GASTRONOMIE
POMANA - Pe 9 Martie, gospodinele impart pomana pentru cei morti
Fie ca sunt moldovenesti sau muntenesti, mucenicii sunt adorati de mai toata lumea. Presarati cu tot felul de mirodenii, umplu casa de o aroma speciala, careia ii ducem dorul un an intreg.
CRISTINA ANDREEA CATANA
POMENIRE. Romanii sarbatoresc ostasii crestini care nu s-au inchinat idolilor |
COLACEI MOLDOVENESTI
|
Ingrediente:
Un kg faina, 200 ml lapte, 200 gr zahar, 50 gr drojdie, 3 oua, 100 gr unt, coaja de la o lamaie, esenta de vanilie, de rom, miere si nuca pisata
Peparare:
Se pun la dospit drojdia, doua linguri zahar, o cescuta de lapte. Se dau in clocot 100 ml lapte cu care se opareste faina. Zaharul, restul de lapte, doua oua se bat cu telul. Peste faina se adauga maiaua, ouale batute, coaja de lamaie, esentele si se framanta. Se adauga untul si se lasa 45 minute. Se rup din coca bucati, se rasucesc si se impletesc opturi, se asaza in tava unsa cu margarina. Mucenicii se ung cu galbenus, se pun la cuptor. Se scot si se ung cu miere, se presara nuca.
|
OPTURILE MUNTENESTI
|
Ingrediente
500 gr faina, plus cea necesara pentru intins, 200-250 gr zahar tos, 250 gr nuci macinate, putina sare, un plic cu zahar vanilinat, scortisoara fin macinata, putina coaja rasa de lamaie
Preparare:
Punem intr-un vas 250 ml apa si putina sare. Adaugam apoi treptat faina cernuta. Formarea mucenicilor se poate face cu ajutorul unui dispozitiv sau manual. Mucenicii astfel facuti ii lasam sa se zvante pe o hartie presarand peste ei putina faina. Intr-o oala punem apa la fiert cu putina sare, iar dupa ce da in clocot, punem mucenicii si-i fierbem. Inainte sa fie gata, adaugam zaharul. Presaram deasupra nuca macinata si scortisoara.
|