturile lui Edgar Degas și Toulouse-Lautrec. Nu latră foarte mult, dar scot zgomote atunci când sunt entuziasmați. Fac zgomote atunci când dorm. 

3. Terranova
Un alt câine calm și blând este Terranova (Newfoundland). Sunt uriași dar deștepți pot face diferența între evenimentele de zi cu zi și pericol, ceea ce îi va determina să-și avertizeze familia. Cu alte cuvinte,  latră doar atunci când este cazul. Sunt câini de familie foarte buni  care își apără proprietarul, fără să latre din plictiseală ori să scoată diverse sunete prin casă. Personalitatea lor este docilă și chiar taciturnă. Nu sunt leneși însă, fiind în schimb dedicați și relaxați, plăcându-le să alerge. Grijulii și temperați, tolerează bine agitația vieții de familie.

Inițial erau folosiți la bordul navelor din Atlanticul de Nord pentru salvarea personalului și pasagerilor de la înec și la transportul de plase grele de pescuit. Lewis și Clark au luat un Newfoundland în călătoria lor de 8.000 de mile prin America, iar Robert Kennedy a fost adesea însoțit la biroul său de procuror general al SUA de către Newfoundland Brumus. 

 4. Basenji
Câinii Basenji sunt o rasă interesantă deoarece nu pot să latre, probabil datorită formei neobișnuite a laringelui lor. Dar ei comunică în alte moduri, această rasă de câini liniștită este inteligentă și energică și va avea nevoie de un antrenament pozitiv și de exerciții adecvate pentru a fi un însoțitor fericit.

„Basenji sau „Câinele fără lătrat” provine din Africa și este o rasă unică și candidat la titlul de cea mai veche rasă. Deși este adevărat că Basenji nu latră, atunci când se exprimă, ei scot un sunet unic, care este un fel de chiot, scâncet ori scârțâit. 

5. Saint-Bernard
Este un câine uriaș, de munte, calm și blând. A fost inițial folosit pentru a ajuta în fermele elvețiene. 

Nu este foarte vocal dar din când în când vei găsi unul care are multe de spus. Din fericire, acest lucru poate fi remediat cu ceva antrenament. Este echilibrat și puternic, atașați de proprietarii lor. Însă au nevoie de spațiu să-și consume energia. 

 

×
Subiecte în articol: caini liniste