Alain Ducasse, cel mai titrat chef francez al tuturor timpurilor – pardon, monegasc, pentru ca si-a schimbat de vreo zece ani cetatenia, devenind supus al Printului Albert al II-lea de Monaco -; proprietarul a peste 20 de restaurante de top deschise peste tot in lume, din Franta in Caraibe si din Statele Unite in Japonia, a fost nominalizat la un nou premiu.
Trophée des Arts, acordat de prestigiosul French Institute Alliance Francaise din New York, ii va fi decernat vineri, 9 decembrie, in cadrul unei ceremonii speciale, chiar de catre... sotul cunoscutei autoare de carti de bucate Julia Child, cea care a facut furori in America anilor '60, "importand' bucataria franceza stilata de peste Ocean. De fapt, nu Paul Child (diplomat american de rangul doi), care e demult oale si ulcele, ii va inmana premiul. Ci Stanley Tucci, actorul care a jucat rolul acestuia, in filmul "Julie & Julia' - in paranteza fie spus, pentru rolul Juliei Child versatila actrita Merryl Streep a obtinut cea de-a saisprezecea nominalizare a sa la Premiile Oscar.
Gurmand recunoscut, Stanley Tucci – actor, scenarist, regizor si producator – a fost implicat in mai multe proiecte de film care se refera la gastronomie, cele mai cunoscute fiind "Big Night' (Noaptea cea mare, 1996, pentru care a primit o multime de premii si nominalizari) si "Julie & Julia (2009). De curand, il regasim si in industria restauratiei din America si a obtinut deja un mult ravnit trofeu la gala Taste Awards (Premiile Gustului).
In ce priveste Trophée des Arts, sa spunem ca premiul a fost infiintat in 1992 si este menit sa elogieze personalitatea culturala a anului care s-a implicat in strangerea relatiilor franco-americane. Faptul ca, pentru prima data de la crearea sa (iar aceasta este a 20-a editie!) trofeul este acordat unui bucatar – e drept, unuia de geniu – spune ceva despre felul in care a evoluat America in perceptia marii gastronomii a lumii, trecand de la Thomas Jefferson (care si-a trimis sclavul negru de la bucatarie la cea mai complexa scoala culinara din Paris din epoca), la Julia Child si primele emisiuni TV despre bucataria gourmet si ajungand la marii chefi care au adus SUA pe harta stelara Michelin.
Alain Ducasse merita cu prisosinta o astfel de recunoastere. Nu stim cine va gati pentru dineul de dupa ceremonie, poate chiar laureatul, dar e sigur ca papilele gustative ale invitatilor vor fi... rasfatate "a la francaise'.