x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Timp liber Casa Vechi si nou impletite intr-un stil original

Vechi si nou impletite intr-un stil original

27 Apr 2006   •   00:00
Vechi si nou impletite intr-un stil original
AMENAJARI ORIGINALE
O vila discreta in zona 1 Mai din Capitala. Doua niveluri, doua familii, doua generatii. Bunici intr-o parte, copii si nepoti de cealalta parte. O istorie la scara mica ce se regaseste ca expresie de viata la interior printr-un stil personal

Obiecte vechi mostenite ori primite n dar, care si-au gasit locul alaturi de lucruri moderne, confortabile. Este o casa a carei amenajare poate inspira pe cei duali n preferinte, respectiv pe cei care doresc sa pastreze obiecte dragi de familie, care inevitabil au un parfum clasic, antichizat, dar care jinduiesc deopotriva dupa dotarile contemporane. Este un exemplu ca traditia familiala poate fi mpletita cu ceea ce poate oferi mai bun contemporaneitatea. Nu e neaparat necesar sa se renunte la obiectele vechi doar pentru ca nu s-ar asorta, spre exemplu, cu un set de mobila modern. Sentimentele fata de lucrurile ce au apartinut odinioara bunicilor sau strabunicilor si dorinta de confort trebuie sa-si gaseasca drumul comun cu putina imaginatie.

IMPARTIRE FACILA A CAMERELOR


Cu dimensiuni echilibrate, vila a suferit mici adaptari la interior dupa ce tinerii au ales sa locuiasca alaturi de parinti. Nu este o cladire impunatoare sau aparte ca arhitectura. Este chiar o casa de bun-simt, suficient de ncapatoare pentru a face loc convietuirii ntre zidurile ei a doua familii cu tabieturi si stiluri de viata diferite. Daca la un nivel s-au instalat nteleptii familiei, generatia bunicilor, la celalalt s-au cuibarit tinerii cu cei doi copii ai lor. Si despre aceasta locuinta vom vorbi.

Apartamentul generatiei dinamice are doua dormitoare, o bucatarie si un living spatios. S-a gasit loc si pentru instalarea unei mini saune pe lAnga cele doua bai aferente camerelor de odihna. Desigur ca n spatiul dedicat activitatilor diurne s-au realizat mici ajustari ale spatiului, pentru ca acesta sa devina mai luminos si suficient de ncapator pentru o familie cu doi copii.

Bucataria este suficient de mare pentru ca prepararea alimentelor sa se faca cu usurinta, nsa nu destul de ncapatoare pentru instalarea unui loc de luat masa. Asa ca proprietarii au simtit nevoia de a rezolva problema prin deschiderea zonei bucatariei spre living. Astfel ca s-a decupat peretele comun dintre cele doua camere, rezultAnd un oficiu gen bar. O deschidere ce asigura servirea mesei a celor instalati n living, dar si loc preferat pentru mese frugale. Cum toate camerele sunt configurate n jurul livingului, nu e de mirare faptul ca toti cei ai casei prefera aceasta zona. De altfel, livingul se constituie ca centrul locuintei, atAt ca organizare, cAt si ca expresie a stilului de decorare rezultat n final. Pentru ca aici coexista vechiul si nou, anticul si actualul, romantismul si liniile minimaliste.

SECRETUL CULORILOR


Camera de zi are deci toate elementele ce dau personalitate locuintei. Cu deschidere potrivita catre bucatarie are si o extindere ca un fel de salon, rezultat n urma desfiintarii holului de trecere catre dormitorul matrimonial. Practic, camera de zi este tranzitata pentru a se ajunge n zona de odihna sau la baia mare.

Avand toate aceste caracteristici ale spatiului, camera de zi trebuia armonizare nu numai ca decor de sine statator, ci si n relatie cu celelalte zone. Daca finisajele puteau fi unitare, respectiv zugraveala peretilor si alegerea pardoselii, suprafetele cele mai mari ce se impun ochiului, n privinta mobilierului si obiectelor existau mici dificultati de alaturare. PAna la urma, pianina veche, piesele de mobila clasica si alte antichitati au fost frumos grupate n extensia livingului, ca ntr-un mic sanctuar sentimental, iar restul a fost gAndit modern, original. Si totusi, trebuia gasit ceva de legatura ntre aceste doua zone clasic-modern, iar cheia au fost nuantele alese pentru piesele de mobila, respectiv canapeaua, fotoliile si piesele suspendate. S-a mers pe culori neutre de la griuri, bejuri pAna la gama familiara de marouri.

Solutia gasita n final a fost una buna, pentru ca n ciuda liniei si formelor moderne, culorile si-au spus cuvAntul n echilibrarea alaturarilor celor doua stiluri diferite. In plus, bucataria, amenajata cu corpuri de mobilier din lemn masiv si partial vizibila prin oficiu, nu deranjeaza ansamblul decorului, ci se completeaza cu imaginea moderna a livingului, gratie prezentei texturii si culorii esentei lemnoase.

Deci, vechiul si noul pot exista n acelasi spatiu, fara a altera forta expresiva a nici unuia dintre stiluri. Depinde de fiecare n parte sa gaseasca modul de a le mixa, pentru ca n final sa se regaseasca n decorul rezultat.

BUCATARIE AMERICANA


Dupa ani de zile petrecuti n SUA, proprietarii s-au obisnuit cu dotarile americane si au tinut sa le aduca n RomAnia. Chiar daca mobilierul este marca Antares, importat din Italia, se poate observa ca electrocasnicele sunt americane dupa forma lor robusta, masiva. Pentru ca acestea sa functioneze a trebuit schimbat sistemul electric, deoarece ele sunt alimentate la 110 V n loc de 220 V. Din acest motiv, aceste electrocasnice sunt mai sigure, pentru ca mpiedica moartea prin electrocutare.

Proprietarii au simtit nevoia de a rezolva problema lipsei unui spatiu optim pentru instalarea locului de luat masa optand pentru deschiderea zonei bucatariei catre living


Livingul se consitutie ca centrul locuintei, atat ca organizare, cat si ca expresie a stilului de decorare rezultat in final. Pentru ca aici coexista vechiul si nou, anticul si actualul, romantismul si liniile minimaliste

In exploatarea spatiului s-a gasit loc si pentru instalarea unei mini saune pe langa cele doua bai aferente camerelor de odihna
Sentimentele fata de lucrurile ce au apartinut odinioara bunicilor sau strabunicilor si dorinta de confort trebuie sa-si gaseasca drumul comun cu putina imaginatie
Si in dormitor s-a mers pe solutia de mobilare minimalista cu cert castig pentru spatiu, dar mai ales pentru punerea in valoare a obiectelor decorative si a tablourilor
×