AMENAJARI ORIGINALE
Cine iubeste patina lucrurilor vechi are, fara indoiala, o slabiciune pentru istorie. Iar istoria poate fi a unui popor, a unei familii, a unui obiect sau a unei case. Construita la 1890 in Bucuresti, vila din imagini a fost cumparata de actualul proprietar acum cativa ani.
Farmecul arhitecturii sale electice l-a incantat. A gasit spatiile interioare pustii, aproape devastate de trecerea timpului si a urmelor lasate de nenumaratii chiriasi din perioada comunismului. Dar aceasta stare deplorabila l-a inspirat pentru o amenajare inedita, un altfel de stil clasic vazut printr-un ochi nostalgic.
FINISAJE INTENTIONAT VECHI
Surprinzator, atunci cand s-a apucat de reparatii, ajuns la etapa finisarii peretilor, proprietarul a cerut mesterilor ca nuanta si textura sa poarte imperfectiunile lasate de vreme. Mesterii au fost contrariati: cum adica ei, niste profesionisti, sa faca intentionat peretii astfel incat sa para fisurati, zgariati sau degradati? Simplu le-a spus proprietarul: vreau ca fiecare perete sau portiune de plafon sa fie antichizat, sa para vechi. S-au conformat cu multa greutate muncitorii, amuzati si deopotriva intrigati de cererea nebuneasca a proprietarului. Zidarii si zugravii s-ar fi asteptat mai degraba la o restaurare care sa aduca in prim plan detalii candva aurite si somptoase ale casei, sa reconstituie in vreun fel stucaturile sau ancadramentele ferestrelor. Dar nu a fost vorba de asa ceva. Colectiiile desperecheate si vechi, de obiecte, de la mobila vieneza si portelanuri de Bavaria la piese Art Deco, si-au gasit refugiul in atmosfera patinata a casei. Un ambient bizar care in final vorbeste despre istoria unei case si a lucrurilor pe care le contine. Este ca un platou de film in care fiecare colt pare sa aiba povestea lui.
|
|
MOTIVATIE FILOZOFICA
Dar de ce s-a dorit asa ceva? De ce un stil clasic "decazut" si nu unul stralucitor, elaborat, aristocratic? Motivatia proprietarului a fost aceea ca privirea lui ar obosi sa vada detalii perfecte intr-o lume mereu in cautarea perfectibilitatii. Si-a dorit o casa in care sa nu fie subjugat de false valori estetice, ci o casa in care sa poata admira frumusetea imperfectiunii, a materialelor supuse implacabil actiunii degradante a timpului. Si-a dorit o casa in care sa se simta firesc, asa cum este propria personalitate cu bune si cu rele, dar niciodata perfecta.
Citește pe Antena3.ro
|
|
|