x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Timp liber Culinar Cum să gătești în siguranță. 7 reguli de preparare a alimentelor

Cum să gătești în siguranță. 7 reguli de preparare a alimentelor

de Redacția Jurnalul    |    11 Iun 2024   •   17:15
Cum să gătești în siguranță. 7 reguli de preparare a alimentelor
Sursa foto: Hepta

Respectarea igienei alimentare este foarte importantă pentru evitarea contaminării alimentelor cu bacterii, viruși și alte microorganisme periculoase pentru organism.

Cele mai frecvente contaminări sunt cu salmonela, e-coli și listeria care provoacă dureri abdominale, diaree, vomă, febră și pot duce la complicații grave, mai ales pentru copii, vârstnici și persoanele cu imunitate deficitară. 

Totodată, norovirusul și hepatita A sunt viruși care se pot transmite prin alimente contaminate și pot duce la afecțiuni hepatice grave. Simptomele sunt asemănătoare cu ale bacteriilor.

Paraziții, precum giardia sau cryptosporidium, pot contamina apa și alimentele și pot provoca infecții digestive, diaree și alte simptome neplăcute.

Iată câteva reguli de siguranță alimentară pe care trebuie să le respecți și acasă, potrivit HuffPost.

1.Spălarea mâinilor

Înainte de a atinge alimentele trebuie să te speli pe mâini, chiar dacă ai fost în afara casei sau nu. Pot exista germeni care se pot răspândi cu ușurință pe suprafețele de gătit și pe alimente.

Spălarea mâinilor cu apă și săpun reduce incidența contaminării încrucișate între ustensile, prosoape, blaturi și alimente. Poate fi necesar să te speli de mai multe ori în timp ce gătești, mai ales dacă manipezi carne crudă sau dacă atingi telefonul.

2. Folosirea tocătoarelor

Este nevoie să speli tocătorul cu apă fierbinte și detergent după fiecare tip de ingredient pe care îl prepari. Acest lucru este valabil mai ales dacă tai carne crudă. 

Trebuie spălate toate ustensilele care ating carnea înainte de a le folosi pentru legume sau alte ingrediente.

3. Puiul negătit NU se spală

Carnea de pui nu trebuie spălată pentru că altfel vei răspândi bacterii și agenți patogeni. Acest lucru se întâmplă prin intermediul stropilor care sar peste tot și riști să răspândești salmonella pe legumele pe care le ții pe blat și urmează să le consumi crude. 

4. Carnea NU se decongelează pe blatul de bucătărie

Există multe modalități de a dezgheța carnea congelată, dar lăsarea acesteia pe blatul din bucătărie nu este cea mai sigură dintre ele. 

Temperatura din cameră este prea mare, ceea ce va duce la apariția și multiplicarea bacteriilor. 

Cel mai sigur este să decongelezi carnea este să o lași la frigider peste noapte. Poți folosi cuptorul cu microunde doar dacă urmează să gătești carnea imediat după aceea.

5. Termometru pentru carne

Dacă vrei să eviți orice risc de îmbolnăvire folosește un termometru special pentru carne. Nu este o ustensilă scumpă și poate fi găsit în orice supermarket.

6. NU găti în cuptorul cu microunde

Nu este recomandat să prepari alimente crude în cuptorul cu microunde pentru că nu se vor găti uniform. 

Mâncarea trebuie gătită la temperatura internă adecvată pentru a se asigura că bacteriile dăunătoare sunt distruse în timpul procesului de gătire, potrivit Delish.

7. NU pune alimentele fierbinți în frigider 

Când alimentele se află în intervalul de temperatură 5 și 57°C pentru o perioadă lungă de timp, poate duce la creșterea numărului de bacterii care pot ajunge la niveluri periculoase.

Înainte de a pune orice mâncare în frigider asigură-te că s-a răcit suficient. Dacă te grăbești, pune vasul în care ai gătit în apă rece sau gheață, notează hellotaste.ro.

×
Subiecte în articol: alimente siguranta alimentara