Formule moderne de mobilier destinat laturilor încăperii
Este îndeobşte recunoscut faptul că, indiferent de dimensiunile şi
destinaţia unei încăperi, reuştia mobilării şi decorării ei începe şi
se termină cu tratarea funcţional-estetică a pereţilor. Culoarea
pereţilor, felul în care aceştia primesc şi păstrează lumina naturală,
felul în care sînt luminaţi artificial, mobilierul distribuit în
funcţie de spaţiu şi utilitate sînt elemente pe care orice designer de
interior trebuie să le interpreteze şi să le combine în aşa fel încît
să obţină un rezultat mulţumitor.
Formule moderne de mobilier destinat laturilor încăperii
Este îndeobşte recunoscut faptul că, indiferent de dimensiunile şi destinaţia unei încăperi, reuştia mobilării şi decorării ei începe şi se termină cu tratarea funcţional-estetică a pereţilor. Culoarea pereţilor, felul în care aceştia primesc şi păstrează lumina naturală, felul în care sînt luminaţi artificial, mobilierul distribuit în funcţie de spaţiu şi utilitate sînt elemente pe care orice designer de interior trebuie să le interpreteze şi să le combine în aşa fel încît să obţină un rezultat mulţumitor.
Traversarea spaţiului
Aşezarea mobilierului pe lîngă pereţi trebuie să ţină seama în primul rînd de sensul de traversare a spaţiului sau de sensul logic de circulaţie, într-un spaţiu cu o singură intrare/ieşire. Zonele de trafic trebuie să fie libere, uşor de accesat, trebuie nu numai să înlesnească, şi chiar să sugereze trecerea ca pe o singură soluţie posibilă. Aţi fost, cu siguranţă, puşi în situaţia să vă strecuraţi cu dificultate printr-o încăpere din cauza aşezării inadecvate a mobilierului, a intersectării cu altă persoană sau desfăşurării unor activităţi ce incomodau trecerea.Dimensiunile relativ mici ale apartamentelor de azi, determinate de raţiuni obiective, precum creşterea demografică, economia de energie sau eliminarea stresului legat de curăţenie şi întreţinere au determinat designerii să creeze corpuri multifuncţionale, de dimensiunui reduse pe lăţime şi cu sprijin pe pardoseală ceva mai “aerisit”.
Forme şi culoare
Mobilierul de perete, inamovibil, excelează astăzi prin locul formelor şi al culorii. Numărul spaţiilor de depozitare s-a diminuat, casetele cu sertare glisante fiind dispuse pe orizontală sau pe verticală într-un foc elegant, capabil să creeze lumini şi umbre ce dau consistenţă volumelor. Înglobarea aparaturii audio-video de ultimă generaţie a devenit mult mai facilă datorită comprimării şi aplatizării acesteia.Obiectul decorativ, fie el de artă, fie de serie mare a înlocuit, pe rafturi, cărţile voluminoase, multicolore şi veşnic prăfuite. Întretăierile orizontale şi verticale sînt foarte aerisite, uşor accesibile, simplu de întreţinut. Adeseori sînt utilizate module ce pot fi dispuse în mod diferit, cu mai multe posibilităţi de a se combina şi de a se redistribui. Se utilizează structuri metalice, cu sisteme de prindere în tavan sau pe perete, cu sau fără sprijin pe pardoseală. Culorile tencuielii, ale pardoselii sau ale covoarelor decorative vin să completeze un decor în egală măsură simplu şi rafinat.
Spectacol de rezonanţe
Soluţiile de amenajare din aceste pagini au două coordonate esenţiale. Cea dintîi este o excepţională gestionare a spaţiului, cu o suprafaţă de circulaţie apreciabilă, cu accente de mobilier mai degrabă decorativ decît utilitar. Este un spaţiu în interiorul căruia activităţile cotidiene par a nu-şi găsi locul, ele fiind înlocuite de atitudinea contemplativă, de starea de meditaţie.Remarcabil şi spectacolul oferit de rezonanţele coloristice între planurile paralele şi perpendiculare ale încăperii, precum şi discreţia cu care sînt plasate sursele de lumină. Deşi par imagini realizate într-un studio foto sau într-un showroom, ele se mulează perfect pe spaţiile din apartamentele de bloc sau în casele de dimensiuni rezonabile.
Un avantaj suplimentar este posibilitatea de a comanda acest tip de mobilier conform unui proiect inspirat din revistele de specialitate şi de a completa decorul cu piese disparate, care se integrează în ideea generală. Asta se traduce prin costuri mai mici, adaptarea la spaţiul existent, ridicarea sau coborîrea gradului de utilitate în funcţie de necesităţile şi opţiunile personale. Nu e de neglijat nici economia de timp, pentru acest tip de amenajare fiind suficiente numai cîteva zile…
Valoarea contrastului
Efectele vizuale mizează în mod evident pe valoarea estetică a zonelor contrastante prin formă, dar mai ales prin culoare. Volumul şi suprafeţele par amplificate, direcţiile grafice esenţiale sînt bine accentuate şi perfect vizibile, spaţiul creează o senzaţie de libertate, de confort, de calm. Observaţi în toate variantele prezenţa şi poziţionarea carpetei de pe podea, un element care trasează linia de forţă a încăperii. De asemenea, interesantă inducerea unor transparenţe ale decorului, apariţia unor sugestii de evadare către o altă zonă a casei, în egală măsură deschisă şi restricţionată.Citește pe Antena3.ro