Redecorarea unei camere nu constă numai în alegerea paletei cromatice, a mobilierului sau în determinarea raportului plin-gol. Trebuie să avem în vedere şi detaliile care pot fi date de accesorii, materiale decorative sau corpuri de iluminat. În articolul de astăzi însă nu vom vorbi despre obiecte-accesorii, ci despre tratarea pereţilor cu detalii care energizează şi dau o notă personală amenajărilor, pentru că sunt ele însele detalii, accente şi accesorii ale unei camere.
Dacă aţi optat pentru pereţi monocromi şi doriţi să adăugaţi detalii funcţionale sau pur decorative vă prezentăm câteva exemple la îndemână.Cel mai uşor pas pentru personalizarea unui perete este pictarea acestuia, elementul ales vă aparţine în funcţie de stilul adoptat în cameră. Fie că angajaţi un desenator profesionist, fie că realizaţi un şablon manual care să vă permită desenarea corectă, rezultatul va avea întotdeauna amprenta personală a gustului şi stilului dumneavoastră.
Pentru camera copiilor puteţi desena personaje din cărţi de poveşti sau din desene animate, în living puteţi alege un desen abstract sau complex, atât prin compoziţie, cât şi prin modul de realizare (folosirea unor tehnici diferite de desen: laviu, pastel, tuş, graffitti, textură patinată), pentru baie şi bucătărie puteţi alege un desen minimalist delimitat în carouri, care să continue linia fliselor, pentru birou puteţi stiliza harta lumii, silueta unui oraş sau citate celebre, de inspiraţie. Aceste desene pot fi ajutate de corpuri de iluminat, încadramente din lemn sau rame false.
POSIBILITĂŢI NENUMĂRATE CU BUGET LIMITAT
Dacă doriţi să realizaţi redecorarea unei camere cu cheltuieli mici, abordările sunt multiple şi în acest caz, de la abţibilduri autocolante în diferite mărimi şi forme până la tablouri personalizate cu vederi, decupaje din reviste sau printuri. În cazul unei camere multifuncţionale o puteţi delimita vizual prin partajarea pereţilor cu diferite desene minimaliste sau colaje, poate o tablă şcolară neagră pe care să poţi scrie notiţe sau scheme, un mozaic din filtre de cafea decupate în formă de floare şi grupate, lăsând impresia de buchet.
PERETE SCULPTURAL
Pentru un look mai sofisticat fixaţi pe perete sârmă din oţel ondulat, care să dea impresia de val, peste care se aplică un pergament finisat cu var lavabil. Acest tip de tratare a pereţilor are un impact vizual foarte puternic, peretele devenind o piesă importantă în amenajare, fiind indusă ideea de tridimensional.
Pentru un look nordic puteţi fixa pe un perete butuci de lemn dimensionaţi similar, aşezaţi în rastel. Detalierea unui perete în acest mod este potrivită unei case de vacanţă la munte. Pe lângă latura decorativă, acest tip de tratare a pereţilor are şi o parte funcţională, protecţia termică a camerei fiind sporită. O altă variantă pentru amenajarea unei case la munte este aplicarea pe pereţi a unor materiale tricotate, împletite manual cu motive tradiţionale, realizând un mozaic grafic interesant.