x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Timp liber Casa Valentele albastrului

Valentele albastrului

15 Apr 2005   •   00:00

INTERIOR
Chiar si un apartament de bloc poate deveni o locuinta spectaculoasa, cu conditia sa existe ideea de baza de la care se porneste in amenajarea lui. In cazul de fata, prima dorinta a proprietarilor a fost ca totul sa fie in tonuri de albastru. Rezultatul? Asa cum puteti observa, este unul spectaculos.
Este destul de dificil ca, pentru o intreaga locuinta, sa se aleaga o tema, mai ales una legata de cromatica. Iar daca proprietarii sunt decisi sa urmeze o anumita linie coloristica pentru amenajarea intregii case, atunci ei trebuie ori sa fie specialisti in domeniu, ori sa apeleze la un designer, pentru a fi siguri ca la final locuinta nu va fi un kitsch. Intrucat decorarea in acest stil este un scop destul de greu de atins, este in egala masura tentanta.

Am vizitat un apartament din Bucuresti care surprinde nu numai prin tonurile placute ale culorilor, ci si prin recompartimentarea incaperilor. Dupa reamenajare, ansamblul locuintei a devenit fluid, circulatia dintre diversele spatii fiind facila si logica. In acest context, nuantele de albastru se concretizeaza ca elemente de baza ce confera unitate decorului interior. Albastrul a fost, de altfel, punctul de pornire al amenajarii, dupa care a luat nastere intregul poiect de decorare. Experienta proprietarului, care manageriaza o firma de constructii, se simte in modul de amenajare a propriei case. Dar, chiar daca a existat ideea de principiu, profesionalismul, apropierea de arhitecti si-au spus pe deplin cuvantul.

Prezenta unor finisaje interesante in zona de zi, realizate din piatra calcaroasa (folosita in mod curent pentru exterioare), configurarea simpla a spatiilor fara interventii ostentative cu gips-carton, meticulozitatea si acuratetea detaliilor constructive vorbesc despre faptul ca alegerile nu sunt tocmai intamplatoare.

Modificarile constructive au vizat extinderea spatiilor. Astfel, camera de zi, generoasa acum, a rezultat in urma desfiintarii peretelui de compartimentare intre doua incaperi initiale. Acest lucru poate fi observat la o atenta analiza, deoarece stalpii de rezistenta inglobati in fostul zid se "citesc" in ansamblul noului living. Remodelati sub aspectul texturii si al culorii de albastru, apar acum ca un motiv decorativ al camerei. Bucataria a fost si ea largita, renuntandu-se la camara si debara. De asemenea, micul hol ce separa dormitorul matrimonial de actuala camera de oaspeti a fost transformat in dressing. Baia a fost si ea redimensionata, ceea ce a permis instalarea unei cazi cu sistem de hidromasaj.

Intr-un cadru bine conceput si executat sub aspectul finisajelor, ambianta este obtinuta prin decoratiuni asortate si pozitionarea justa a mobilierului cu un design minimalist.

Atmosfera interioara este sub amprenta luminozitatii naturale, excelent rezolvata in urma inchiderilor de goluri cu tamplarie moderna, ale carei geamuri beneficiaza de o folie reflectorizanta. Este motivul pentru care nu s-au pus perdele in living, dar acestea se gasesc in dormitor, ca un accent decorativ bine punctat.

Contrastul textural al obiectelor si finisajelor este de asemenea o referinta a reusitei amenajarii. Trecerea discreta de la suprafete plane, lise, la cele rugoase, alternanta dintre textil, lemn, sticla si materialele moderne din care sunt confectionate piesele de mobilier confera varietate, fara ca aceasta sa fie impusa vizual. Totodata, atentia acordata detaliilor, in special accesoriilor de mobilier si corpurilor de iluminat cu elemente preponderent cromate (argintii) asigura o legatura imperceptibila la prima vedere intre diversele obiecte.

Abordarea simpla, dar plina de farmec, ce vine sa accentueze eleganta care nu se confunda cu opulenta si aglomerarea camerelor nu este impusa de volume false din gipscarton. Un exemplu fericit in care tonurile de albastru ofera caldura unei locuinte...

  • In urma reamenajarii, balconul corespondent livingului a fost transformat in terasa. Suprafata vitrata ampla ce delimiteaza terasa de interior asigura lumina naturala abundenta in camera de zi.
  • Atmosfera in dormitorul matrimonial este conferita de volumetria si luminozitatea spatiului. De remarcat rezolvarea ingenioasa a capatului de pat, deopotriva estetica si functionala.
  • Din dormitor se trece direct in dressing, unde se afla, fata in fata cu rafturile si dulapurile pentru garderoba, o masa de toaleta. In continuarea acestui spatiu se afla baia.
  • Redimensionarea baii a permis instalarea aici a unei cazi echipata cu sistem de hidromasaj. Aceasta este situata diametral opus fata de cele doua lavoare si separata discret printr-o diferenta de nivel a pardoselii.
  • Locul de luat masa se afla in bucatarie. Pentru exploatarea la maximum a spatiului alocat zonei s-a optat pentru un mobilier conceput pe colt. Bucataria comunica printr-o nisa deschisa cu livingul. Nisa indeplineste rol de oficiu, ocazional fiind folosita ca loc pentru expunerea de obiecte decorative.

    Adela Parvu
  • ×