x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Timp liber Casa Un nou pas în designul de interior: tavanele extensibile

Un nou pas în designul de interior: tavanele extensibile

de Alina Iancu    |    31 Iul 2010   •   00:00
Un nou pas în designul de interior: tavanele extensibile

Decorarea unei locuinţe începe de la pereţi şi tavan. Forma, culoarea, desenele sau tablourile pentru care fiecare optează sunt definitorii pentru aspectul unei încăperi. Chiar şi tavanele sau pereţii albi simpli trebuie să fie făcuţi cu grijă atât din punct de vedere al construcţiei, cât şi al finisajului. Denivelările sau vopseaua aplicată neuniform creează umbre şi mai departe o imagine neplăcută, însă un tavan perfect neted implică multă muncă şi răbdare, materiale de calitate şi de cele mai multe ori costuri ridicate. Nimic mai fals, dacă luăm în considerare apariţia pe piaţa de specialitate a tavanelor extensibile. Se aplică rapid, nu se crapă, nu pot avea denivelări, sunt disponibile în orice culoare sau imprimeu, ba chiar poate fi montat şi demontat în mod repetat fără să se deterioreze şi este un ajutor de nădejde în cazul inundaţiilor cauzate de vecinii de deasupra, întâlnite la bloc.

CE SUNT TAVANELE EXTENSIBILE
O definiţie cât mai exactă a tavanelor extensibile ne-a fost dată de Petre Siboiu, director de vânzări la Stretch Design, care le-a descris ca fiind "o tehnologie modernă, care permite renovarea, amenajarea sau modernizarea unui spaţiu la nivelul plafonului în timp record, cu execuţie uşoară şi rapidă, fără murdărie sau resturi neplăcute specifice unui şantier clasic. Se poate obţine un tavan perfect, fără denivelări, ceea ce este mai greu de realizat cu ajutorul metodelor şi materialelor clasice de finisaj". Sunt confecţionate dintr-o membrană fină din PVC care poate fi întinsă pe cadre de orice formă astfel că tavanele extensibile se adaptează şi răspund oricărei cerinţe de design.

Se deosebesc mai multe tipuri de tavane extensibile clasificate în funcţie de textura materialului: lucioase, cu efect de oglindă; satinate cu aspect neted; mate cu textură uşor granulată; metalice cu reflecţii de metal lucios; semitransparente cu aspect mat şi care permit trecerea luminii. Singurele diferenţe între aceste tipuri sunt date de textura şi aspectul materialului. Tavanele mate au acelaşi aspect şi pot înlocui zugrăveala obişnuită, iar la atingere sunt uşor rugoase. La polul opus se află cele lucioase care reflectă obiectele şi lumina, au o paletă de culori mult mai bogată şi măresc vizual volumul încăperii. Cu toate acestea sunt recomandate cu precădere spaţiilor comerciale sau în amenajări casnice cu design minimalist sau hi-tech. Pentru încăperile clasice, un astfel de tavan poate să facă notă discordantă cu restul obiectelor de decor, drept pentru care în astfel de cazuri sunt indicate cele cu aspect mat.

CARACTERISTICI GENERALE
Avantajele tavanelor extensibile sunt multiple şi încep cu faptul că pot fi montate într-un timp foarte scurt. O suprafaţă de 20 mp cu patru colţuri se acoperă într-un interval de două-trei ore. Timpul se montaj creşte odată cu numărul colţurilor sau, dacă în încăpere există porţiuni curbate, pereţi din beton armat ori mai multe niveluri. Materialul din care sunt confecţionate este stabil la schimbările de temperatură şi permite montarea lor în orice tip de încăpere, indiferent de destinaţia pe care o are. Nu conţin subsanţe toxice şi rezistă la un grad de umiditate sporit fără să reţină mirosurile sau să creeze un mediu propice condensului sau igrasiei.

Folia tavanului este impermeabilă, extensibilă şi suportă o presiune de până la 100 de litri pe mp, lucru important pentru toţi cei care locuiesc la bloc şi au avut experienţa neplăcută de a fi inundaţi de vecinul de sus. În astfel de cazuri pelicula din PVC se comportă ca barieră împotriva apei.
Corpurile de iluminat pot fi montate peste tavanele extensibile sau, dacă vorbim despre spoturi, pot fi încastrate în suprafaţa membranei. În cazul tavanelor semitransparente, se poate opta pentru lămpi sau leduri montate sub peliculă pentru iluminat ambiental. Tavanul nu poate fi afectat de căldura emanată de bec indiferent de locul în care au fost amplasate corpurile de iluminat, dacă acestea au fost montate corect şi au fost respectate normele tehnice.

RENOVARE CU EFORT MINIM
Paleta disponibilă de culori pentru tavanele extensibile este foarte variată, dar, dacă doriţi să optaţi pentru un tavan personalizat, puteţi imprima pe suprafaţa materialului orice imagine. Comanda se face la firmele specializate, iar perioada de aşteptare este de maximum trei zile după efectuarea măsurătorilor. În tot acest timp nu va fi necesar să goliţi încăperea sau să efectuaţi lucrări de pregătire a tavanului. Folia poate fi aplicată indiferent că tavanul a fost sau nu finisat. Important este să nu prezinte găuri sau să aibă zone în care tencuiala este instabilă, pentru că pe suprafaţa lui se montează cadrul de susţinere a pelicului PVC care după montare este mascat.

"Tavanul extensibil nu absoarbe sunetul, însă preîntâmpină apariţia ecoului. Dacă aveţi nevoie de o izolare fonică completă, ar fi cazul să vă placaţi tavanul de bază cu polistiren sau alt material pentru antifonare şi abia apoi să montaţi peste el folia din PVC", spune Călin Ţurcan, administrator la Plus Deco R.
Instalarea unui tavan extensibil reduce cu maximum 5 centimetri înălţimea camerei dacă nu se doreşte mascarea altor obiecte inestetice precum ţevile sau diminuarea înălţimii încăperii. Deteriorarea obiectelor aflate sub tavanul extensibil nu va ridica probleme datorită faptului că folia poate fi montată şi demontată în repetate rânduri, fără să-i fie afectată calitatea.

Suprafaţa din PVC a peliculei este antistatică şi nu necesită întreţinere ulterioară. În cazul în care se murdăreşte accidental, este de ajuns să o ştergeţi uşor cu o cârpă de praf şi soluţie de geamuri.
Garanţia tavanelor extensibile este de zece ani în condiţiile în care sunt instalate de firme specializate. Preţul materialului variază între 9 şi 50 euro/mp, dar se poate ajunge şi la mai mult dacă se cer efecte deosebite. La acesta se mai adaugă şi costurile de montaj care se calculează în funcţie de complexitatea lucrării.

×
Subiecte în articol: ne-am interesat pentru tine