x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Timp liber Casa Un iaz atractiv şi neobişnuit

Un iaz atractiv şi neobişnuit

de Cornelia Constantin    |    31 Oct 2009   •   00:00
Un iaz atractiv şi neobişnuit
Sursa foto: /RHS

Sunt mulţi iubitori de iazuri, dar puţini se încumetă să treacă la treabă, pentru că s-a împământenit ideea că ar fi greu de realizat. Adevărat şi fals în acelaşi timp! Nu toate iazurile sunt dificile, aşa că merită încercat dacă vi-l doriţi.



Chiar dacă sunt foarte îndrăgite, iazurile presupun o oarecare dificultate în realizare şi întreţinere. Sunt iazuri de mică adâncime concepute să pună în valoare anumite plante de apă. Sunt iazuri concepute ca ecosisteme - deţinătorii lor se pot bucura de vegetaţie, dar şi de peşti. Şi mai sunt şi iazuri precum cel din imaginile alăturate.

E clar că întreţinerea lui este dificilă, dar efectul uşor sălbatic şi cu tentă... istorică merită efortul pentru unii dintre dumneavoastră. Este nevoie de un teren de mărime medie, de o instalaţie de întreţinere, de o combinaţie de plante puţin pretenţioase, întâlnite în mod curent în preajma iazurilor şi râurilor, de pavaje corespunzătoare.

ORIGINALITATE
Construit pornind de la un simbol al infinitului, iazul are două spaţii: unul ocupat de peşti şi celălalt ocupat de vegetaţie de apă. Pe o parte, iazul este înconjurat de vegetaţie, pe cealaltă s-a folosit piatră şi gazon. Este o asimetrie interesantă acolo, întreţinută de plantele folosite, care dau şi senzaţia de iaz sălbatic, poate un pic abandonat.

Simbolul infinitului funcţionează şi ca obiect decorativ - împletirea sa poate reprezenta o traversare a iazului, un mic pod pietruit. În exteriorul iazului s-a folosit destul de mult digitalis, plantă perenă puţin pretenţioasă. Pe partea cu neobişnuita alee pietruită se află şi un loc de odihnă - chiar lângă marginea iazului. O combinaţie foarte interesantă de elemente necesare într-o grădină cu iaz.


Sfat
Separarea spaţiilor din iaz s-a făcut pentru a uşura munca de întreţinere. În zona cu plante de apă, lucrul este mai dificil la început, după care întreţinerea este mai puţin solicitantă. În zona cu peşti sunt necesare aerisirea şi curăţarea apei, aşa că întreţinerea va fi ceva mai dificilă. În prag de iarnă, peştii şi plantele sensibile la îngheţ se mută în acvarii protejate.

×
Subiecte în articol: mereu verde