CALENDAR GASTRONOMIC
La data de 18 ianuarie, ortodocsii romani ii pomenesc pe Sfintii Atanasie si Chiril. Conform invataturilor crestine, Sfantul Atanasie a fost un batran ostas al lui Iisus Hristos, care si-a trait viata in credinta si ascultare. Sfantul Chiril, impreuna cu Sinodul de la Efes, a combatut erezia lui Nestor, stabilind ca Hristos este in acelasi timp om si Dumnezeu adevarat.
In popor insa, ei sunt temuti, dar si venerati. Si asta in principal datorita puterii pe care o au asupra oamenilor. Atanasie este cel care tine ciuma in frau si ii da drumul asupra celor care ii necinstesc ziua. Chiril ii ologeste pe viata pe oamenii care nu se incred in puterea lui.
Si infatisarea lor era una mai putin obisnuita, asta daca ne amintim de credinta populara, care ne spunea ca mari urgii se puteau abate asupra oamenilor care ii nesocoteau pe cei suferinzi. Despre Atanasie se spune ca era orb, iar despre Chiril se povesteste ca era schiop. Intr-una din zile, Sfanta Precista a trecut pe la bordeiul lor si i-a vindecat cu ajutorul unei ape miraculoase. Asta nu insemna ca oamenii nu mai erau nevoiti sa se fereasca de ei. Trebuia sa fie si mai prudenti, caci nu isi puteau da seama cand le ieseau in cale.
In aceasta zi, odinioara, se imparteau turte si colaci, nu inainte de a fi fost duse la biserica pentru a fi sfintite. Daca femeile nu puteau sa plamadeasca turte sau colaci, puteau oricand da de pomana paine si zahar, pentru a-l imbuna pe Atanasie. In alte locuri se ridicau movile de pamant in fata gospodariilor, pentru ca astfel ciuma sa fie nevoita sa le ocoleasca si sa nu se abata asupra oamenilor.
Cei care lucrau la 18 ianuarie schiopatau sau, mult mai rau, un vierme le manca oasele si nu mai puteau sa mearga. Oamenii se straduiau sa nu lucreze in aceasta zi, pentru ca sa fie feriti de taieturi in timpul lucrarilor agricole (prasit, secerat, cosit) din timpul anului. Gospodinele nu spalau rufele toata ziua, pentru a nu-si umple casa de purici. In schimb, cei care nu se spalau pe cap erau bolnaviciosi tot anul.
CUM ARATA CIUMA
|
In popor, ciuma era reprezentata sub forma unei batrane atat de urate, incat ti se facea frica doar uitandu-te la ea (nu degeaba se spune si acum despre cineva ca e "urat ca ciuma"). Ea umbla cu coasa in mana si-i secera pe oameni la fel de usor cum ar secera un gospodar lanul de grau. Ca orice om, ciuma avea si copii, la fel de urati, pe care ii purta cu ea peste tot. Astfel isi explicau satenii, odinioara, cum de asa multi oameni au fost rapusi de aceasta boala inspaimantatoare.
|
Citește pe Antena3.ro
18-24 IANUARIE
| |
"Un nume bun este mai de dorit decat o bogatie mare, si a fi iubit pretuieste mai mult decat argintul si aurul" - Pildele lui Solomon, capitolul 22, versetul 1 |