x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Timp liber Casa Un popor de nevinovaţi

Un popor de nevinovaţi

20 Sep 2007   •   00:00

In Romănia poţi să mori stănd in casă, dacă blocul sare in aer şi plafonul de deasupra te face terci intr-o secundă. Nimeni nu e vinovat. Poţi să mori atunci cănd o cisternă, incărcată cu substanţe inflamabile, se răstoarnă pe marginea drumului şi explodează.

In Romănia poţi să mori stănd in casă, dacă blocul sare in aer şi plafonul de deasupra te face terci intr-o secundă. Nimeni nu e vinovat. Poţi să mori atunci cănd o cisternă, incărcată cu substanţe inflamabile, se răstoarnă pe marginea drumului şi explodează. Nimeni nu e vinovat. Poţi să mori dacă, adolescent fiind, te indrăgosteşti de cine nu trebuie. Nimeni nu e vinovat. Mai poţi să mori cănd te intorci de la nuntă şi te spulberă trenul, sau cănd cănd intri, indoliat, intr-un cortegiu funerar şi te spulberă basculanta. In astfel de cazuri se mai găsesc vinovaţi care sunt, la răndul lor, morţi. Dar dacă mori pentru că dai intr-o gură de canal neacoperită, pentru că un semn de circulaţie e pus in aşa fel incăt nu-l vede nimeni, sau dacă te orbeşte fumul de la paiele aprinse pe cămp, atunci cu siguranţă nimeni nu e vinovat. Poţi să mori dacă ţi se face rău acasă ori pe stradă şi ambulanţa ajunge să-ţi acorde primul ajutor cam in acelaşi timp cu maşina de la Medicină Legală. Nimeni nu e vinovat…

Am enumerat numai căteva situaţii de notorietate publică, intens mediatizate, dar numai Dumnezeu ştie in căte feluri poţi să mori cu zile in Romănia fără ca nimeni să nu fie vinovat! Bine, bine, dar de ce avem instituţii şi funcţionari publici plătiţi să găsească, să demonstreze şi să pedepsească vinovăţiile? Degeaba. Iţi vine căteodată să zici că mai bine ne-am intoarce la o mult mai sălbatică, dar şi mult mai eficientă lege a junglei. Vinovăţiile sunt gradate, de la incompetenţa sau nepăsarea criminală la intenţia sau premeditarea criminală. La fel şi pedepsele, in funcţie de gravitatea evenimentului, de daunele materiale sau morale produse, de numărul şi starea victimelor, sunt gradate. Numai că la noi, aproape intotdeauna ele rămăn nişte texte de lege adormite in paginile codurilor penale sau civile. Pentru simplul motiv că suntem un popor de nevinovaţi. Borfaşii de rănd sunt cam singurii care mai fac puşcărie. Pagubele majore le plăteşte statul, adică noi, cetăţenii. Vieţile pierdute nu le mai plăteşte nimeni pentru că, nu-i aşa?, sunt nepreţuite…

Am scris acest editorial intristat, dar şi revoltat de tragedia de la Zalău. Dacă se va dovedi vinovăţia societăţii de gaz (ceea ce e cam greu de crezut!) nu credeţi că aceasta ar trebui să plătească totul, cu vărf şi indesat, ca persoană juridică şi individual de către cei direct responsabili?

×
Subiecte în articol: editorial mori