x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Timp liber Culinar Preparate tradiționale. 9 ciorbe preferate de români

Preparate tradiționale. 9 ciorbe preferate de români

de Redacția Jurnalul    |    26 Sep 2024   •   19:15
Preparate tradiționale. 9 ciorbe preferate de români

Românii sunt mari iubitori de ciorbe și supe. Deși sunt considerate fel principal, unele sunt foarte sățioase. Fiecare regiune a țării are preparate specifice dar există ciorbe care se găsesc peste tot, cu mici diferențe.

TasteAtlas.com, citat de hellotaste.ro. a alcătuit un top al celor mai populare supe din România. 

Ciorbă de fasole cu afumătură

Este una dintre preparatele culinare tradiționale și se consumă în sezonul rece. Incredientele presupun un ciolan sau coaste afumate, fasole, țelină, ceapă, rădăcină de pătrunjel, morcov și ardei gras. La final se adaugă tarhon sau mărar. Se servește cu salată de ceapă roșie, ardei iute sau murături.

Ciorbă rădăuțeană

Este tradițională din zona Bucovinei. Se prepară din carne de pui cu ceapă, ardei gras, țelină, morcovi, suc de lămâie, usturoi, pătrunjel și smântână. Se servește în sezonul rece sau după nunți ori alte evenimente care presupun un consum mai mare de alcool.

Ciorbă de legume

Este una dintre cele mai ușoare ciorbe și nu există o rețetă fixă. Pe lângă legume, se adaugă borș, sare și fidea. Se servește rece sau caldă, după preferințe și anotimp. 

Ciorbă de cartofi

De regulă, ciiorba de cartofi nu conține carne dar de poate adăuga carne afumată de porc. Conține cartofi, ardei gras, ceapă și roșii. Se acrește cu borș, iar dacă are și carne, se pune și smântână. Se adaugă mărar sau pătrunjel. Se servește cu ardei iute crud sau murat.

Ciorbă de văcuţă

âPe lângă carnea de vită, mai conține legume, de obicei ceapă, țelină, morcovi, cartofi, ardei gras, conopidă, dovlecel. Se servește cu smântână.

Ciorbă de perişoare

Perișoarele se fac din carne de porc sau în amestec cu pui sau curcan. Pe lângă perișoare, conține legume, borș și leuștean. Se servește cu un ardei iute.

Ciorbă de pui

Ciorba de pui este varianta acrită cu borș a supei de pui. Legumele sunt fierte împreună cu părți de pui, iar la final se adaugă borș și leuștean. În unele zone se mai pune și un ou bătut. Se servește caldă, cu ardei iute.

Ciorbă de burtă

Ciorba de burtă este albă. Alături de  fâșii de burtă de vită se mai fierb și câteva legume, uneori doar ardei gras și ceapă, alteori și țelină, păstârnac și rădăcină de pătrunjel. Se servește fierbinte.

Ciorbă de fasole

Ciorba de fasole este consumată mai ales în sezonul rece. Pe lângă fasole, conține rădăcinoase, ardei gras și ceapă. La final i se adaugă mărar proaspăt tocat sau leuștean. Se servește cu pâine proaspătă.

Borș

Borșul este ingredientul principal al multor ciorbe și nu are legătură cu mâncărurile care poartă același nume din Rusia sau Ucraina. Borșul românesc este făcut din tărâțe de grâu lăsate la fermentat în apă. Uneori i se mai adaugă și leuștean. Se folosește atât pentru ciorbe de legume, cât și cu carne, dar și pentru preparate din varză.

×
Subiecte în articol: ciorbe preparate traditionale supe