x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
×
Acest site utilizează fișiere de tip cookie pentru a vă oferi o experiență cât mai plăcută și personalizată. Îți aducem la cunoștință faptul că ne-am actualizat politicile pentru a ne conforma cu modificările propuse aduse de Directiva (UE) 2002/58/EC ("Directiva E-Privacy") si de Regulamentul (UE) 2016/679 privind protectia persoanelor fizice in ceea ce priveste prelucrarea datelor cu caracter personal si privind libera circulatie a acestor date si de abrogare a Directivei 95/46/CE ("Regulamentul GDPR").

Înainte de a continua navigarea pe www.jurnalul.ro, te rugăm să citești și să înțelegi conținutul Politicii de Cookie și Politica de Confidențialitate.

Prin continuarea navigării pe www.jurnalul.ro confirmi acceptarea utilizării fișierelor de tip cookie. Poți modifica în orice moment setările acestor fișiere cookie urmând instrucțiunile din Politica de Cookie.

DA, ACCEPT

1 Mai ­ sărbătoare cu “parfum” de mititei

0
Autor: Carmen Dragan Maria Belu-Burtea 29 Apr 2009 - 00:00
1 Mai ­ sărbătoare cu “parfum” de mititei

Aniversarea zilei de 1 Mai vine din America anului 1889, când Congresul Internaţionalei Socialiste a hotărât ca să se sărbătorească Ziua Internaţioanlă a Muncii, în memoria victimelor grevei generale din Chicago.

În România, această zi a fost sărbătorită prima dată prin mişcarea socialistă din 1890 şi tot de atunci a început şi tradiţia micilor şi a berii, la iarbă verde.

ARMINDENUL
La 1 Mai, în credinaţa populară românească, se sărbătoreşte Armindenul, simbol al vegetaţiei care protejează recoltele şi animalele. I se mai spune şi "ziua pelinului" sau "ziua beţivilor". Semnifică începutul verii. Cu o zi înainte se aduce de la pădure o ramură verde, iar de 1 Mai se pune în faţa casei, unde se lasă până la seceriş, când se pune în focul cu care se coace pâinea din grâul cel nou.

În această zi se împodobesc cu ramuri verzi stâlpii porţilor şi ai caselor, pentru ca oamenii să fie protejaţi de spiritele malefice. În tradiţia populară, care nu are nici o lăgătură cu Ziua Muncii, în această zi se organizează petreceri la pădure cu lăutari, se frige miel, se bea pelin sau vin roşu pentru schimbarea sângelui şi apărarea de boli.

POVESTEA MICILOR
Se pare că micii au fost "descoperiţi" în Bucureşti la sfârşitul secolului al XIX-lea. Din presa vremii aflăm că într-o seară patronul unui restaurant a rămas fără maţe de cârnaţi şi atunci i-a venit ideea să pună pe grătar cârnaţii fără "înveliş" şi ceva mai mici. La tocătură a mai adăugat şi câteva condimente, precum piper, cimbru şi puţin bicarbonat.

Din acea seară, ei au devenit specialitatea localului şi au fost botezaţi "mititei". Cu toate că se pare ca au ceva influenţe turceşti şi sârbeşti, delicioşii "mititei" au devenit "vedete", iar personajele importante ale vremii i-au savurat cu plăcere în tavernele din zona Lipscani. De la descoperirea lor şi până astăzi micii sunt nelipsiţi de pe masele de sărbătoare. Aproape că a devenit un ritual ca ziua de 1 Mai să fie însoţită de un festin culinar la iarbă verde cu mici stropiţi cu bere din belşug.

LIBER LA DISTRACŢIE
O dată cu venirea Partidului Comunist la putere, ziua de 1 Mai a căpătat o tentă... comunistă, făcându-se din acest eveniment motiv de paradă. De 1 Mai (ca şi de 23 august) mari coloane de oameni ai muncii îşi omangiau conducătorii, scandau lozinci de laudă, fluturau steguleţe, purtau pancarte şi portrete ale fruntaşilor comunişti.

Traseul parcurs de manifestanţi era lung, începea din poarta marilor platforme industriale, a fabricilor şi a uzinelor şi se încheia dincolo de Parcul Herăstrău, unde, după câteva ore bune de stat în soare şi de mers pe jos, oamenii se opreau la restaurantele şi tersasele din parc. Ziua se termina undeva târziu în noapte după mai multe halbe de
bere însoţite de nelipsiţii mititeii care sfârâiau, de parcă niciodată nu se terminau, pe grătarele încinse.

Nici unul dintre noi, tinerii de atunci, nu vom uita niciodată că după 1 Mai muncitoresc urma 2 Mai, Ziua Tineretului, când era tot liber şi aş putea spune că aceste două zile erau, în acele vremuri, Paştele nostru, pentru că a doua zi după Sărbătoarea Învierii mergeam la serviciu, pe când a doua zi după 1 Mai tot într-o sărbătoare o ţineam.

SEMNIFICATIA INITIALA
După Revoluţie, prima zi a lunii mai a revenit la semnificaţia ei iniţială. Este o zi în întregime liberă pentru oamenii muncii. Micul îşi continuă tradiţia. Românul merge la mare, la munte sau la un picnic prin pădurile din împrejurimi. Dar nu uită niciodată grătarul cu câţiva mititei, berea, prietenii şi voia bună. Sau alege restaurantul care îl aşteaptă cu mult iubitul preparat.


Micii trebuie preparaţi după reţete de odinioară, pentru a nu cădea greu la stomac, mai ales că după masă, o partidă de volei sau de tenis în aer liber face parte din "meniul" unei astfel de zile. Astăzi ziua de 1 Mai este un prilej pentru partidele politice să îşi atragă simpatii, oferindu-le mici şi hamburgeri.

Pentru că peste doar o lună au loc alegeri europarlamentare, iar în mai se dă startul la campania electorală, cu siguranţă micii vor fi punţi de legătură între candidaţi şi alegători.


Reţetă de mici
Pentru un kilogram de mici aveţi nevoie de: 500 g de carne de oaie cu seu, 300 g carne de vită cu grăsime, 200 g carne de porc, sare, 2 linguri de mujdei de usturoi, 2 ardei iuţi, cimbru, piper negru, 5 g bicarbonat, 200 ml de apă minerală. Toată carnea se toacă prin sită nr. 4. Toate condimentele se amestecă bine cu apa minerală, se dizolvă şi se toarnă peste carne.

Carnea se combină şi se bate (se mută dintr-un lighean în altul, pentru a se întrepătrunde bine condimentele). Se lasă amestecul în vas şi se fac găuri din loc în loc, se acoperă cu folie de plastic, se fac iarăşi găuri şi se dă vasul la frigider pentru opt ore. Se scoate vasul de la rece şi se formează micii la o dimensiune de 7-8 cm şi se pun pe grătar.


Reţetă din anul 1920
Atunci micii se preparau cam aşa: se lua carne de vacă de la gât, fără a se îndepărta grăsimea, şi se dădea de două ori prin maşina de tocat. În cazul în care carnea era prea slabă se putea adăuga grăsime de vacă sau de oaie, în nici un caz slănină sau carne de porc.

Pentru fiecare kilogram de carne se pregăteau următoarele condimente: 8 g de piper proaspăt măcinat, 12 g de cimbru mărunţit, 4 g de ienibahar, 2 g coriandru, 2 g chimion, 1 g de anis stelat, 8 g de bicarbonat de sodiu, o linguriţă de zeamă de lămîie, o lingură de ulei şi o căpăţână de usturoi. Separat se prepara o zeamă de oase de vită cu măduvă, care se lăsa să scadă bine.

Carnea se frământa într-un vas, adăugând la început bicarbonatul de sodiu stins cu zeamă de lămîie, apoi jumătate din zeama de oase şi condimentele (în afară de usturoi). Amestecul obţinut era acoperit şi se ţinea la gheaţă timp de 24 de ore. După trecerea timpului se scotea se amesteca bine, se adăuga restul de zeamă de oase şi se prepara mujdei care se adăuga la tocătură. Apoi se dădea iarăşi la gheaţă tot pentru 24 de ore.

Cu aproape trei ore înainte de a fi puşi pe grătar, se scoteau de la rece, se formau micii, se ungeau cu ulei şi se ţineau la zvântat aproximativ un ceas.

Citeşte mai multe despre:   carne,   gastronomie,   micii

 



Mai multe titluri din categorie

Azi, de la 20.30, la Antena 1, Narcis Ianău reinterpretează muzica clasică pe scena X Factor

Azi, de la 20.30, la Antena 1, Narcis Ianău reinterpretează muzica clasică pe scena X Factor
Galerie Foto La doar 26 de ani, Narcis Ianău, o prezență apreciată pe marile scene ale lumii, profită de fiecare ocazie pentru a-și forța limitele artistice. Astăzi, de la 20.30, la Antena 1, Narcis îi surprinde...

Experiențe culinare pentru concurenții Asia Express: ”Mirosea tot a cămilă”

Experiențe culinare pentru concurenții Asia Express:  ”Mirosea tot a cămilă”
Galerie Foto Duminică seară, de la 20:00, toate cele nouă echipe ce au acceptat aventura celui mai dur reality show continuă traseul de pe Drumul Împăraților în cea de-a doua etapă din Turcia. Și pentru că orice...

Serialul Adela, lider detaşat de audienţă, peste Masked Singer România

Serialul Adela, lider detaşat de audienţă, peste Masked Singer România
Galerie Foto #dacăejoieAdela! Telespectatorii au urmărit aseară în număr foarte mare serialul produs de Ruxandra Ion şi Dream Film Production, în intervalul comun de difuzare cu Masked Singer România, serialul de la Antena 1 ...

Târnava Mare, raiul bicicliștilor

Târnava Mare, raiul bicicliștilor
Galerie Foto Combinația între satele tradiționale izolate și posibilitățile multiple de a petrece foarte mult timp în natură este ideală, în această perioadă în care revin restricțiile. Turism se poate face și în...

Cadoul perfect pentru cea mai bună prietenă: 3 idei

Cadoul perfect pentru cea mai bună prietenă: 3 idei
Se apropie ziua de naștere a prietenei tale și nu știi ce să-i oferi? Vă cunoașteți de atâta timp și deja ai epuizat toate ideile? Sau, dimpotrivă, este prima zi de naștere pe care o petreceți împreună?...

Parfumuri de zi si de seara: diferente, reguli, recomandari

Parfumuri de zi si de seara: diferente, reguli, recomandari
Parfumul pe care-l porți trebuie să fie elegant, definitoriu, intens, dar totuși suficient de discret cât să nu cuprindă tot spațiul atunci când intri într-o încăpere. Cu alte cuvinte, să-ți exprime...

Design interior retro: sfaturi și idei pentru casa ta

Design interior retro: sfaturi și idei pentru casa ta
Vrei să îți amenajezi apartamentul sau casa, dar stilul modern, minimalist sau futurist nu sunt chiar pe placul tău? Este în regulă, fiindcă tendințele în design interior se schimbă sezonier sau anual, așa...

Ce este un scaun de birou ergonomic si de ce merita sa-ti cumperi unul?

Ce este un scaun de birou ergonomic si de ce merita sa-ti cumperi unul?
Galerie Foto In prezent, foarte multe persoane au un stil de viata sedentar si lucreaza de la birou. Totusi, faptul ca petrecem atat de multe ore pe un scaun poate avea numeroase efecte adverse pentru ca omul prin natura lui a fost...

Probleme mari pentru Connect-R și Shift: ”Noi am venit total nepregătiți și acesta e un motiv serios pentru care am ajuns ultimii”

Probleme mari pentru Connect-R și Shift: ”Noi am venit total nepregătiți și acesta e un motiv serios pentru care am ajuns ultimii”
Galerie Foto Cea de-a cincea ediţie a primului stage Asia Express – Drumul Împăraţilor, difuzată aseară la Antena 1 s-a impus ca lider de audienţã atât la nivelul publicului comercial din mediul urban cu vârste cuprinse

Cum alegi piesele vestimentare perfecte pentru nunta ta

Cum alegi piesele vestimentare perfecte pentru nunta ta
Găsirea rochiei de mireasă perfectă pentru ziua cea mare nu este atât de ușoară pe cât pare. Dacă afirmi contrariul, probabil că nu ai încercat niciodată o rochie de mireasă, ce să mai vorbim despre...

Descoperă de unde vin numele marilor branduri de echipament sportiv

Descoperă de unde vin numele marilor branduri de echipament sportiv
Brandurile fac parte din viața ta, fie că vorbim despre haine, încălțăminte sau mâncare. Dacă te întrebi ce le diferențiază, trebuie să știi că există o multitudine de factori. Istoria, percepția...

Solutii eficiente pentru toti gradinarii

Solutii eficiente pentru toti gradinarii
Cresterea gazonului este o treaba serioasa, iar profesionistii stiu ca nu trebuie sa faca rabat de la calitate pentru a obtine cele mai bune rezultate.  Pe site-ul gardenfarm.ro clientii pot achizitiona seminte...

Cum sa atragi atentia unei femeie pe care vrei sa o cuceresti?

Cum sa atragi atentia unei femeie pe care vrei sa o cuceresti?
Cand vine vorba de a atrage atentia unei femei, multi barbati se angajeaza in comportamente care duc la exces. Sunt acei barbati care pozeaza in profesor, cei care se ascund, cei care devin aroganti si chiar neplacuti....

De ce ai nevoie de un fotograf profesionist la nunta ta

De ce ai nevoie de un fotograf profesionist la nunta ta
Galerie Foto Organizarea unei nunți de vis nu este un lucru simplu. Înainte de a începe să contractezi diverse servicii și furnizori, primul lucru este să știi ce buget ai la dispoziție. Abia apoi este recomandat să lucrezi...

(P) Florile potrivite în funcție de personalitatea fiecărei femei - Alege florăria Anemone

(P) Florile potrivite în funcție de personalitatea fiecărei femei - Alege florăria Anemone
Un buchet de flori este mereu bine-venit, cu orice ocazie și pentru orice moment ce merită sărbătorit. Iubita sau soția va fi oricând încântată de un astfel de gest și cu siguranță îi vei pune un zâmbet pe...
Serviciul de email marketing furnizat de