x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Timp liber Casa Transformari ingenioase

Transformari ingenioase

16 Iun 2005   •   00:00
Transformari ingenioase

Talentul unui arhitect se evidentiaza mai ales in situatii dificile. Una din ele este atunci cand trebuie sa remodeleze un apartament de bloc, dar fara sa darame vreun zid, ca si in cazul acestei locuinte de doua camere din Bucuresti, radical schimbata gratie ideilor ingenioase ale arhitectilor Diana si Gabriel Carstea, de la biroul Design Unit.

Situata intr-un bloc vechi, locuinta era initial intr-o stare deplorabila ca dotari si finisaje. Proprietarul si-a dorit un apartament modern, spatios si luminos si totodata original sub aspectul decorului. Arhitect ii i-au propus un proiect de amenajare deosebit, avand in vedere ca structura de rezistenta nu permitea interventii constructive de desfiintare a compartimentarilor. Varianta aleasa a fost directionata spre o amenajare stilizata, fireasca in conditiile structurii portante a zidurilor de caramida si in acord cu asteptarile beneficiarului.

In reamenajarea locuintei, un avantaj l-a constituit inaltimea incaperilor, respectiv 2,90 metri, si organizarea interioara realizata acum 30 de ani, acceptabil de coerenta.

Imaginea moderna a rezultat prin intervent ii arhitecturale la nivelul plafoanelor, prin finisarea peretilor cu stuco in zonele ce se doreau a fi evidentiate, designul mobilierului - conceput de cei doi specialisti - si nu in ultimul rand corpurile de iluminat si elementele personalizate din fier si sticla.

Pentru a mari iluzoric perceptia asupra spatiilor s-a optat pentru o pardoseala din placi ceramice de nuanta deschisa. Tonurile de alb si galben sunt prezente in finisajul peret ilor. Gama cromatica, alaturi de designul mobilierului si al corpurilor de iluminat confera unitate stilistica in intreaga casa. Acest lucru conteaza in final la aspectul reusit, rafinat, elegant.

Livingul are o zona specifica de loc de conversatie (canapea si masa), in fata careia a fost conceput un ansamblu de mobilier minimalist, unde este pozitionata aparatura hi-fi. O nota distincta in acest spatiu este barul frumos materializat cu accesorii din fier, cu rafturi din sticla evidentiate prin spoturi de lumina. Totusi, aici s-a facut o modificare constructiva, respectiv s-a extins incaperea catre balcon, acum perfect izolat. Volumul decorativ de la nivelul plafonului in zona vine sa intimizeze locul barului, prin coborarea nivelului pe inaltime. Totodata, acest element vine sa puncteze simetria pe lungimea camerei si sa directioneze sugestiv privirea catre usile culisante ale livingului, superb realizate din fier si sticla.

Acestea intimizeaza livingul fata de holul de la intrare. Usile glisante sunt corelate cu mobilierul de depozitare a garderobei din hol, ce inglobeaza doua oglinzi in care se reflecta cu efect modelul din fier.

Bucataria, de dimensiuni mici, este excelent organizata. Ea serveste functiunilor specifice, dar, pe langa acestea, in mobilierul ei este inglobata masina de spalat rufe, iar langa fereastra este conceput un loc de luat masa, care poate fi asociat unui gen fastfood. Zona de noapte beneficiaza de generozitate in privinta dimensiunilor. Dormitorul matrimonial este personalizat prin intervent ii arhitecturale ce marcheaza zona patului. Modul de iluminare, asortarea cuverturii cu draperiile, efectul finisajului cu stuco aduc o nota distincta acestei camere.

O locuinta deosebita prin atmosfera ei, prin liniile studiate, cromatica unitara si detaliile expresive, ce demonstreaza ochiul avizat si experienta arhitectilor de la Design Unit.

Izabela Serghei, Bogdan Baban
Arhiva Ideal Decor
×