x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Timp liber Culinar Ardeii, "bombele" cu vitamina C. Reţetă pentru SALATĂ DE ARDEI GRAS CU NUCI

Ardeii, "bombele" cu vitamina C. Reţetă pentru SALATĂ DE ARDEI GRAS CU NUCI

24 Ian 2016   •   12:19
Ardeii, "bombele" cu vitamina C. Reţetă pentru SALATĂ DE ARDEI GRAS CU NUCI

Ardeii, grasi sau iuti, au fost considerati la inceput condiment. Astazi se cultiva pe toate continentele - intr-o infinitate de soiuri, forme, dimensiuni si culori Ardeiul gras este de mai multe feluri - rosu, verde, portocaliu - si se poate manca atat crud, in salate, cat si gatit.

Se potriveste foarte bine cu carnea, pestele, orezul, alte legume si condimente. Da gust bun diferitelor retete de pizza si omlete. Este folosit atat ca ingredient de baza al multor preparate, dar si pentru a da gust aromat, ca un condiment.

Ardeii copti sunt un fel apreciat in bucataria romaneasca, indeosebi de persoanele cu stomac sensibil. Copti si curatati de coaja, ei sunt mai usor de digerat.

Piureul de ardei, preparat din ardei copti, la robot, amestecat cu maioneza, este o garnitura delicioasa pentru pui. Piureul facut din ardei rosii, cu ulei, se potriveste cu pestele. La noi sunt deosebit de apreciati ardeii umpluti cu carne tocata si orez (ciorba sau mancare scazuta), serviti cu smantana.

Ardeiul gras verde are de doua ori mai multa vitamina C decat citricele, iar ardeiul rosu iute contine cu 330% mai multa vitamina C decat o portocala. Ardeiul mai contine folati si potasiu, vitamina B6, A si E.

Ardeiul verde este o sursa buna de fibre alimentare, vitamina A, C, K, B6, potasiu, magneziu, tiamina, niacina si acid folic. Ardeiul rosu este mai sanatos decat cel verde, el continand o cantitate de vitamine A si C de doua ori mai mare.

Sfaturi picante!

* In piata, alege ardeii tari, cu coaja subtire si lucioasa, fara pete.
* Ardeii grasi verzi pot fi pastrati in punga de plastic, in frigider, o saptamana; cei rosii rezista numai 3-4 zile.
* Pentru a-i pastra o perioada mai indelungata, alege ardeii verzi; acestia pot fi tinuti la congelator. Pentru aceasta, ii tai in felii subtiri si ii impachetezi in pungi de hartie. Doctorul cel... rotofei!
*Hipocaloric - 100 g de leguma furnizeaza 21 calorii - ardeiul este ideal in dietele de slabire.
* Ardeiul reduce riscul de cancer si enfizem pulmonar.
* 200 de grame de ardei asigura necesarul de vitamina C al unui adult pentru o zi.
* Cu ajutorul Vitaminei A, combate radicalii liberi.
* Consumul de ardei previne bolile tumorale, glaucomul si artrita.
* Are actiune antiseptica.
* Capsaicina - substanta continuta de ardeiul iute, este un anticoagulant eficient, care ajuta la prevenirea infarctului miocardic sau atacului cerebral.
* Ardeiul creste rezistenta la infectii.
* Consumul de ardei iute scade riscul aparitiei cancerului.
* Ardeiul iute este indicat in tratarea caderii parului, tonifierea coardelor vocale la cantareti, oratori, profesori si in tratarea entorselor.

Salata de ardei gras cu nuci

 Ingrediente: 1,5 kg ardei gras, 20 g usturoi, 50 g miez de nuca, 100 g smantana, 100 ml zeama de lamaie, 40 g ulei, sare.

Preparare:

 Ardeii se coc pe plita, se pun intr-o oala, se presara peste ei sare si se acopera cu un capac. Dupa o ora se curata de pielita, se spala si se asaza pe un fund de lemn inclinat ca sa se scurga. Din usturoi, sare si putina apa se prepara un mujdei, care se amesteca cu zeama de lamaie, uleiul, smantana si nucile tocate cu cutitul.

Se aseaza ardeii intr-o salatiera, cu varfurile in jos si se toarna deasupra sosul.

×
Subiecte în articol: ardei ardei gras ardei iute