x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
×
Acest site utilizează fișiere de tip cookie pentru a vă oferi o experiență cât mai plăcută și personalizată. Îți aducem la cunoștință faptul că ne-am actualizat politicile pentru a ne conforma cu modificările propuse aduse de Directiva (UE) 2002/58/EC ("Directiva E-Privacy") si de Regulamentul (UE) 2016/679 privind protectia persoanelor fizice in ceea ce priveste prelucrarea datelor cu caracter personal si privind libera circulatie a acestor date si de abrogare a Directivei 95/46/CE ("Regulamentul GDPR").

Înainte de a continua navigarea pe www.jurnalul.ro, te rugăm să citești și să înțelegi conținutul Politicii de Cookie și Politica de Confidențialitate.

Prin continuarea navigării pe www.jurnalul.ro confirmi acceptarea utilizării fișierelor de tip cookie. Poți modifica în orice moment setările acestor fișiere cookie urmând instrucțiunile din Politica de Cookie.

DA, ACCEPT

Album de gusturi

0
Autor: Monica Andronescu 28 Sep 2005 - 00:00
Album de gusturi
KOGALNICEANU
NEGRUZZI
"Cine citeste «Scara cartii de bucate» scoasa de Kogalniceanu si Negruzzi are sentimentul ca patrunde intr-un univers de arome si delicii vizuale in genul «Camarii de fructe» evocata de Ion Pillat", scrie Mircea Zaciu in deschiderea prefetei la cartea "200 de retete cercate de bucate, prajituri si alte trebi gospodaresti", editia din 1973. Publicata prima data in 1841, la Iasi, culegerea de fata este mai mult decat o simpla carte de bucate, ea putand fi citita intr-o cu totul alta cheie. Un adevarat album de gusturi si culori al acelor vremuri. O istorie prescurtata a mentalitatilor. O pagina despre filozofia de viata a omului obisnuit. Si nu in ultimul rand o pagina de literatura. Sa patrundem asadar in aceasta lume a gustului si a rafinamentului culinar din alt secol si sa-i ascultam poezia.

Simpla lectura a "Scarii" cere un mic efort de imaginatie, Kogalniceanu si Negruzzi parand ca-l anticipeaza fara voie pe Caragiale si al lui "La Mosi". Supa pisata, Supa de raci, Bou de moda, Hulubi in papiloturi, Friganele cu crieri, Uger de vaca, Carne murata, Trahana pentru ciorba, Zalatina pentru bucate, Babe oparite tare bune, Rahatlocum, Beltea de gutai... Si lista ar putea continua. Caci cum poti gasi mai bine drumul spre alt timp decat incercand sa-i reconstitui gustul si parfumul?! Cum altfel poti intelege mai bine arta de a trai si filozofia de viata ale unei epoci? Daca pentru acea perioada cartea a avut o valoare mai degraba practica, pentru epocile urmatoare ea s-a transformat in document, iar mai apoi in opera de arta.

Citind retetele si sfaturile practice ai uneori sentimentul ca privesti tablourile lui Bruegel. Aceeasi lume miniaturala, care se deschide, acelasi microunivers care contine in el universul cel mare. Intru exemplificare: "Presara carnea cu praf de carbuni si o asaza intr-un vas de piatra cu capac bine potrivit. Leaga apoi acel vas intr-o besica si-l asaza in pivnita. Dar mai-nainte de a aseza carnea in vas, afuma-l binisor cu fum de carbuni, ca sa indepartezi dintransul aerul cel rau...".

POVESTE DIN ALT VEAC
Mare iubitor al artei culinare, Kogalniceanu n-a facut niciodata un secret din asta, desi prima editie a acestei carti se pare ca purta doar o stampila cu initialele autorilor. In "Iluzii pierdute" insa, publicata in acelasi an 1841, Kogalniceanu scria: "Atata va voi mai zice ca acum de curand am mai publicat - impreuna cu domnul C.N., un alt Prometeu manqu... ca si mine - , o carte care, rasturnand toate puterile asezate, calcand in picioare toate pravilele, priimite de adunare si de obiceiul pamantului, are sa faca o revolutie strasnica in toata Moldova - intru chipul de a face friganele si galuste, vreau sa vorbesc de o colectie de 200 de retete de feluri de bucate, care sa ne faca cea mai mare reputatie - intre bucatarite, si viitorimea recunoscatoare ne va da negresit frumosul nume de: introducatorii artei culinare in Moldova. Suntem multumiti si cu atata".

Amintita in "Istoria literaturii romane" a lui G. Calinescu, aceasta lucrare in care se vede clar ca cei doi autori se straduiesc sa introduca si in Moldova bucate ceva mai rafinate, retete frantuzesti si nemtesti, ne apare astazi ca o poveste din alt veac.

PUI CU CAPIRE

Iei o lingura buna de unt, si lasi de se topeste si doua linguri de faina si o lasi de se umfla. Pui o ceapa increstata in patru, zama de carne, pe cit va trebui sa o subtii, si o lasi sa fiarba, apoi o strecori prin sita. Pui inuntru puii, o lingura de otat alb, trei linguri de smintina, o mina de capire, coaja de alamiie foarte marunta si, pusa inuntru, le lasi sa fiarba pin’ ce vor gati.

FRIGANELE UMPLUTE CU MIGDALE

Patruzeci dramuri migdale pisate, pui trei galbanusuri si omat de la doua albusuri, coaja de alamiie si douazeci dramuri de zahar si le mestici pina ce se ingroasa. Apoi taie felii de pine de un deget de groasa si intinzi migdalile pe felii si pui alte deasupra, le tavalesti in galbanusul de ou si le prajesti in grasime de vaca. Dupa ce se prajesc, le pui pe farfurii si le presari cu zahar si scortisoara si torni deasupra vin fert cu zahar si le pui, sus si jos, jaratic.

FELII DE CARNE UMPLUTE

Iei felii de carne ratunde si le bate bine. Apoi iei carne fripta si putina pine muieta in lapte si le taie maruntel, apoi pune citiva zbirciogi si coaja de alamiie, si putin piperiu, doua oua, doua linguri de smintina si le mesteca bine la un loc. Apoi intinde tocatura cu feliile cele de carne, le pune in tingire putina grasime sau slanina, le asaza pe jaratic pina se ruminesc. Apoi pui intr-o tingire putina grasime, doua linguri de posmag, putina zama, cincizeci dramuri smintina, putina floare de sofran, zama de la jumatate alamiie, si le lasa sa fiarba bine. Asaza feliile de carne pe farfurii si toarna sosul deasupra. Asemine se face si de caprioara.

MANCARE DULCE DE MORCOVI

Sa iai una litra si jumatate de morcovi taiati lungareti si subtiri. Sa li se deie mai intii un clocot si sa se scurga bine de apa, apoi sa se puie intr-o alta tingire, curata, cu o litra de zahar sfarmat si sa se toarne deasupra apa clocotita, pina le va acoperi peste tot. Dupa ce va scade apa pe jumatate, sa se puie coaja de alamiie cit se va socoti de trebuinta si, dupa ce va mai scade, incit sa ramiie ca patru linguri de apa numai, sa se stoarca zama de la doua alamii. Asa, fiind gata, sa se aseze pe farfurii si sa se deie fierbinte la masa.

BABE OPARITE TARE BUNE

Iei 300 dramuri de faina masurata cu litra si indesata, o oparesti cu doa litre si jumatate lapte clocotit si o freci cu polonicul pina se mai racoreste. Apoi pui intr-o oala 12 oua intregi si 27 galbanusuri, le bati pina se fac spume si le strecori. Iei doua litre, pui in plamadeala, impreuna cu 50 dramuri drojdii bune, incepi a le freca in palme, bine, jumatate de ceas, apoi le coperi cald si le lasi sa dospeasca. Dupa ce dospesc bine, pui 5 litre indesate de faina, le apuci iar la frecat in palme, le pui si cite oua au ramas si o litra de lapte si le freci un ceas. La jumatate de ceas le pui o ceasca de unt clocotit - de va fi untul de vaca, o ceasca si jumatate - si, cind se apropie de ceas, doua ceste de zahar pisat si coaja de alamiie. Apoi le coperi, le lasi iarasi sa dospeasca bine. Pe urma ungi calupurile cu unt, le presari cu posmag, ungi minile cu unt, iei aluatul si-l pui in calupuri si iar le lasi pina se umplu calupurile, apoi le dai in cuptoriu. Cuptoriul sa fie putin mai tare decit de cozonaci.
Citeşte mai multe despre:   carne,   lasi

 



Mai multe titluri din categorie

Cum și-ar negocia Delia intrarea în Rai: ”Nu fac niciun rău, am mai bârfit așa...”

Cum și-ar negocia Delia intrarea în Rai: ”Nu fac niciun rău, am mai bârfit așa...”
Galerie Foto Reuniunea juraților Delia, Mihai Bendeac și Cheloo a iscat discuții cu adevărat spirituale la iUmor. Cel de-al 11-lea sezon iUmor va avea premiera sâmbătă, 25 septembrie, de la ora 20.00, la Antena 1. Pentru...

Asia Express: ”Am clacat! Asta s-a întâmplat. Starea mea în momentele acelea era de chemat salvarea”

Asia Express: ”Am clacat! Asta s-a întâmplat. Starea mea în momentele acelea era de chemat salvarea”
Galerie Foto Cea de-a doua ediţie a primului stage Asia Express – Drumul Împăraţilor s-a impus ca lider detaşat de audienţã la nivelul tuturor categoriilor de public. Conform datelor oferite de Kantar Media, la nivelul...

O cunoscută bloggeriță a fost găsită moartă

O cunoscută bloggeriță a fost găsită moartă
 Bloggerița Gabby Petito, supranumită „fiica Americii”, a fost găsită moartă. Cauzele morții sunt încă învăluite în mister. Trupul tinerei a fost găsit în Wyoming, scrie La Stampa. Până la...

(P) Sexul la bărbati după vârsta de 40 de ani – Cu Performax îl faci de nota 10!

(P) Sexul la bărbati după vârsta de 40 de ani – Cu Performax îl faci de nota 10!
Vârsta de 40 de ani este nemaipomenită, ești matur, împlinit, ai cam realizat ce ți-ai propus până la această vârstă, însă viața sexuală știm că poate fluctua în această perioadă atât din cauza...

Premiera Asia Express- Drumul Împăraţilor, lider detaşat de audienţã, pe toate segmentele de public

Premiera Asia Express- Drumul Împăraţilor, lider detaşat de audienţã, pe toate segmentele de public
Galerie Foto Premiera sezonului patru al celui mai dur reality-show a debutat în forță aseară, la Antena 1, impunându-se ca lider detaşat de audienţã la nivelul tuturor categoriilor de public. Conform datelor oferite de...

Testamentul prințului Philip va fi secret timp de 90 de ani

Testamentul prințului Philip va fi secret timp de 90 de ani
Testamentul ducelui de Edinburgh, prințul Philip, va rămâne secret timp de cel puțin 90 de ani pentru a proteja „demnitatea și statutul” reginei, a decis o instanță britanică, citată de BBC. Conform ...

Se ascut cuțitele în lupta pentru trofeul X Factor, azi, de la 20.30, la Antena 1: ”Cred că avem pe scenă câștigătorul!”

Se ascut cuțitele în lupta pentru trofeul X Factor, azi, de la 20.30, la Antena 1:  ”Cred că avem pe scenă câștigătorul!”
Galerie Foto De la agonie la extaz vor trece jurații X Factor în această seară, de la 20.30, la Antena 1, când rivalitățile încep să iasă la iveală.            ...

Top motive pentru care să apelezi la firmă de mutări

Top motive pentru care să apelezi la firmă de mutări
Firmă mutări București – care sunt motivele pentru care să apelezi la o astfel de firmă? Pe cât de plăcut este gândul schimbării locuinței sau cel al achiziției unei locuințe noi, pe atât de stresantă...

4 cursuri ce pot fi urmate online toamna aceasta. De la istoria Chinei la redesenarea propriei locuinţe

4 cursuri ce pot fi urmate online toamna aceasta. De la istoria Chinei la redesenarea propriei locuinţe
Galerie Foto Cu siguranţă online-ul nu va dipărea din vieţile noastre, mai ales acum, când ne-am dat seama că putem să participăm la o grămadă de cursuri şi spectacole fără să fie nevoie să plecăm de acasă şi să pi...

Cum să alegem pietrele pe care să le oferim cadou

Cum să alegem pietrele pe care să le oferim cadou
A oferi o bijuterie ce conține cristale și pietre reprezintă ceva mult mai complex decât am crede. Un cristal, de exemplu, nu este ca și cum am oferi cadou orice obiect material, dar înseamnă să oferim cuiva...

Buzău, locul cu fenomene care par anormale... dar nu sunt

Buzău, locul cu fenomene care par anormale... dar nu sunt
Peisajele selenare de la Vulcanii Noroioși, „pietrele vii” (trovanții), „Poarta Stelară” și alte fragmente de roci, cu aparență de nave extraterestre eșuate în timpuri străvechi fac acest județ...

(P) Administrare Imobile şi Asociaţii de Proprietari

(P) Administrare Imobile şi Asociaţii de Proprietari
Am constatat  că asociaţiile de proprietari au nevoie de un pachet de servicii suplu, fară costuri inutile sau majorate artificial. Mizăm pe sprijinul membrilor Comitetului Executiv, Preşedintelui şi...

Iulia Albu prezintă I.A. cu stil

Iulia Albu prezintă I.A. cu stil
Galerie Foto Începând din 17 septembrie, în fiecare vineri, de la ora 18:00, la Antena Stars, Iulia Albu va putea fi urmărită în calitate de gazdă a emisiunii I.A. cu stil. Criticul de modă îi va ajuta pe cei care doresc...

Nunta anului: Simona Halep s-a căsătorit cu Toni Iuruc. Imagini spectaculoase de la eveniment

Nunta anului: Simona Halep s-a căsătorit cu Toni Iuruc. Imagini spectaculoase de la eveniment
Galerie Foto Update Simona Halep a spus DA miercuri după-amiază soțului său, milionarul Toni Iuruc, în cadrul unei ceremonii fastuoase organizată pe plaja unui club de lux din nordul stațiunii Mamaia, deținut chiar de...

5 metode simple de a folosi parmezanul în bucătărie

5 metode simple de a folosi parmezanul în bucătărie
Parmigiano Reggiano, tradus la noi ca parmezan, este o brânză italiană făcută din lapte de vacă crud parțial degresat (32 până la 50% grăsime), maturată timp de cel puțin 12 luni, lucru care îi conferă o sa...
Serviciul de email marketing furnizat de