Printre felurile de mâncare preferate în această zi sunt varza murată cu ciolan afumat, ciorba de fasole boabe și plăcinta de dovleac.
Reteță varză murată cu ciolan afumat
Ingrediente:
o varză murată
400 de grame de ciolan afumat
o lingură de pastă de tomate
o frunză de dafin
cimbru
piper
boia iute
vegeta (opțional)
o lingură de untură de porc
o cană de sumă de legume (apa)
o legătură de mărar
Mod de preparare:
După ce se lasă varza la desărat tip de 3 ore în apă rece, se pune la încins untură într-o oală de tuci în care ulterior se adaugă ciolanul tăiat în bucăți. Se lasă până când se rumenește ușor și apoi se adaugă varza tocată mărunt, călindu-se împreună.
În momentul în care scade zeama pe care și-o lasă varza se adaugă jumătate din cana de supă, frunza de dafin și restul condimentelor. Potrivit culinar.ro, se lasă la fiert pentru câteva minute și apoi se transferă varză într-o tavă care se pune la cuptor.
După ce s-a ajuns la jumătate fierberii se adaugă și pasta de tomate în restul de supă și se mai lasă la fiert încă 20 - 25 de minute. La final se adaugă mărarul tocat, iar apoi mâncarea tradițională de 1 decembrie este gata de savurat!
Rețetă pentru ciorba de fasole boabe
Ingrediente:
500 de grame de fasole boabe
150 de grame de ceapă
200 de grame de morcov
100 de grame de rădăcină de țelină
3 roșii proaspete
2 linguri de bulion de roșii
100 de grame de ulei
5 grame de sare de lămâie
2 – 3 tulpini de țelină
un praf de concentrat de supă de vită
2 legături de leuștean verde
o legătură de pătrunjel verde
sare după gust
piper după gust
Mod de preparare
Boabele de fasole se aleg de impurități, se spală și se lasă în apă rece cu o seară înainte pentru aproximativ 12 ore. Ulterior acestea se fierb în apă, iar după 15 minute de fierbere se îndepărtează apa, înlocuindu-se cu altă apă fiartă pentru a se continua fierberea.
Potrivit culinar.ro, următorul pas este de a curăța, spăla și tăia mărunt morcovii, ceapa, pătrunjelul, leușteanul, rădăcina și tulpina de țelină, dar și roșiile în sferturi de felii mai groase.
În timp ce fasolea se fierbe se călesc în ulei ceapa, țelina și morcovii peste care se adaugă și roșiile. Când fasolea a fiert pe jumătate se adaugă și călitura, praful de supă, sarea și piperul.
La final se adaugă și o legătură de leuștean și pătrunjelul verde și se mai fierb împreună încă 2 sau 3 minute. În funcție de preferințe se pot adăuga și 2 linguri de bulion de roșii, sare de lămâie sau alte ingrediente preferate de dumneavoastră.
Rețetă pentru plăcinta de dovleac
Ingrediente
2 pachete de foi de plăcintă
100 de ml de ulei sau unt topit, pentru uns foile
2 kg de dovleac răzuit
200 de grame de zahăr
2 linguri de ulei
scorțișoară
zahăr pud
Mod de preparare
Dovleacul se taie în felii mari, apoi se curăță feliile de coajă și semințe și se dau pe răzătoarea mare.
Se pune o tigaie cu două linguri de ulei la încins si se caramelizează în acesta 2-3 linguri din răzătura de dovleac. Se amestecă bine până când piureul de dovleac își degajă bine aroma, apoi se adaugă redstrul de dovleac și zahărul. Se amestecă piureul de dovleac pe foc până se reduce la jumătate și devine consistent. Se lasă la răcit, apoi se împarte în cinci părți aproximativ egale. Se poate folosi chiar dovleac copt la cuptor, dacă timpul ne permite așteptarea.
Când piureul de dovleac este rece și foile de plăcintă decongelate se pornește cuptorul la 180 de grade Celsius.
Grupăm foile de plăcintă în cinci grupuri de câte patru foi. Pe blatul de liucru așezăm prima foaie de plăcintă și o ungem cu puțin ulei. Așezăm a doua foaie peste ea, o ungem cu ulei și presărm scorțișoară. Urmează a treia foaie de plăcintă unsă cu ulei, iar peste a patra foaie întindem piureul de dovleac. Rulăm foile de plăcintă cu dovleacul în interior și strângem bine ruloul la capete. Procedăm în același mod și cu restul foilor de plăcintă și vom obține cinci rulouri pe care le așezăm în tava de cuptor tapetată cu hârtie de copt.
Coacem plăcinta cu dovleac pentru 35-40 de minute la 180 de grade, sau până când este bine rumenită la suprafață. O lăsăm să se tempereze bine, o decorăm cu zahăr pudră și o putem porționa frumos, notează a1.ro.