Daca sarbatoarea Craciunului are in interiorul caselor un simbol anume, acela este
bradul impodobit. Dar cum il pozitionam?
SFATUL DESIGNERULUI
|
Craciun - ornare - aglomerare. De Sarbatori, casele noastre se
imbraca in vesminte de sarbatoare. Brad, ghirlande, cutii cu cadouri, vasc, elemente care inevitabil incarca spatiul zonei de zi.
Cand stai la casa, cu spatii largi si aerisite, nu te confrunti cu aceasta
problema. Dar ce te faci cand stai la bloc?
|
Chiar daca nu este de sorginte romaneasca, traditia de impodobire a bradului in casa in preajma Craciunului a fost unanim acceptata in tara noastra inca din cele mai vechi timpuri. Pe perioada Sarbatorilor, bradul devine centrul de interes al locuintei. In jurul lui se spun povesti, se impart bucurii, se reunesc sentimente. Nu exista o regula anume pentru pozitionarea lui, insa exista cateva considerente care, luate in calcul, pot asigura mentinerea lui in siguranta si in stare buna pana dupa trecerea Sarbatorilor.
Locul destinat pomului trebuie bine ales, in special daca locuiti intr-un
apartament de bloc, cu spatii mici si multifunctionale. Daca aveti o astfel de casa si totusi va doriti un brad mare, incercati sa ii gasiti un loc ferit, in afara zonelor de trafic unde ar putea fi agatat sau rasturnat. In incaperile mici, ideala este asezarea bradului intr-unul din colturi. Acestea sunt zonele care raman de obicei nevalorificate si astfel nu veti simti o aglomerare inutila a spatiului. Dar, atentie! Nu obturati accesul la vreo usa sau fereastra prin pozitionarea bradului. Daca aveti o casa cu spatii deschise, cu livingul in legatura cu locul de luat masa si bucataria, alegeti pentru brad un loc care sa poata fi vazut din toate unghiurile. Evitati pozitionarea lui langa surse de caldura ( calorifere, seminee, ferestre spre rasarit), pentru ca altfel ii grabiti uscarea. Daca spatiul dumneavoastra este intradevar mic, este inutil sa il sufocati cu un brad mare. Brazii mici sunt la fel de frumosi si au avantajul ca pot fi amplasati usor in oricare din incaperi, pe o masuta, consola sau servanta. Asigurati-va insa ca acestea sa fie destul de rezistente si stabile. Ba chiar puteti sa puneti mai multi brazi mici intr-o casa. Astfel, fiecare membru al familiei isi poate decora bradul din camera dupa propriile preferinte.
|
|
|
Un brad ingust, dezvoltat mai mult pe inaltime, este usor
de pozitionat
in spatele
fotoliilor |
Bradul de dimensiuni mari este pozitionat intr-unul din colturile camerei, in afara zonelor
de trafic |
Luminile
joaca un rol important
in atmosfera creata
de bradul
de Craciun |
POZITIONARE ATIPICA
Dincolo de forma si modul de ornare, pozitionarea bradului poate aduce ineditul in casa dumneavoastra. Daca exista "ce se poarta" in toate domeniile, exista si in privinta bradului de Craciun. Iar anul acesta se poarta brazii intorsi cu varful in jos. Desi este acum prezentata ca o solutie de ultima ora, pozitionarea bradului cu varful in jos isi are originile in Evul Mediu. Pentru cei mai putin traditionalisti, aceasta poate fi o solutie interesanta, care prezinta de altfel si o serie de avantaje: daca aveti copii mici, ii impiedicati astfel sa traga de ornamente sau sa se zgarie cu crengile; cainii sau pisicile nu se vor mai catara pe tulpina, iar spatiul pentru cadourile de sub brad va fi cu mult mai mare. Dar trebuie sa gasiti si o solutie de ancorare a lui, fara a strica finisajele plafonului.