x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Timp liber Culinar Acasa la olteni

Acasa la olteni

24 Mai 2006   •   00:00


Din sumar: Reteta de suflet / Tudor Gheorghe - Refugiul cel mai bland / Paine pe plita cu tuturigi / Bucate din belsug pe masa oltenilor / Gust si traditie din inima Baniei / Zaibaru’ n-are moarte! Auz? / Ursitoarele tes cursul vietii / Chemarea credintei / La masa cu Nea Marin / Oltenii ""voiajori"" / Amintiri dulci intr-un caiet Gustul bucatelor din satul Calui / Traieste romaneste! / RETETE

Bucataria la perfectul simplu

Editorial de Simona Lazar
Fusei in Oltenia! Luai cu mine o papornita si-o umplui cum se putu mai bine cu retete si sfaturi culinare de prin cuhniile de pe Jii si de pe Olt. N-o batui - Oltenia, frate-miu! - pe tot intinsul, si nu intrai prin toate curtile, si nu cautai prin toate blidele, ca n-avui timp! Dar cevasi-cevasi tot avui vreme s-adun si s-aduc cu mine: papusele de dragavei si miel gras rotit alene pe frigare, o oaie la groapa, fripta in blana ei, si-o caciula cu prune uscate sa vi le gatesc ca-n Banie, cu sos dulce si grosut. Mai pusei in papornita si-un brat de praz, luat de pe strat, din gradina, si-o lipie rotunjoara, facuta la tast! Mai schimbai o vorba cu unul, mai statui de basme cu altul, mai gustai din bucate si cand vazui ca se-nsereaza, luai cu mine ce bruma de retete si povesti stransei si venii iute-iute sa va spui si voua. Sa va spui cum e cu bucataria la perfectul simplu! Si ca s-alunece bine galustele pe gat, v-adusei si-o cana cu zaibar, de la neamurile lui Nea Marin din Bailesti!

×