BARUL CASEI
A venit toamna si cu ea vin si nuntile. Mesele doldora stau sa crape. Ai spune ca nu vei putea sa faci fata acestei avalanse de mancaruri, dar nu-i nimic, iei un paharut cu tuica de prune, asa, ca la inceputul mesei, si pofta nu se mai lasa prea mult asteptata.
Nici o masa traditionala romaneasca - dar mai ales cea de nunta - nu incepe fara acest pahar cu tuica. Pe deoparte, el face pofta de mancare, fiind o bautura tare, pe de alta parte, toastul spus cu un paharut cu tuica in mana este mai focos, mai iute si mai arzator decat unul rostit la un pahar cu vin.
Sfarsitul lui septembrie vine cu grija prepararii acestei bauturi. Procesul fermentarii trebuie sa se incheie inainte de Craciun, cand, in mod traditional, se serveste tuica fiarta. Daca tuica se face din prune sau mere, ea se lasa la macerat, in butoaie sau caldari, aproximativ 6-8 saptamani.
Distilarea se face in cazane. Temperatura este controlata interpretand sunetele distilatorului si gustand bautura in diferite momente ale procesului. Exista trei grade ale tuicii: foarte puternica, adica tuica de-a-ntaia - de obicei, distilata de doua ori, ea se mai numeste palinca si are aproximativ 45%-55% tarie alcoolica. Palinca maramureseana ajunge si la 78% tarie alcoolica si este numita "palinca de focuri". Tuica de-a doua, adica cea normala, are 30-40 grade tarie alcoolica, iar tuica de-a treia, numita si apa de tuica, ajunge la 15 grade tarie.
Dupa distilare, bautura poate fi lasata la maturare in butoaie de stejar, proces ce poate dura intre 6 luni si 10 ani. Tuica maturata, zisa si "batrana", are culoare galbuie. Este bautura care se potriveste de minune cu rosii si branza de oi.
PALINCAAceasta bautura dublu distilata se obtine din prune, mere, pere, caise sau cirese. Ea se prepara in special in Transilvania, dar si in Ungaria. Palinca este mai buna daca este lasata la maturat. Gustul tariei devine mai "rotund" si mai "moale". Aroma fructelor este simtita mai bine si este "imbracata" intr-o mantie de stejar. Uneori, strainii combina tuica de caise cu ceai si obtin o bautura asemanatoare cu romul. |
VARIETATEDe obicei, tuica se prepara in cazane de alama, mai nou insa se folosesc si cazane din inox. Prunele sunt fructele cel mai des folosite pentru aceasta bautura "focoasa". Romanii insa prepara tuica si din corcoduse, mere sau resturi de la vin. Din ultimul ingredient se obtine "tuica de borhot". O alta varietate este si "tuica cu fruct" - in sticla cu tarie se gaseste un fruct intreg, de cele mai multe ori un mar sau o para. |
|
TUICA AROMATA |
Citește pe Antena3.ro