Se spune despre micul dejun că este cea mai importantă masă a zilei. Dar este destul de complicat să venim permanent cu idei noi la prima oră a dimineții. În ajutorul vostru și al nostru, am adunat câteva rețete care ne pot scoate oricând din încurcătură.
Iată 5 idei de mic dejun sănătos și rapid:
1. Gogoșele pufoase de ouă și legume
Ingrediente:
2 cartofi (400 g)
1 morcov (150g)
2 dovlecei (360g) rași
O cutie 125 g boabe de porumb
1 ceapa, tocată
1/2 cană (75 g) făină
1/2 linguriță de sare
1/4 cană pătrunjel tocat
3 ouă
2 linguri ulei de măsline
Preparare
Curățati cartofii și morcovul. Dați pe răzătoare într-un castron. Adăugați dovlecelul, porumbul, ceapa, făina, sarea, pătrunjelul și gălbenușurile de ou. Puteți să păstrați puțin pătrunjel pentru a-l presăra pe produsul final. Se amestecă bine.
Puneți albușurile într-un castron și bateți până se formează o spumă tare. Amestecați ușor cu restul ingredientelor.
Încinge o tigaie mare la foc mediu. Adăugați puțin ulei.
Luați apoi cu lingura și așezați micile gogoșele pufoase în uleiul încins. Când au devenit aurii, sunt numai bune de mâncat.
2. Brioșe cu zmeură
Ingrediente
1-3/4 căni de făină
2 lingurițe praf de copt
1/3 cană de smântână dulce
1 cană zahăr
2 ouă, bătute ușor
1/2 cană lapte
1 linguriță extract de vanilie
1 până la 2 căni de zmeură proaspătă sau congelată
Zahăr pudră
Fistic pentru ornare
Preparare
Amestecați făina cu praful de copt și puneți amestecul deoparte. Într-un castron mare, amestecați smântâna cu zahărul, apoi adăugați ouăle și mixați bine. Combinați laptele și vanilia; se adaugă la amestecul de smântână alternativ cu amestecul de făină. Încorporați zmeura. Umpleți cupe de brioșe unse sau tapetate cu hârtie până la două treimi. Se presară cu zahăr. Coaceți timp de 20-25 de minute sau până când centrul brioșei se ridică înapoi când este ușor atins.
La final, presărați deasupra brioșelor fisticul tocat mărunt.
3. Granola de casă
Ingrediente
2 linguri ulei vegetal
125 ml sirop de arțar
2 linguri de miere
1 linguriță extract de vanilie
300 g de ovăz
50 g semințe de floarea soarelui
4 linguri de semințe de susan
50 g semințe de dovleac
100 g migdale fulgi
100 g fructe de pădure uscate
50 g fulgi de cocos
Preparare
Încingeți bine cuptorul. Amestecați uleiul, siropul de arțar, mierea și vanilia într-un castron mare. Introduceți toate ingredientele rămase, cu excepția fructelor uscate și a nucii de cocos și amestecați bine.
Puneți granola pe două foi de copt și întindeți uniform. Coaceți timp de 15 minute, apoi amestecați nuca de cocos și fructele uscate și coaceți încă 10-15 minute. Scoateți și răzuiți pe o tavă plată pentru a se răci. Serviți cu lapte rece sau iaurt. Granola poate fi păstrată într-un recipient etanș până la o lună.
4. Plăcintă cu prune și migdale (Puteți înlocui prunele cu alte fructe de sezon în această plăcintă delicioasă.)
Ingrediente
Pentru aluat
4 linguri de apă
60 g zahăr tos
450 g făină simplă
1 linguriță praf de copt
sare
175g untură sau ulei vegetal
55g unt
60 g zahăr tos
Pentru umplutură
6 linguri gem de prune
350g unt
350 g zahăr
350g migdale măcinate
6 ouă
3 picături esență de migdale
12-14 prune, spălate, tăiate în jumătate
fulgi de migdale pentru ornat
Preparare
Preîncălziți cuptorul la 180C. Ungeți și tapetați trei forme de tartă de 18 cm, cu fundul detașabil.
Pentru patisserie,se amestecă apa cu zahărul până când acesta se dizolvă.
Cerneți făina, praful de copt și sarea într-un bol. Adăugați grăsimea și frecați cu vârful degetelor până seamănă cu pesmetul fin.
Faceți o gaură în mijlocul amestecului de făină și turnați apa cât mai repede posibil, folosind vârfurile degetelor pentru a amesteca și a forma un aluat. Poate fi necesar să mai adăugați puțină apă. Înfășurați aluatul în folie alimentară și lăsați-l să se odihnească cel puțin o oră.
Întindeți aluatul subțire pe o suprafață de lucru cu făină și folosiți-l pentru a tapeta formele de tartă. Acoperiți baza fiecărei tarte cu aproximativ două linguri de dulceață.
Între timp, topiți untul și zahărul împreună, adăugați migdalele măcinate, ouăle și esența de migdale și amestecați bine. Se toarnă amestecul uniform în cele trei forme tapetate cu aluat.
Puneți prunele deasupra tartelor, presărați cu fulgi de migdale apoi coaceți la cuptor pentru 40-45 de minute sau până când umplutura este întărită.
5. Bruschette cu somon afumat, cremă de brânză și rucola
Ingrediente:
1/3 cană (80 g) cremă de brânză light
1 praz (25g), tocat mărunt
2 lingurițe suc de lămâie
1/2 linguriță muștar dijon
1 lingură capere scurse, tocate grosier
1 pâine (675g)
30 de grame frunze de rucola
200 de grame de somon afumat feliat
Preparare:
Combinați crema de brânză, prazul tocat mărunt, sucul de lămâie, muștarul și caperele într-un castron mic.
Tăiați 8 felii de pâine. Prăjiți bine feliile pe ambele părți.
Întindeți amestecul de brânză peste pâinea prăjită.
Acoperiți cu rucola și somon.
Poftă bună!