x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Timp liber Casa Un interior plin de idei

Un interior plin de idei

de Otilia Vintilă-Bolchiş    |    24 Noi 2005   •   00:00
Un interior plin de idei
LA BLOC, DAR ALTFEL
Fier forjat, culoare, forme fixe din gips carton…

Ca poate sa-ti reuseasca o amenajare apeland la un minim necesar de elemente, mai degraba decat invers, ne-o demonstreaza interiorul din urmatorul material, decorat in acest spirit. Putine piese de mobilier, o continuitate a stilului pe intreg parcursul locuintei, materiale atent puse cap la cap fac din acest apartament de bloc unul altfel.

Un element de impact pe care designerul acestei amenajari, Rocsana Lupu, a mizat este folosirea preponderenta a fierului forjat, alegere care, data fiind suprafata disponibila nu foarte mare, s-a dovedit bine venita si, in plus, confera spatiului o atitudine estetica aparte.

Apartamentul de doua camere, cu o suprafata nu foarte mare, avea nevoie de imbunatatiri aduse in beneficiul caracteristicii de spatialitate. S-a actionat, in acest sens, pe doua planuri: s-au facut modificari constructive si s-a decorat locul incat sa nu se incarce inutil. Initial, apartamentul avea traseul principal, desfasurat dupa holul lung, de-a lungul caruia intrarile catre celelalte incaperi se gaseau astfel: pe partea dreapta catre bucatarie si baie, iar pe partea stanga catre sufragerie si dormitor, o binecunoscuta schema aplicata in apartamentele de bloc.

UN LIVING CU ATITUDINE


Tot peretele care separa sufrageria de hol a fost spart, generandu-se zona actuala. Ceea ce atrage atentia aici este mobilarea modesta, un artificiu care la randul lui are un rol bine stabilit: astfel, atentia cade asupra fiecarui obiect continut de spatiu, atent ales. Alt punct de interes il reprezinta rafturile de sticla fixate intre doi stalpi din zid, un detaliu constructiv decorativ, simplu de realizat, pozitionat pentru a nu lua din spatiul destinat utilitatii livingului. Accentul acestui element constructiv este dat de formula aleasa pentru a-i imbraca peretii, un model din fier forjat, o exprimare a creativitatii designerului, care a profitat de flexibilitatea materialului, pentru a-i da o forma dictata de propriile idei. Calitatea fierului forjat de a se lasa modelat, combinata cu eleganta si duritatea sa pot fi foarte bine exploatate estetic, generand idei unicat, care amprenteaza personalizat interioarele noastre.

Cromatica, in compozitia sa de ansamblu, transmite rafinament. Verdele imprimat peretilor da profunzime, imprimeul "zebra" al draperiilor si covorului adauga un dram de sofisticare, fierul imprumuta din intunecimea sa, iar pentru a tempera aceste insusiri tari ale ambientului s-a intervenit prin alegerea parchetului in nuante calde, a canapelei crem, prin finisarea fierului forjat cu bronz, pentru un efect antichizat si prin folosirea efectului de transparenta al sticlei pe care o intalnim in constructia masutei si a rafturilor fixate in zid.

ALTFEL DE HOL


Chiar daca fizic nu este delimitata clar din pricina lipsei peretilor, functiunea holului este indusa prin imbracarea in gresie a pardoselii in aceasta zona, o solutie la care se apeleaza din ce in ce mai des in amenajarile interioare, impusa de renuntarea la usi si la pereti. O punere in practica a teoriei care ne indica utilizarea fierului forjat in decorarea holurilor si a spatiilor stramte este etajera fixata pe perete, imbracata in forme din fier, care-i dau personalitate si unicitate. Holul, in constructia lui initiala, s-ar fi infundat, cum altfel, decat printr-o debara! Lasata la aprecierea proprietarilor, aceasta functiune a fost desfiintata, utilitatii functionale de depozitare fiindu-i preferata una decorativa, de spatiu de expunere. Prin renuntarea la usi, vopsirea peretilor in culoarea ce imbraca si restul apartamentului si prin acoperirea rafturilor din zid cu sticla, un amanunt deosebit, a asigurat o finalitate interesanta si altfel holului.

O BUCATARIE LUMINATA


Bucataria, situata pe partea dreapta a holului simbolic delimitat, beneficiaza, la fel ca si baia, de efectul vizual special imprimat de un perete construit din caramizi de sticla, comun celor doua incaperi. Intrarea in bucatarie este rezolvata intr-o maniera deschisa, in directa comunicare cu livingul.

Functiunile bucatariei exploateaza eficient spatiul unui intreg perete, restul suprafetei ramase fiind destinat locului de luat masa. Acesta din urma este inzestrat cu o masa si niste scaune din fier forjat de toata frumusetea, care ne demonstreaza ca si zona de bucatarie poate fi una eleganta. Speciala la bucatarie este suprafata vitrata generoasa, care permite multa lumina.

Desi sunt putine corpuri de mobilier, de remarcat este ca s-a reusit, doar cu atata, acoperirea tuturor necesitatilor functionale. Si pentru ca fiecare obiect are alta constructie, ansamblul creat este pana la urma unul plin. Plin de idei.

IN DORMITOR


Dormitorul apare ca o continuitate intima a livingului, daca este sa ne luam dupa elementele care-l constituie si care sunt de factura celor din living. Avem si aici mobilier din fier forjat, forme fixe din zid, culoarea verde, imprimeuri leopard de aceasta data. Constructia formei fixe din gips carton este si aici remarcabila, datorita constructiei pe cat de simpla, pe atat de speciala. Aspectul dormitorului este intregit de loggie, o prezenta insolita care completeaza ambianta intima a locului.


Peretele din caramida de sticla este un artificiu constructiv bine pozitionat, pentru ca decoreaza in acelasi timp bucataria si baia. Un alt element interesant si bun de exploatat la baie este usa din lemn cu decupaj din sticla, un plus de caldura adus acestei functiuni

×
Subiecte în articol: forjat