x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Timp liber Casa Un altfel de gard viu

Un altfel de gard viu

14 Iul 2005   •   00:00
Un altfel de gard viu

Cei mai multi dintre voi asociaza, cu siguranta, ideea de gard viu cu cea de tufa inalta, cu frunze permanente sau cazatoare, care trebuie ajustata de mai multe ori in timpul unui sezon cald pentru a-si pastra inaltimea cea mai potrivita.

Ei bine, aceste tufe au o alternativa mult mai usor de intretinut si care ofera si un gard ridicat de intimitate, datorita manunchiurilor dese de tulpini cultivate fie individual, fie de-a lungul gardurilor. Anumite soiuri de flori perene va pot oferi aceleasi beneficii ca si tufele, cu atat mai mult cu cat ele cresc in inaltime doar atat cat este nevoie pentru a pastra discretia asupra gradinii.

Iarna, tufele care formeaza gardul viu pot fi foarte usor deformate de zapada. Daca sunt cultivate langa un gard de sarma cu ochiuri mari sau pur si simplu inspre o sosea, substantele care se distribuie iarna pe carosabil pentru a impiedica formarea troienelor vor fi improscate de masini direct pe aceste tufe. Nu de putine ori s-a intamplat ca acest fapt sa le distruga. In schimb, florile perene se usuca toamna, ramanand in hibernare in timpul iernii, astfel incat vremea de afara nu le afecteaza dezvoltarea in sezonul urmator.

Inainte de a porni la achizitionarea plantelor celor mai potrivite, tineti seama de conditiile naturale ale gradinii voastre: cantitatea de lumina directa care cade asupra solului, expunerea la vanturi, precum si tipul de sol. Odata culese aceste date, veti putea alege plantele care cresc cel mai bine in atare conditii. Cel mai bine ar fi sa cumparati plante deja ajunse la maturitate, pentru a va bucura de ele indata ce le-ati plantat. Varianta semintelor presupune o perioada de asteptate mai lunga pana la inflorire. Printre soiurile de plante care vor atinge o inaltime potrivita pentru un gard viu se numara Barba caprei (Aruncus), Persicaria, Bujorii (Paeonia Lactiflora), Ferigile inalte (Osmunda Regalis), Vernonia.

Pregatiti bine solul pe care urmeaza sa le plantati. Dupa ce sapati si curatati zona de orice resturi vegetale, marcati, cu ajutorul unei sfori si a doi tarusi, o linie dreapta. De-a lungul ei, sapati un sant de maximum 20 cm latime si pana la 40 cm adancime, in care plantati rasadurile. Tineti seama de faptul ca, spre deosebire de tufe, plantele perene trebuie cultivate mult mai aproape una de cealalta, pentru ca se dezvolta mai degraba in inaltime decat in latime. Apoi, amestecati pamantul extras din sant cu compost din belsug si repuneti-l deasupra radacinilor. Acoperiti solul afanat si udat bine cu un strat generos de resturi lemnoase, pentru a descuraja aparitia buruienilor si pentru a ajuta pamantul sa pastreze un timp mai indelungat substantele hranitoare si umezeala.

Nu va trebui sa udati periodic aceste plante, pentru ca, in mod normal, lor le ajunge apa de ploaie. Daca, totusi, observati o prelungire excesiva a perioadelor de uscaciune, adaugati apa atat cat este necesar. De asemenea, anual, primavara, fertilizati-le pentru a le ajuta sa se dezvolte fara nici un fel de probleme. Curatati plantele de florile uscate si ajustati-le, dar numai daca observati ca nu au o crestere corespunza toare. In general, perenele se pregatesc singure pentru iarna, dar, daca simtiti nevoia sa pastrati un aspect ordonat al gardului viu, taiati tulpinile uscate pana la 15 cm deasupra solului. Primavara, dupa topirea zapezii, lasati numai 2 cm din tulpina - planta se va reface in intregime in timpul sezonului cald. Perenele pentru gard viu infloresc, de regula, mai bine de 20 de ani la rand fara nici un fel de problema. Uneori, pot ramane sanatoase chiar si mai mult timp. Daca insa observati ca scade cantitatea de inflorescente de la an la an, sapati bine pamantul si incercati o rarire a plantelor, dupa care fertilizati bine solul.

Material realizat in colaborare cu Stihl Romania
×
Subiecte în articol: gard