INVATATURILE MATUSII
Sufrageria intima a matusii te imbie sa te opresti sa bei un ceai
|
Apoi, cand el nu a mai fost, parca fiecare luna de iarna era din ce in ce mai friguroasa, viscolele erau din ce in ce mai puternice, gerul parca ma ardea si mai tare. Eram singura si nu aveam prea multe de facut in serile de iarna cand zapada imi batea in fereastra. O ignoram, de cele mai multe ori. Dar dimineata, cand trebuia sa plec la serviciu, dadeam cu nasul de ea, si lipsa lui Hristea ma coplesea o data cu valul de nea care voia sa ma darame. Si ma intorceam in micul meu apartament.
Si in zilele acestea calde astept cu nerabdare sa ninga. Sa ma asez la masuta mea din sufragerie, sa pun ceainicul pe masa, cescutele, zaharul cubic⦠Sa ma asez pe canapeaua de velur⦠Aroma ceaiului sa se imprastie in camarutele apartamentului meu micut⦠Sa vad iar cum zapada imi bate la fereastra⦠Si sa o ignor citind o carte buna sau ascultand romantele ce imi umpleau sufletul de liniste⦠Si cu fiecare inghititura de ceai sa pasesc pe drumul spre anul acela cand era la fel de cald ca acum si bunul meu Hristea furase o creanga de liliac alb pentru mine. (Matusa Elvira)
SFATURI
|
CALDUT. Cand ai probleme cu gatul, nu bea ceaiul foarte fierbinte, ci caldut! Desi ai senzatia ca temperatura ridicata iti amorteste zona inflamata, efectul real este contrar. Lichidul fierbinte distruge anticorpii si irita peretii esofagului, intarziind vindecarea.
MIERE. Chiar daca iti place ceaiul mai dulce, renunta sa-i adaugi zahar, fiindca are destule efecte nocive. Eventual, foloseste miere sau un indulcitor. APA PLATA. Apa de la robinet contine o multime de impuritati, care se distrug doar partial prin fierbere. Atat pentru a pastra pura aroma bauturii, cat si pentru sanatatea ta, foloseste, pe cat posibil, apa plata sau cea de izvor. AROMA. Combinatia cu lamaie, miere si cativa stropi de lapte ajuta, de asemenea, la aromatizarea bauturii. |