x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Timp liber Culinar Aroma din raiul capsunilor

Aroma din raiul capsunilor

de Mara Raducanu    |    21 Iun 2006   •   00:00
Aroma din raiul capsunilor
GURMANDUL IN BUCATE
Tarabe pline cu fructe. Undeva mere, in alta parte pere, portocale, banane, cirese... Un adevarat curcubeu al fructelor, ce ne cheama cuminti si parfumate sa le incercam. "Luati, ca ale mele sunt cele mai dulci", incearca o doamna cam la vreo 60 de ani, tinand in mana doua portocale, sa ma ispiteasca ori de cate ori trec pe langa ea.

Deja ma recunoaste! Stie ca imi plac la nebunie fructele. Insa, trebuie sa va marturisesc ca dintre toate, slabiciunea mea sunt capsunele. Nu ma pot abtine sa trec si sa nu cumpar macar cate o jumatate de kg.

"Boala" mea legata de capsuni este una veche. Mi se trage de la bunica mea, Dumnezeu s-o odihneasca, care cum prindea un loc liber in gradina il cultiva cu aceste "delicii rosii", asa cum le spuneam noi. Spre bucuria noastra, a nepotilor! De cum incepeau sa se parguiasca, dadeam fuga in gradina si umpleam cosuletul cu micile delicatese. E o bucurie ce nu se poate descrie in cuvinte. Si, culegand prima capsuna, simteam un fior de pacere. Le presaram apoi cu putin zahar, cu smantana, dupa care le amestecam bine. Si... apoi nici nu mai are rost sa va povestesc ce era la gura noastra! Parca nu mai mancaseram de cateva zile bune!

Am ramas si acum cu amintirea acelor momente deosebite. De multe ori ma surprind trecand prin piata si, oricat de grabita as fi, ma opresc. Culoarea rosie a capsunelor, parfumul lor delicat ma "teleporteaza" parca intr-o alta lume. Simt, ca si cum s-ar intampla astazi, mirosul dulceturilor pe care bunica le pregatea in tuciuri mari, in cuptorul din curte. Dupa ce era gata, o lua de pe foc si lasa putin dulceata "sa-i iasa sufletul". Eu insa nu eram de aceeasi parere. Caci atacam imediat ceaunul si infulecam o portie zdravana.

O vorba inteleapta spune ca "daca ai inima buna, atunci tot ceea ce cultivi va iesi inzecit". Iar bunica mea cunostea parca tainele naturii, caci Dumnezeu ii rasplatea de fiecare data munca. Asa se face ca noi n-am dus niciodata lipsa de capsune. De cumparat de la piata nici nu se punea problema!

Sufleu de capsune, bavareza de capsune, crema, prajitura de primavara cu capsune, compot si sirop de capsune. Iar duminica, bineinteles, nelipsitul tort de capsune! Ce altceva mai puteai sa ceri de la viata?

De atunci au trecut ani buni si totusi capsunele au ramas preferatele mele. Imi place sa stiu totul despre aceste fructe racoroase si savuroase. Capsuna este considerata de specialisti sora mai mare a fragai. Cu deosebirea ca, daca prima este creatia naturii, capsuna este fara indoiala creatia omului. Benefice pentru sanatate, acestea tonifica si remineralizeaza organismul, incetinind imbatranirea. Fibrele alimentare din aceste fructe favorizeaza scaderea nivelului colesterolului in sange. Cu un continut scazut de zahar (5%), ele pot fi consumate cu moderatie si de diabetici.

Capsuna ramane indiscutabil o vedeta a zilelor calduroase de inceput de vara. Aroma ei ma va purta intotdeauna spre un drum al copilariei. Acolo unde gradina plina cu capsune, mainile harnice ale bunicei, tortul de fructe putin acrisor ma vor duce cu gandul la un mic paradis.

SAVOARE
Brillat-Savarin, magistratul si gastronomul francez, este cel care aminteste de descoperirea contelui de la Place, un pasionat de tot ceea ce inseamna arta culinara. Acesta, in urma unor experimente, a constatat ca pentru a conferi un parfum anume capsunelor poate fi folosita zeama de lamaie si cea de portocale. Nu trebuie sa uitam nici trucurile referitoare la capsune! Pentru a-si pastra gustul nu se spala decat cu cateva minute inainte de masa, iar codita acestora nu trebuie rupta, caci astfel isi pierd parfumul.

FURSECURI CU CREMA DE CAPSUNE
  • INGREDIENTE: 200 g unt, 150 g zahar, un ou, doua galbenusuri, 400 g faina, un plic cu zahar vanilinat, coaja rasa de lamaie, un praf de sare, 100 g ciocolata; Pentru crema: 500 g capsune, 250 g branza Mascarpone, 150 g zahar pudra, zeama de lamaie.
  • PREPARARE: Untul se freaca cu zaharul pana devin o spuma. Apoi se adauga restul ingredientelor. Aluatul obtinut se lasa timp de o ora la rece. Capsunele se paseaza. Se amesteca cu zaharul pudra, cu zeama de lamaie si se adauga branza Mascarpone. Crema se da la rece. Se intinde o foaie, se decupeaza diverse forme. Se coc la foc potrivit. Se unesc cu crema de capsune doua cate doua si se orneaza cu ciocolata.
  • ×
    Subiecte în articol: capsune