x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Timp liber Casa Turnul cu ceas din Londra

Turnul cu ceas din Londra

03 Noi 2007   •   00:00

Big Ben, aşa cum este adesea numit turnul cu ceas din Westminster, poate fi desemnat, fără indoială, cel mai mare ceas cu patru cadrane din lume.

Cea mai mare şi mai mediatizată structură de acest fel din lume

Big Ben, aşa cum este adesea numit turnul cu ceas din Westminster, poate fi desemnat, fără indoială, cel mai mare ceas cu patru cadrane din lume.

Structura acestuia este situată in nord-est-ul Casei Parlamentului din Londra.

Turnul a fost ridicat o dată cu designul lui Charles Barry pentru un nou palat, după ce vechiul palat Westminster a fost mistuit de flăcări la 16 octombrie 1834. Deşi Charles Barry a fost arhitectul-şef al palatului, proiectul turnului-ceas a fost făcut de către Augustus Pugin. Designul Big Ben-ului a fost ultimul pentru Pugin, inainte ca acesta să innebunească şi să moară. Pugin insuşi i-a cerut lui Barry, cănd acesta l-a vizitat ultima dată, să străngă desenele: " Niciodată in viaţa mea nu am muncit atăt de intens ca pentru domnul Barry. Am predat toate schiţele pentru ca el să termine turnul şi este minunat", spunea Pugin.

Omagiu adus Reginei Victoria I

Turnul a fost proiectat in celebrul stil al lui Pugin, neogotic, şi are o inălţime de 96,3 m. Cadranele ceasului sunt fixate pe o ramă din fier, cu un diametru de 7 m şi suportă 312 piese de sticlă opală. Unele bucăţi de sticlă pot fi scoase pentru orice inspecţie manuală necesară. Cadranele sunt poleite cu aur greu şi la baza fiecăruia stă scris cu majuscule, in latină: " DOMINE SALVAM FAC REGINAM NOSTRAM VICTORIAM PRIMAM", ceea ce inseamnă " O Doamne, ai grijă de regina noastra, Victoria I".

Ceasul a devenit operaţional la data de 7 septembrie 1859.

De-a lungul celui de-al doilea război mondial, Palatul Westminster a fost bombardat de germani, distrugănd Camera Comunelor Victoriană şi cauzănd deteriorări la două din cele patru cadrane ale ceasului, dar şi la părţile abrupte ale acoperişului.

Originea numelui "Big Ben"

Denumirea - sau mai bine zis porecla - orologiului Big Ben provine de la Benjamin Hall, cel care a comandat instalarea sa, in secolul al XIX-lea. Turnul este unul din cele mai cunoscute atracţii din Londra, iar denumirea se referă, de fapt, numai la clopotul uriaş pe care il găzduieşte. Acesta marchează sonor scurgerea timpului deasupra capitalei britanice incă din anul 1859.

Ceasului nu i s-a dat niciodată un nume, dar legenda spune că denumirea i-a fost dată de Benjamin Hall. Altă teorie asupra originii numelui spune că ceasul ar fi putut fi denumit după un boxer contemporan de categorie grea, Benjamin Caunt.

"Big Ben", ceasul din interiorul renumitului turn al Londrei, care este parte din Casa Parlamentului, căntăreşte peste 13,5 tone, iar pendulul său, care bate o dată la fiecare sfert de oră, are o inălţime de aproape 4 metri şi căntăreşte 312 kilograme.

Din 1885, se aprinde o lumină deasupra acestuia de fiecare dată cănd există o sesiune in Camera Comunelor.

Ceasul este faimos pentru fiabilitatea sa. Aceasta se datorează măiestriei cu care a fost proiectat, datorită ceasornicarului Edmund Beckett Denison şi mai tărziu lordului Grimthorpe. Pentru că mecanismul ceasului a fost creat de ceasornicarul Edward John Dent la specificaţiile lui Denison şi inainte ca turnul să fie ridicat, Denison a avut timp să experimenteze.

Big Ben este folosit in sălile de cursuri pentru a demonstra diferenţa dintre viteza luminii şi viteza sunetului.

Structura a apărut intr-o multitudine de filme, show-uri de televiziune sau desene animate. Sunetul a fost expus in musical-uri, dar şi in jocuri pentru computer sau pentru diferite console.

Dacă o persoană vizitează Londra şi stă la baza turnului, poate auzi pendulele cu o şesime de secundă mai tărziu de momentul in care bate clopotul (inălţimea acestuia fiind de 55 de metri). Dacă se postează un microfon in apropierea clopotului şi se transmite prin radio la o distanţă impresionantă (de exemplu Hong Kong), la acea locaţie sunetul va ajunge inainte ca persoana ce se află la baza turnului să il perceapă

Sunetul transmis la radio şi TV

Clopotele Big Ben anunţă ora exactă la fiecare 15 minute şi pe 31 decembrie, la miezul nopţii, ceasul anunţă trecerea in noul an. Sunetul este transmis in direct de toate posturile de televiziune şi radio din Londra. Renumit pentru precizia sa, Big Ben a supravieţuit mai multor atacuri ale forţelor aviaţiei germane in al doilea război mondial şi a arătat intotdeauna - sau aproape intotdeauna - ora cu un avans sau un devans de mai puţin de o secundă. Orologiul s-a oprit in august 1949, din cauza unui... stol de sturzi, care s-au aşezat pe minutarul său. Atunci, el a rămas in urmă cu patru minute şi jumătate. Un număr mare de turişti vin zilnic să vadă Palatul Westminster şi să audă soneria orologiului devenit unul dintre simbolurile capitalei britanice. Ceasul este o impresionantă dovadă de măiestrie şi trebuie privit şi noaptea, atunci cănd este luminat.

×
Subiecte în articol: turnul big ben constructii celebre