x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Timp liber Casa Viciile ascunse ale unui teren

Viciile ascunse ale unui teren

08 Sep 2005   •   00:00
Viciile ascunse ale unui teren
INVESTESTE INTELIGENT
Specialistii in constructii ne sfatuiesc sa ne uitam bine in jur atunci cand vrem sa achizitionam un teren. Accesul la locul de casa trebuie sa se faca usor si drumul sa poata fi practicat si de masini mai mari, care vor veni incarcate cu materiale de constructii pentru ridicarea casei. Existenta in zona a utilitatilor este primordiala. Un teren bun este cel care este in apropierea surselor: conducte de gaze, apa, canalizare si sursa de curent electric. Distanta pana la acestea este de asemenea importanta. Nu trebuie sa fie foarte mare, altfel veti avea mai mult de platit pentru racordare. Toate conexiunile si lucrarile pot fi executate numai de firme autorizate de catre fiecare regie in parte, iar costurile de racordare de la reteaua principala pana la casa cad in sarcina proprietarului. In cazul in care aceste racordari vor trece prin domeniul public, se platesc taxe suplimentare fata de costul executiei, care sunt mai mari sau mai mici, in functie de amenajarea spatiului respectiv (de exemplu, daca este asfaltat sau nu).

ATENTIE LA RELIEF!

Daca terenul este in panta, este important sa aflam daca in zona au avut loc alunecari de teren, pentru a nu avea probleme ulterioare. De asemenea, trebuie sa ne asiguram ca terenul pe care dorim sa il cumparam nu este mlastinos. In cazul in care portiunea de pamant pe care o dorim se afla aproape de o apa curgatoare sau de un lac, locul de casa va trebui sa fie ceva mai departe de acestea. Trebuie sa stiti ca locuinta va trebui construita la minimum 100 de metri de o apa curgatoare. De asemenea, zona pe care se ridica imobilul trebuie sa fie cu circa 3-4 metri deasupra nivelului normal al raului, pentru a nu avea probleme la eventuale cresteri ale debitului acestuia. Chiar si in cazul apelor statatoare exista o regula. "Nu se poate construi pe malul unui lac la o distanta mai mica de 15 metri, pentru ca trebuie pastrata o zona de protectie", ne explica Dan Mateescu, inginer diplomat.

APARENTELE INSALA

Pe langa elementele pitoresti de pe o proprietate trebuie sa va asigurati ca exista o portiune propice constructiilor. Un teren ca acesta poate fi rezervatie naturala, si atunci nu aveti dreptul sa construiti
Avocatul Melania Floarea avertizeaza cumparatorii de terenuri sa aiba grija la viciile ascunse ale acestuia - starea terenului, care la o prima vizita pe timp de vara poate fi stabil, arid, dar de fapt la prima ploaie sa devina mlastinos, sa aiba o panza freatica situata prea sus, care nu permite realizarea fundatiei, stabilitatea in timp a solului de pe un teren in panta etc. De asemenea, terenul poate fi traversat la mica adancime de conducte industriale si veti avea surpriza sa nu vi se dea autorizatia de constructie pentru casa tocmai pentru prevenirea posibilelor accidente.

Pe langa acestea, pot exista vicii ascunse chiar la lucruri ce pot fi vizibile. Spre exemplu, un stalp de mare tensiune care poate sa va bucure la inceput. Dar, de fapt, veti afla ulterior ca prezenta lui limiteaza aria de construire, reglementata prin lege fata de acesta. Au fost cazuri, in special in zonele de deal si munte, unde au fost cumparate terenuri amenajate ca loc de heliport, dar nefolosite la data achizitionarii proprietatii. Un astfel de loc este considerat strategic, chiar daca nu exista o unitate militara in vecinatate si nu puteti primi autorizatia de constructie. Adica il cumparati, dar nu-l puteti valorifica in nici un fel. In afara criteriilor de relief si utilitati, intervin chestiunile juridice.

Trebuie verificat daca terenul este in totalitate proprietatea vanzatorului, nu este vandut deja, ipotecat sau ca bun girat. Un avocat poate afla toate aceste lucruri chiar si din actele proprietatii, dar viciile ascunse ne pot scapa, deoarece nu cunoastem termenii juridici
×
Subiecte în articol: teren