Stilurile de amenajări interioare ce ţin de tradiţia şi cultura rurală se îndreaptă către orientări surprinzătoare, în care modernismul începe să cîştige tot mai mult teren
Stilurile de amenajări interioare ce ţin de tradiţia şi cultura rurală se îndreaptă către orientări surprinzătoare, în care modernismul începe să cîştige tot mai mult teren
Semnele amenajărilor tradiţionale, care ţin de vremurile îndepărtate, cînd obiectele care umpleau casa au început să capete şi alte valori sau poziţii decît cele strict utilitare, şi-au păstrat valoarea pînă în zilele noastre. Această realitate, pe care nu o pot contesta nici cei mai moderni sau revoluţionari designeri de interior, îşi are nu numai sursa, ci şi motoarele de conservare în comunităţile mici, departe de cosmopolitismul şi alienarea metropolei. Să încercăm să desluşim împreună cîteva dintre liniile esenţiale ale unei amenajări tradiţionale, precum şi locul unde ele se frîng, sub presiunea constantă a prezentului.
Despre mobilier
Desigur, elementul principal al amenajării, din punct de vedere estetic, dar şi valoric, este mobilierul. Materialul, tehnicile de fabricaţie, forma, culoarea, maniera de finisaj dau mobilei acele coordonate ce o încadrează într-un anume stil. Anumite piese, a căror valoare de întrebuinţare a dispărut de multă, foarte multă vreme, îşi păstrează rolul exclusiv estetic, iar dacă vechimea lor este autentică, au acumulat o considerabilă valoare materială.Distribuirea lor în economia generală a spaţiului este esenţială pentru impresia generală şi pentru nota finală pe care dorim să o obţinem. Într-o amenajare simpă şi modernă, plasarea unei piese tradiţionale (o ladă de zestre veche, un dulap de haine, o masă de bucătărie) poate crea un punct sau o zonă de interes vizual.
În cazul amenajării integral şi voit tradiţionale, trebuie evitată aglomerarea pieselor de mobilier, trebuie păstrată unitatea de stil (aceeaşi zonă geografică, aceeaşi perioadă de timp, aceeaşi manieră de execuţie) şi mai trebuie analizată capacitatea lor funcţională.
În plus, este important şi aspectul general al spaţiului, un interior aflat la etajul al V-lea al unui bloc modern (spre exemplu) neavînd nici pe departe acelaşi potenţial estetic cu spaţiul oferit de o casă construită, în mediul rural, în urmă cu 100 de ani.
Texturi şi finisaje
Un mobilier tradiţional nu poate fi amplasat decît într-un spaţiu unde texturile şi finisajele generale trebuie perfect acordate, în formă şi în spirit. Ne referim aici în special la tratamentul aplicat podelelor şi tavanelor, la zona de ferestre şi uşi, la finisajul pereţilor. Ne mai referim la materialele utilizate, care trebuie să fie exclusiv naturale, precum şi la alegerea şi instalarea aparaturii electrocasnice care asigură confortul la standarde moderne. Într-o amenajare tradiţională, fiecare detaliu devine important, de la forma şi consistenţa mobilierului pînă la covorul din living sau draperia de la geam. Dar poate cel mai important lucru este ca un astfel de interior să nu arate ca un muzeu sau ca o consignaţie cu obiecte de colecţie, ci să păstreze atît căldura, cît şi funcţionalitatea acestui tip special de amenajare.În general, tentaţia de care trebuie să ne păzim este excesul, tendinţa de a supraaglomera spaţiul cu obiecte frumoase, dar inutile în condiţiile date. Ar mai fi de amintit şi dorinţa unora de a decora tradiţional numai o singură zonă a casei (în general prima “victimă” este bucătăria…), o posibilitate ce nu trebuie negată, ci doar tratată cu mare atenţie. Un spaţiu decorat tradiţional trebuie să aibă, în principiu, un traseu de acces separat de restul casei. El trebuie, de asemenea, să conţină o logică funcţională şi să răspundă unor principii estetice clar afirmate. Un bun exemplu ar fi amenajarea unei crame, la subsol, cu intrare separată sau discretă, un loc ce poate păstra tradiţia în cea mai pură şi subtilă linie.
Asocierile şocante
Interiorul amenajat în stil tradiţional presupune (sau, mă rog, ar trebui să presupună!) un anumit nivel intelectual şi un anume stil de viaţă. Astfel, apare riscul major al unor asocieri şocante de obiecte funcţionale sau decorative, asociere care ar dăuna aspectului general.Nu veţi putea instala în faţa unei laviţe maramureşene, veche de peste un veac, o plasmă de ultimă generaţie sau un sofisticat sistem audio.
Citește pe Antena3.ro