x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Timp liber Cătălin Tolontan: "Statul nu controlează aceste produse. Aceasta a fost principala noastră dezvăluire"

Cătălin Tolontan: "Statul nu controlează aceste produse. Aceasta a fost principala noastră dezvăluire"

de Antena 3    |    24 Aug 2016   •   16:00
Cătălin Tolontan: "Statul nu controlează aceste produse. Aceasta a fost principala noastră dezvăluire"
Sursa foto: Mihai Gâdea, Mircea Badea (c) şi Cătălin Tolontan (d)

Scandalul dezifenctanților în România este, fără exagerare, cel mai mare scandal din anul 2016. Jurnalistul Cătălin Tolontan a fost cel care a prezentat prima dată aceste informații, într-o anchetă semnată GSP.

Informațiile prezentate de jurnalistul GSP au fost confirmate de autorități la acel moment. Dar toată povestea a fost dată peste cap ieri, când procurorul general al României, Augustin Lazăr, a explicat că rezultatele testelor de eficiență pe unul dintre loturi a fost “și pozitiv și negativ”.

Cu alte cuvinte, Augustin Lazăr a anunțat că informația prezentată de Cătălin Tolontan nu este 100% corectă.

Scandalul a căpătat proporții odată cu moartea lui Dan Condrea, patronul Hexi Pharma, firma care se ocupa de acești dezinfectanți și care a fost luată în vizorul autorităților imediat după dezvăluirea făcută de jurnalistul Cătălin Tolontan.

La acel moment, realizatorul Antena 3, Mircea Badea, făcea un apel la ceva mai multă reținere în afirmații vehemente și menționa că ar trebui ca toată lumea să aștepte rezultatele oficiale ale testelor făcute de autorități, în laboratoare acreditate, pentru a putea trage o primă concluzie.

Iată, realitatea i-a dat dreptatea lui Mircea Badea și procurorul general al României a anunțat că cele mai recente teste arată altceva decât se știa.

În fine, Mihai Gâdea i-a adus pe Cătălin Tolontan și pe Mircea Badea, față în față, într-o ediție specială sinteza zilei">Sinteza Zilei.

Mircea Badea a cerut DIICOT anchetarea lui Tolontan, exact ca în cazul jurnaliștilor de la Sky News, care au realizat o anchetă despre trafic de arme în România. Ancheta s-a dovedit a fi regizată și nu un demers jurnalistic.

Cătălin Tolontan: Statul român nu controlează aceste produse. Aceasta este principala dezvăluire

La începutul emisiunii, Mihai Gâdea l-a întrebat pe jurnalistul GSP dacă își asumă responsabilitatea sau dacă are vreo mustrare de conștiință, în urma anchetei realizate.

Tolontan a explicat un mic istoric și a menționat care este și principala victorie din această anchetă, din punctul său de vedere:

“Noi am fost contactați de către cineva din interiorul Hexi, în 2015. Ne-a dat două rețete de fabricație pentru două biocide produse de Hexi. Ambele arătau că ele erau falsificate. În sensul diluării. Nu am crezut că omul acela are dreptate. Ni s-a părut imposibil să pui în toată țara, în 300 de spitale, mii de contracte, niște substanțe diluate și nimeni să nu controleze. Plus că știam că statul controlează. Și am aflat, mergând din ușă în ușă, că statul nu controlează niciodată aceste substanțe, odată puse pe piață. Nici compoziția, nici eficiența lor. Asta a fost șocant pentru noi și considerăm că asta este principala dezvăluire făcută de noi.”

×