x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Timp liber Casa Trandafirii - in gradina, pe terasa si in casa

Trandafirii - in gradina, pe terasa si in casa

de Cornelia Constantin    |    22 Iun 2006   •   00:00
Trandafirii  -  in gradina, pe terasa si in casa

Cred ca sunteti de acord cu mine ca trandafirii nu vor fi niciodata demodati. Indiferent de soi, de locul unde vrem sa-i plantam sau de recipient, ei vor capta mereu atentia cu florile catifelate, cu parfumul si frunzisul de un verde stralucitor. In gradina, trandafirii pot forma adevarate rozarii atunci cand mai multe soiuri sunt plantate laolalta; pe terasa ei pot colora portiunile insorite, iar in casa, cu putina grija, pot transforma iarna cenusie intr-un curcubeu floral. Totul este sa stim ce alegem in functie de destinatie.

IN GRADINA

Adevarul e ca orice gradina care se respecta trebuie sa contina macar o tufa de trandafiri. Si daca va doriti o planta florifera de primavara pana toamna tarziu, atunci trandafirii sunt indicati. Singura conditie este sa aiba cateva ore de soare dimineata, pentru ca, daca gradina dumneavoastra este umbrita, atunci trandafirii vor avea flori anemice si nu vor rezista prea mult. Soarele este o conditie esentiala pentru ca trandafirii sa infloreasca abundent si sa se pastreze multa vreme sanatosi. Daca in zona in care locuiti ploua prea mult, atunci este nevoie sa inaltati putin baza tufei, in asa fel incat apa sa nu balteasca. Daca ploua prea putin, atunci este posibil sa fie nevoie sa udati plantele (la radacina, dar si pe frunzis). De preferat dimineata, pentru ca pana la pranz sa se usuce apa de pe frunzis. In functie de soi, trandafirii au nevoie de suport pentru catarare, coloane si tutori de diverse dimensiuni. Toate florile trecute se indeparteaza, moment in care se face si o corectare a aspectului plantei. Tunderile pot fi insa de mai multe feluri: superficiale - de care tocmai am amintit, medii - prin care se taie toate crengutele prost plasate, si taieri profunde - cele de intinerire, care se aplica primavara inainte de momentul aparitiei bobocilor. Daunatorii care pot da batai de cap atat plantei, cat si posesorilor sunt puricii de frunze - care invadeaza bobocii in adevarate colonii, paianjenii - care strica mai intai aspectul plantei si mai apoi ataca sanatatea ei prin intepare si hranire cu suc celular. Alte probleme pot sa apara in perioadele ploioase: mucegaiuri si putrezirea radacinilor. In perioadele de seceta, planta se poate vesteji din lipsa de apa. De aceea e bine sa fiti foarte atenti la conditiile de mediu si sa aveti o trusa de prim ajutor care sa contina insecticide, fungicide, foarfece pentru indepartarea portiunilor bolnave, pulverizatoare etc.

PE TERASA

Trandafirii care decoreaza terasele si balcoanele sunt, in general, de talie mica si sunt plantati in ghivece sau jardiniere. Se pot folosi mai multe soiuri pentru efecte cromatice surprinzatoare sau doar unul care sa se armonizeze cu spatiul inconjurator. Rosul va fi mereu la moda cand vine vorba de trandafiri, dar rozul, galbenul, delicatul alb pot sa reprezinte puncte de atractie. Mai nou, terasele pot fi decorate si cu trandafiri cataratori. Dintre acestia cel mai iubit soi pare sa fie New Down, care are o inflorire abundenta si persistenta. Cine nu viseaza la un moment de relaxare inconjurat de parfum de trandafir? O nota de romantism binevenit.

In cazul trandafirilor de jardiniera este imperios necesar ca pamantul folosit sa fie unul cu pH usor acid si cu un drenaj foarte bun. Iar, dupa o ploaie buna, toata apa din tavita trebuie aruncata, pentru ca poate duce la putrezirea radacinilor. Dusul racoritor este agreat de planta si este un motiv in plus sa tina la distanta paianjenii rosii. Ei ataca in valuri, mai ales cand este cald si pamantul se usuca mai repede. Toate florile trecute si frunzele ingalbenite se taie, pentru un aspect ingrijit.

IN CASA

In cazul trandafirilor care decoreaza interioarele, problemele sunt legate de lumina insuficienta, de uscaciunea din aer si de temperatura ridicata. Asa cum am mai spus si cu alte ocazii, ei trebuie plasati la lumina cat mai buna, chiar cu cateva ore de soare direct. Umiditatea trebuie supravegheata nu numai la radacina, ci si in aer. In general, umiditatea din casele noastre este undeva la 40%, valoare scazuta pentru trandafiri. De aceea, asezati ghivecele pe o tavita cu pietris si apa, care va creste adecvat aceasta valoare. Frunzisul trebuie si el stropit periodic. De fapt, in aceasta privinta este chiar o regula de la care nu trebuie sa va abateti. Pentru ca indata ce absentati de la stropirea frunzisului, apare paianjenul rosu, de care se scapa relativ greu si cu ceva pagube. Trebuie sa tineti cont de faptul ca temperaturile foarte ridicate nu sunt pe placul trandafirului. Daca locuiti la bloc si va doriti totusi trandafiri, locul lor este pe balcon. Un balcon inchis este ideal pentru trandafir, dar el poate rezista si in unul deschis, daca peste iarna este protejat si daca temperaturile nu coboara prea mult.

CUM ALEGETI

Ei se cumpara in general primavara. Unii au radacini nude, altii se vand cu balot de pamant sau la ghiveci. Oricum ar fi, trebuie sa verificati daca sunt sanatosi: tulpina viguroasa, radacini fara rani, frunzis inchis la culoare, eventual boboci tari la atingere. Uneori, culoarea florilor de pe etichete nu corespunde cu cea reala. Asa ca, daca vedeti o eticheta cu trandafiri in culoarea lavandei, sa aveti rezerve. Ei sunt foarte rari. Un alt aspect de care e bine sa tineti cont este inaltimea plantei la maturitate. Daca aveti o gradina mica, alegeti soiuri pitice ca sa obtineti un efect foarte placut de spatiu. Daca aveti spaliere si coloane in gradina, alegeti soiuri cataratoare. Daca doriti sa amenajati un rozariu in forma geometrica, alegeti soiuri stufoase si multicolore.

INMULTIREA

Inmultirea trandafirilor se face prin butasi si altoire. Prima varianta de inmultire este relativ simpla si se aplica toamna, cu una-doua luni inainte de inghet. Se iau butasi cu doua-trei noduri si cateva perechi de frunze, nu mai inalti de 15-20 cm, si se planteaza acolo unde va doriti. Udati putin pamantul, plantati si acoperiti butasul cu un vas (borcan, sticla, punga de polietilena etc.), asa incat sa se formeze o minisera. Protejati peste iarna tanara plantuta cu frunze uscate si paie. Primavara, cand vedeti frunzulite noi, puteti sa indepartati protectiile, sa-i adaugati un tutore si s-o supravegheati cu atentie. Altoirea este o metoda pe care o aplica specialistii, dar nu numai ei. Interesant este ca o tufa altoita poate avea flori de mai multe culori in acelasi timp.

SFAT
  • fiti atenti la conditiile de mediu din gradina;
  • cumparati din timp substantele si uneltele necesare;
  • alegeti soiurile potrivite in functie de locul pe care doriti sa-l decorati;
  • puteti folosi ingrasamintsi stimulatori de inflorire, dar fara sa abuzati
  • ×
    Subiecte în articol: grădina trandafirii