x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Timp liber Culinar 5 rețete de vară pentru Postul Sfintei Marii

5 rețete de vară pentru Postul Sfintei Marii

de Andreea Tiron    |    04 Aug 2025   •   09:30
5 rețete de vară pentru Postul Sfintei Marii

Postul Sfintei Marii este unul dintre cele mai importante posturi din calendarul ortodox. Este un post de curățare – atât trupească, cât și sufletească – și vine în mijlocul verii, când piața este plină de legume proaspete. De aceea, meniul de post poate fi variat, gustos și sănătos.

Iată 5 rețete simple și delicioase, potrivite pentru această perioadă:

1. Salată de linte cu legume proaspete

Ingrediente:

  • 200 g linte fiartă (verde sau maro)

  • 1 roșie mare tăiată cubulețe

  • ½ castravete

  • 1 ardei gras

  • 1 legătură de pătrunjel

  • 1 lingură ulei de măsline

  • Zeamă de lămâie

  • Sare, piper

Mod de preparare:
Amestecă toate ingredientele într-un bol. Asezonează cu sare, piper, lămâie și ulei de măsline. Se servește rece. Este sățioasă și perfectă pentru prânz sau cină.

2. Vinete umplute cu legume

Ingrediente:

  • 2 vinete mari

  • 1 ceapă

  • 1 morcov

  • 1 dovlecel mic

  • 1 ardei capia

  • 2 roșii tocate

  • Sare, piper, cimbru, busuioc

  • 2 linguri ulei

Mod de preparare:
Taie vinetele în jumătate, scoate miezul și toacă-l. Călește ceapa, morcovul, ardeiul, dovlecelul și miezul de vânătă în puțin ulei. Adaugă roșiile și condimentele. Umple jumătățile de vânătă cu amestecul și coace-le la cuptor 30-35 minute la 180°C.

3. Ardei umpluți cu orez și ciuperci

Ingrediente:

  • 6 ardei grași

  • 150 g orez

  • 200 g ciuperci tocate

  • 1 ceapă

  • 1 morcov

  • 1 legătură mărar

  • Sare, piper, boia

  • 2 linguri ulei

  • Sos de roșii

Mod de preparare:
Călește ceapa și morcovul în ulei. Adaugă ciupercile și orezul, apoi condimentează. Umple ardeii cu compoziția, așază-i într-un vas și toarnă sosul de roșii peste ei. Fierbe la foc mic ~40 minute.

4. Cartofi noi la cuptor cu usturoi și rozmarin

Ingrediente:

  • 1 kg cartofi noi mici

  • 4 căței de usturoi

  • 3 linguri ulei de măsline

  • Rozmarin uscat sau proaspăt

  • Sare, piper

Mod de preparare:
Spală bine cartofii și taie-i în jumătăți. Amestecă cu ulei, usturoi zdrobit, rozmarin și condimente. Coace în cuptor 40-45 minute la 200°C până devin aurii. Merge perfect cu o salată de vară.

5. Desert de post cu piersici și ovăz

Ingrediente:

  • 3 piersici coapte

  • 100 g fulgi de ovăz

  • 2 linguri sirop de agave sau miere (în zilele cu dezlegare)

  • 1 linguriță scorțișoară

  • Nuci tocate (opțional)

Mod de preparare:
Taie piersicile cubulețe și amestecă-le cu fulgii de ovăz, siropul și scorțișoara. Se pot coace 10-15 minute în cuptor la 180°C sau se pot consuma ca atare, ca un mic dejun sau desert sănătos.

Rețete simple, cu suflet curat

Postul nu înseamnă restricție, ci alegeri conștiente și hrană cu sens. Aceste rețete sunt potrivite pentru vară, hrănitoare, dar ușoare, perfecte pentru a susține un organism echilibrat în zilele de post.

×
Subiecte în articol: retete de post Postul Sfintei Marii