GASTRONOMIE
POMANA - Pe 9 Martie, gospodinele impart pomana pentru cei morti
Fie ca sunt moldovenesti sau muntenesti,
mucenicii sunt adorati de mai toata lumea. Presarati cu tot felul de mirodenii, umplu
casa de o aroma speciala, careia ii ducem dorul un an intreg.
CRISTINA ANDREEA CATANA
|
POMENIRE. Romanii sarbatoresc ostasii crestini care nu s-au inchinat idolilor |
Copil fiind, asteptam ziua de 9 Martie mai ceva ca pe Mos Craciun. Cum mama facea mucenicii cu cateva zile inainte si ii lasa la uscat pe dulapul din bucatarie, toate asteptarile mele se indreptau catre dimineata zilei de 9 Martie. Si ma trezeam dis-de-dimineata, cand mama d-abia ce apuca sa puna mucenicii la fiert si ma invarteam in jurul ei, doar-doar s-or fierbe mai repede. Intre timp, trebuia tocata nuca, coaja de lamaie rasa si borcanul cu scortisoara scos pe masa. Aceasta era ultima operatiune si, cand mama facea asta, stiam ca nu mai dureaza mult si pot manca din mucenici.
ISTORIA. Pe vremea aceea, nu stiam ca opturile din apa si faina au fost facute pentru prima data in cinstea celor 40 de Mucenici. Acestia erau ostasi din tari diferite, toti tineri, frumosi si viteji in serviciul pe care il faceau impreuna la aceeasi cetate a Imperiului Roman. Cand de la stapanire a venit ordinul sa se inchine idolilor, acestia s-au opus. Refuzul lor le-a adus moartea, dupa lungi chinuri, chiar in ziua de 9 martie in anul 320 i.Ch.
De atunci, pentru chinurile lor, femeile fac mucenici pe care dimineata ii impart prin vecini, iar d-abia apoi se asaza la masa impreuna cu familia. In partea Moldovei se fac mucenici din aluat de cozonac, pe care ii coc in cuptor, iar cand sunt gata ii ung cu miere si presara pe deasupra nuca. In Dobrogea, mucenicii se fac sub forma de opturi, dar de marime mai mica, sunt fierti in apa indulcita cu zahar sau miere in care se pun vin rosu, scortisoara, nuca pisata si esenta de rom.
COLACEI MOLDOVENESTI
|
Ingrediente:
Un kg faina, 200 ml lapte, 200 gr zahar, 50 gr drojdie, 3 oua, 100 gr unt, coaja de la o lamaie, esenta de vanilie, de rom, miere si nuca pisata
Peparare:
Se pun la dospit drojdia, doua linguri zahar, o cescuta de lapte. Se dau in clocot 100 ml lapte cu care se opareste faina. Zaharul, restul de lapte, doua oua se bat cu telul. Peste faina se adauga maiaua, ouale batute, coaja de lamaie, esentele si se framanta. Se adauga untul si se lasa 45 minute. Se rup din coca bucati, se rasucesc si se impletesc opturi, se asaza in tava unsa cu margarina. Mucenicii se ung cu galbenus, se pun la cuptor. Se scot si se ung cu miere, se presara nuca.
|
OPTURILE MUNTENESTI
|
Ingrediente
500 gr faina, plus cea necesara pentru intins, 200-250 gr zahar tos, 250 gr nuci macinate, putina sare, un plic cu zahar vanilinat, scortisoara fin macinata, putina coaja rasa de lamaie
Preparare:
Punem intr-un vas 250 ml apa si putina sare. Adaugam apoi treptat faina cernuta. Formarea mucenicilor se poate face cu ajutorul unui dispozitiv sau manual. Mucenicii astfel facuti ii lasam sa se zvante pe o hartie presarand peste ei putina faina. Intr-o oala punem apa la fiert cu putina sare, iar dupa ce da in clocot, punem mucenicii si-i fierbem. Inainte sa fie gata, adaugam zaharul. Presaram deasupra nuca macinata si scortisoara.
|