x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Timp liber Casa Udaţi-vă grădina inteligent!

Udaţi-vă grădina inteligent!

07 Aug 2010   •   00:00
Udaţi-vă grădina inteligent!
● Articol realizat cu sprijinul Mr. Bricolage

Discretă, economică şi funcţională, udarea subterană menţine grădina estetică şi permite utilizarea inteligentă şi economică a apei. Primul pas spre proiectarea unui sistem de udare subterană este să măsuraţi presiunea robinetului de alimentare cu ajutorul unui manometru sau folosiţi o metodă mai simplă: determinaţi cât timp durează umplerea unei găleţi cu apă: debit=capacitate găleată (10l)/timp necesar (20s)*60=30l/min.

PROIECTAREA SISTEMULUI
Folosiţi un compas pentru a marca circumferinţa sau cercurile descrise de fiecare aspersor până acoperiţi întreaga suprafaţă. Pentru a obţine cele mai bune rezultate plasaţi aspersoare de 90° la colţuri, aspersoare de 180° de-a lungul marginilor suprafeţei, unele de 360° în spaţiile deschise, iar pe cele reglabile pentru unghiuri de 270° sau unghiuri neregulate. La amplasarea aspersoarelor ţineţi cont de distanţa recomandată de plasare precizată în tabelul alăturat.

5859-128721-untitled1.jpg

REALIZAREA CIRCUITELOR
Notaţi lângă fiecare aspersor consumul de apă din tabelul de mai sus. Grupaţi aspersoarele în zone distincte şi însumaţi consumul de apă. Atenţie însă, consumul de apă în fiecare zonă nu trebuie să depăşească debitul disponibil. Aveţi grijă ca fiecare zonă (circuit) să aibe un consum de apă identic.

Începând cu punctul unde va fi valva ce va controla fiecare circuit, marcaţi conducta care leagă fiecare valvă la aspersoare. Marcaţi linii drepte evitând pe cât posibil aleile, terasele şi alte obstacole deoarece va trebui să săpaţi şanţuri pentru a îngropa conducta.
Nu uitaţi să ţineţi cont de rezistenţa la debit a conductei. Verificaţi în tabel care sunt valorile ce trebuie scăzute din presiunea statică iniţială disponibilă.

5859-128724-imagepict.jpg

O dată ce aţi aranjat circuitele aşezaţi conducta în şantul săpat. Aveţi grijă ca aspersoarele să fie plasate cu orificiul de udare orientat la suprafaţă. Puteţi ajusta înălţimea aspersorului prin tăierea diferită a extensiei filetate. Conectaţi toate segmentele de conductă între valve şi aspersoare. Fixaţi aspersoarele în poziţie verticală, legaţi-le de tutori, apoi deschideţi valvele în secvenţă pentru a testa circuitul.

INSTALARE PRACTICĂ
Sistemul este controlat de un set de valve care închid şi deschid circuitele. Conducta până la aceste valve suportă toată presiunea statică atunci când circuitul este închis, motiv pentru care ar trebui să fie din metal.
Ca regulă generală, diametrul conductei ce conectează valvele la sursa de apă nu trebuie să fie mai mic decât diametrul valvelor.
Marcaţi locul fiecărui aspersor cu un tutor şi uniţi tutorii cu o sfoară pentru a trasa linia fiecărei conducte a circuitului de la valvă la aspersoare.

5859-128722-graphic1.jpg

Folosiţi o cazma pentru a săpa şantul de cel puţin 20-25 cm adâncime. Este suficient pentru a proteja conducta de îngheţ.
Desfăşuraţi colacul de conductă de-a lungul căii marcate cu sfoară între aspersoare. Aşezaţi în poziţie de montare conectorii T şi supapele de drenaj. Întindeţi conducta bine înainte de a o tăia (mai bine mai lungă decât prea scurtă). Tăiaţi conducta şi curăţaţi capetele acesteia pentru a asigura o cuplare a conectorilor etanşă. Plasaţi pe sol la fiecare tutor aspersorul corespunzător şi conectorul colier filetat. Daţi gaură în conductă cu un burghiu de 10 mm.

×
Subiecte în articol: bricolaj