x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Timp liber Casa Uşa de intrare, cartea de vizită a oricărei locuinţe

Uşa de intrare, cartea de vizită a oricărei locuinţe

06 Noi 2010   •   00:00
Uşa de intrare, cartea de vizită a oricărei locuinţe
• Articol realizat cu sprijinul Mr. Bricolage

Uşa de intrare poate fi considerată cartea de vizită a unei locuinţe. Indiferent de materialul din care ar fi fabricată, ea trebuie să creeze intimitate şi confort printr-o bună izolare termică şi fonică şi un nivel de securitate apreciabil împotriva tentativelor de efracţie. În funcţie de amplasarea uşii (intrare apartament sau casă, vilă), aceasta trebuie să reziste la uzură şi la factorii mediului exterior: intemperii şi radiaţii ultraviolete. La achiziţionarea unei uşi de intrare trebuie să cunoaştem principalele calităţi de care aceasta trebuie să dispună:

izolare termică - izolaţia poate fi făcută cu spumă poliuretanică sau cu vată de sticlă;

izolare fonică - sunt bune izolatoare fonice atât uşile groase şi masive, cât şi cele izolate cu vată minerală;

rezistenţă la efracţie - cu cât uşa este mai groasă, cu atât este mai robustă, dar trebuie să ţinem cont şi de soliditatea structurii ei; dacă aceasta nu este suficient de mare, se recomandă ranforsarea ansamblului cu un blindaj, consolidarea tocului şi mai ales, instalarea unui sistem de securitate potrivit;

rezistenţă la foc - uşile de intrare trebuie să întârzie propagarea focului timp de câteva ore;

permeabilitate la aer - o uşă de intrare de calitate trebuie să ne protejeze împotriva fenomenelor atmosferice.

Materialul din care uşile de intrare sunt fabricate cel mai frecvent este lemnul, dar se poate opta şi pentru materiale cum ar fi PVC sau metal. De asemenea, puteţi decora uşa principală cu diferite accesorii: inel de ciocănit, ochi de geam ornament sau vitralii, grilaje de protecţie, modele de mânere din inox sau aurii care îi dau un caracter particular şi pun în evidenţă personalitatea locuinţei.

UŞI DIN LEMN
Lemnul este materialul cel mai apreciat pentru uşile de intrare datorită diversităţii nuanţelor disponibile şi varietăţii elementelor decorative. Tăblia uşilor poate fi din lemn masiv sau parţial cu geamuri. Lemnul este tratat împotriva insectelor, mucegaiului şi factorilor externi cu grund, lac sau vopsea. De aceea, are o stabilitate excelentă în timp.

UŞI METALICE
Fabricate din oţel, sunt foarte rezistente, grele, deci au un câştig în privinţa securităţii. Oţelul este acoperit cu vopsea decorativă, folii autocolante sau panouri de lemn.

UŞI DIN PVC
Calităţile principale ale acestor uşi sunt rezistenţa la UV sau ploi, o bună izolare termică şi întreţinerea uşoară. Ca aspect, materialul este considerat mai puţin estetic decât lemnul. Consolidarea acestui tip de uşă se face prin integrarea unei tăblii centrale şi a unor profile de ranforsare.

×
Subiecte în articol: bricolaj