x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Timp liber Casa Zeul Fotbal şi templul său

Zeul Fotbal şi templul său

de Ing. Lucian Cristian    |    14 Aug 2008   •   00:00

Maracana, cea mai mare densitate de fani pe metru pătrat
După al doilea război mondial, omenirea se pregătea să reintre în normalitate. FIFA oferă Braziliei onoarea organizării celei de-a patra ediţii a CM. Preşedintele Braziliei, puternic susţinut de ziaristul sportiv Mario Filho, aprobă construirea unui stadion-gigant, Stadio Municipal, în apropierea Rîului Maracana, nume ce derivă de la un mic papagal brazilian.



Maracana, cea mai mare densitate de fani pe metru pătrat
După al doilea război mondial, omenirea se pregătea să reintre în normalitate. FIFA oferă Braziliei onoarea organizării celei de-a patra ediţii a CM. Preşedintele Braziliei, puternic susţinut de ziaristul sportiv Mario Filho, aprobă construirea unui stadion-gigant, Stadio Municipal, în apropierea Rîului Maracana, nume ce derivă de la un mic papagal brazilian.

Prezentarea construcţiei

Arhitecţii brazilieni Rafael Galvao, Pedro Paulo Bernardes Bastos, Orlando Azevedo şi Antonio Dias Carneiro au avut onoarea să proiecteze visul unei naţiuni: cel mai mare stadion de fotbal din lume. Lucrările au început la 2 august 1948 şi trebuiau finalizate pînă la 24 iunie 1950. Nu s-a ştiut niciodată numărul exact de locuri realizate (în acea vreme, tribunele aveau majoritatea locurilor în picioare); s-a estimat ceva în jur de 200.000. Realizată din beton armat, construcţia propriu-zisă nu impresionează în mod deosebit pri­vită din exterior: măsoară 24 m înălţime, iar faţada din beton este străbătută de 60 de stîlpi uriaşi din oţel în formă de Y, ce susţin tribunele şi acoperişul. Acesta este din piloni de beton în consolă, care protejează tribunele pe o adîncime de 30 m, o realizare impresionantă la acea vreme.

Cîteva recorduri

Trimis de FIFA să vadă dacă stadionul este terminat, dr Ottorino Barassi permite la 16 iunie 1950 desfăşurarea unui meci amical între formaţiile de tineret ale Sao Paulo şi Rio, deşi platforma pentru ziarişti nu era gata, iar grupurile sanitare erau insuficiente. Primul gol din istoria acestui stadion este marcat de Didi, pe atunci o tînără speranţă a Braziliei. Italianul îşi dă acordul, şi la 24 iunie 1950, în primul meci oficial pe Maracana, Brazilia – Mexic (81.000 de spectatori), Ademir devine primul marcator oficial. Finala din 16 iulie 1950, dintre Brazilia şi Uruguay, cîştigată de ultimii cu 2-1, avea să stabilească şi cel mai mare număr de spectatori care au urmărit vreodată un meci de fotbal în direct: 199.500 (după alţii 210.000, întrucît mulţi au intrat fără să plă­tească)!! La 21 martie 1954, la me­ciul Brazilia – Paraguay ( meci interţări, nu într-un turneu) se înregistrează 183.513 spectatori plătitori. Tot pe acest stadion marele Pelé, legenda vie a acestui sport, avea să marcheze golul său cu numărul 1.000 şi avea să joace ultimul său meci din carieră.

Viitor pentru Maracana?

Terminat în fine în 1965, redenumit "Mario Filho", Maracana a sufe­rit mai multe renovări. Acum, după renovarea din 2006, are "numai" 93.000 de locuri ("Saltlake Stadium" din Calcutta, cel mai mare din lume, are 120.000 de locuri pe scaune). Nu se ştie încă dacă va fi folosit la Campio­natul Mondial din 2014.

Legendele

Nici un mare jucător de fotbal nu a ratat Maracana. Ademir, Leonidas, Didi, Vava, Garincha, Bellini, Romario, Zico, So­crates, Ronaldo, Carlos Alberto, Ronal­dinho, pentru a da numai cîteva nume, au păşit pe gazonul Maracanei. Şi e şi normal, întrucît aici joacă marile cluburi braziliene din Rio: Botafogo, Fluminese, Flamengo, Vasco da Gama. De altfel, la un meci Fla-Flu din 1963 s-a înregistrat şi recordul mondial de spectatori la un meci intercluburi: 177.656. Un singur "ghinio­nist": Mecyr Barbosa, portarul finalei cu Uruguay din 1950. În 1963, la schimba­rea barelor porţii cu bare rotunde le-a primit cadou pe cele vechi: "amintire" din 1950, iar în 1993 a fost expulzat din stadion de preşedintele federaţiei, deşi era invitat să comenteze un meci al Selecao, naţionala Braziliei, drept dovadă că, a­tunci cînd e vorba despre fotbal, brazilienii nici nu uită, nici nu iartă.

Dar Maracana nu a fost fo­losită de-a lungul timpului doar ca stadion de fotbal. Pe aceas­tă uriaşă arenă a avut loc şi o serie de altfel de evenimente. Vom menţiona doar cîteva din­tre cele mai importan­te. În 1954, de exemplu, aici a făcut o demonstraţie celebra trupă de baschetba­lişti Harleem Globetrotters. La 21 ianuarie 1981, cu oca­zia sărbăto­ri­rii a 30 de ani de la inau­gurare, Papa Ioan Paul al II-lea a ţinut aici o slujbă religioasă. În 1983 a avut loc un meci de volei între Brazilia şi URSS. Cu ocazia "World Tour", Paul McCartney a susţinut aici, la 21 aprilie 1981, un concert în faţa a peste 185.000 de spectatori, cel mai mare număr de spectatori pe care i-a avut vreodată la un singur concert.

De jur-împrejurul Stadionului Ma­racana se află o pistă pentru biciclişti, lungă de aproximativ un kilometru şi 700 m ce poartă numele de Strada Mane Garrincha, în memoria marelui fotbalist care şi-a adus o importantă contribuţie la cîş­ti­garea a două Cupe Mondiale (1958, 1962).

×
Subiecte în articol: meci fotbal clădiri celebre maracana