x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Timp liber Culinar Alexandru Arşinel: "Orice ţară pe care o descoperi este un câştig imens”

Alexandru Arşinel: "Orice ţară pe care o descoperi este un câştig imens”

07 Iun 2010   •   00:00
Alexandru Arşinel: "Orice ţară pe care o descoperi este un câştig imens”
Sursa foto: zodiactravel.ro/

Fiecare ţară ascunde ceva care te poate stârni şi bucura, spune Alexandru Arşinel (n. 4 iunie - La mulţi ani, Maestre!), după ce a bătut mapamondul în lung şi în lat. Pe el l-au impresionat Sydney şi Melbourne din Australia, Africa de Sud - prin floră şi faună - Rio în Brazilia şi Buenos Aires în Argentina. Îi place New York - chintesenţa a ceea ce gândesc românii despre America şi americani, dar ADORA Bucovina natală...


● Ce-i place "geamănului" Alexandru Arşinel să facă în vacanţele sale? Ce tabieturi de vacanţă aveţi?
● I-ar plăcea să facă multe lucruri. Din păcate, vacanţele s-au cam restrâns la mine şi au devenit doar câteva zile libere. Practic, cred că de treizeci şi ceva de ani n-am avut un concediu întreg în adevăratul sens al cuvântului - să zicem o lună de zile - dar atunci când prind câte o zi liberă sau când am un turneu într-o anumită zonă, profit de prilej cât pot de mult. Îmi place să poposesc la o casă pe care o am la Sinaia, îmi place foarte mult muntele, îmi place să ajung în Bucovina mea, la Dolhasca - acolo unde m-am născut - şi să fac un tur al mănăstirilor din nordul Moldovei începând cu cea a lui Petru Rareş, de la Probota, iar de acolo mai departe, până la Voroneţ, cale de 50 şi ceva de kilometri. Acolo am posibilitatea să mă mişc într-o zonă pe care, de fiecare dată când o văd, este ca şi cum aş vedea-o pentru prima oară. Nu de puţine ori îmi place să merg pe malul unui lac şi să mă relaxez cu undiţele, la pescuit.


● Unde v-aţi petrecut cel mai recent concediu?

● Am fost cu soţia mea, după ani de zile, o săptămână în sudul Spaniei, pe Costa del Sol, la Marbella, loc în care am trăit câteva zile relaxante. Am văzut Granada, Sevilla, Gibraltarul, Cadiz-ul. Este o zonă care merita cu adevărat să fie văzută.


● Aţi fost o viaţă prin turnee, cum v-au îmbogăţit viaţa călătoriile profesionale?
● În primul rând, orice ţară pe care o descoperi este un câştig imens, faptul că vezi cu ochii tăi lucruri despre care doar ai citit este extraordinar. Am avut posibilitatea să călătoresc din Canada, de la Niagara, şi până în îndepărtata Australie sau din sudul Africii, de la Capul Bunei Speranţe, până în Brazilia sau Argentina - ca să nu mai spun de aproape întreaga Europă şi o mare parte din Rusia. Datorită meseriei, am avut posibilitatea să trăiesc multe bucurii pe diferite continente sau în diferite ţări.


● Vorbind despre călătoriile profesionale, în ce spectacole jucaţi acum şi ce turnee urmează?
● Teatrul revine după o perioadă de aproape 7 ani la Savoy şi la Grădina de vară Herăstrău, unde vom continua să jucăm spectacole din repertoriu şi să lansăm noi premiere. Savoy-ul l-am deschis cu spectacolul "Revista revistelor", urmând ca Herăstrăul, la sfârşitul lui iunie, să aibă parte de o premieră intitulată "Vara nu-i ca iarna". În toamnă vom lansa spectacolul "Aplauze, aplauze", un soi de spectacol-remember cu cele mai reuşite momente din activitatea de 32 de ani a cuplului artistic Stela Popescu - Alexandru Arşinel. De curând am lansat şi o comedie după "O noapte furtunoasă", intitulată "Premieră cu furtună", care s-a bucurat de mare succes, şi avem în pregătire o premieră cu Nae Lăzărescu şi Vasile Muraru.


● Ştim că mulţi ani aţi făcut înconjurul lumii cu spectacolele Teatrului Naţional de Radiodifuziune. Mai continuă aceste turnee?
● Într-adevăr, spectacolul premiat de UNITER, "Caviar, Vodkă şi Bye-bye" al lui Astaloş a avut un succes extraordinar şi extrem de longeviv. De 12 ani colindăm mapamondul cu această producţie, alături de Stela Popescu, Tamara Buciuceanu şi Eugen Cristea, în regia lui Dan Puican, şi sperăm să-l promovăm din toamnă şi în faţa românilor din Dubai.


● Aţi văzut, practic, aproape toată lumea. Ce locuri v-au rămas în suflet?
● Fiecare ţară ascunde ceva care te poate stârni şi bucura. M-au impresionat Sydney şi Melbourne din Australia, Africa de Sud - prin floră şi faună - Rio în Brazilia şi Buenos Aires în Argentina. Îmi place New York - chintesenţa a ceea ce gândim noi despre America şi americani şi, mă repet, ador Bucovina natală...


● Pe 22 august împliniţi 44 de ani de cuplu. Dacă v-aţi gândi la o mică vacanţă - doar pentru soţii Arşinel - în ce loc din lumea asta s-ar consuma aceasta?
● La Sinaia, dar sunt multe locurile care îmi stârnesc amintiri legate de întâlnirea noastră. M-aş gândi la Ştrandul Tineretului din Bucureşti, loc în care am cunoscut-o prima oară, la 2 Mai, pe litoral, unde ne duceam în vacanţe, la Samurcaşi, pe malul lacului Buftea, unde ne-am făcut o căsuţă prin '84. Mă gândesc la excursiile noastre în munţi, dar şi la casa noastră din Cotroceni (râde).


● Când aţi fost la pescuit ultima dată împreună cu Pechea, prietenul dvs? Aţi întins bine firul?

● (Râde). N-aş spune când am fost ultima dată cu Pechea, ci mai degrabă că în ultimii ani mai mult cu Pechea am fost la pescuit, că dacă nu prind peşte îmi dă Pechea (râde). El prinde de fiecare dată, are mai mult noroc, dar este şi un tip extrem de relaxant, un partener de pescuit extraordinar. Are tot arsenalul necesar unui pescuit de succes, ştie locuri foarte plăcute şi are contacte cu nişte oameni foarte deosebiţi.


● Sunteţi pasionat de pescuit de peste 50 de ani. Care sunt cele mai frumoase capturi cu care vă puteţi lăuda?
● Vreau să-ţi spun că am prins crapi de 14 kilograme, dar cele mai impresionante capturi au fost doi somoni prinşi la vreo 60 de kilometri de Chicago, acum vreo 10 ani. Erau plini de icre - chiar Stela a rămas uimită când am venit cu ei acasă, erau nişte somoni de 10-12 kilograme şi fiecare avea câte un kilogram şi ceva de icre roşii. Cei cu care am fost le foloseau şi nu prea le foloseau, pentru că nu ştiau cum să le prepare. Ei nu le dădeau prin saramură ca să le înmoaie pojghiţa, aşa că rămâneau gumoase. Le-am dat printr-o baie de saramură şi au rămas încântaţi de cât de fragede au devenit.


● Dacă ar fi să vă promovaţi locurile natale, ce aţi recomanda unui turist străin? De ce să vină în România, de ce să vină în Bucovina?
● Eu spun mereu lucrul ăsta şi motivul determinant pentru care o fac este că îmi iubesc locurile natale. Consider că România este o ţară foarte frumoasă şi extrem de ospitalieră, indiferent prin ce greutăţi şi nenorociri trece.î


● Din amintirile dumneavoastră legate de călătorii sau chiar de pescuit, ce vă trece acum prin minte?
● Întâmplările astea curg şi se uită, în general, dar n-am să uit o întâmplare cu Moculescu de la o partidă de pescuit. Am uitat să trag frâna la maşină şi am venit către el vrând să-l sperii, şi-am oprit motorul şi-am venit aşa până în spatele lui ca să-l claxonez. După faza asta am întins sculele şi el nu prindea nimic, iar eu prindeam şi făceam "ha-ha-ha" când scoteam câte unul din apă. La un moment dat începe să facă el "ha-ha-ha" că-n spatele lui, la câţiva metri, maşina mea a luat-o la vale şi-a intrat toată în apă şi-a trebuit să-mi recuperez maşina... cred că aia a fost cea mai mare captură din istoria mea de pescar (râde copios).


Articol preluat de pe site-ul www.zodiac-travel.ro

×
Subiecte în articol: travel news