x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Timp liber Culinar Aromat, gustos şi colorat

Aromat, gustos şi colorat

de Alina Ramona Anghel    |    23 Iul 2009   •   00:00
Aromat, gustos şi colorat
Sursa foto: Alina-Ramona Anghel/Jurnalul Naţional

Bucătăria grecească este bogată în arome şi gusturi. Începând cu aperitivele, salatele, preparatele din peşte şi din carne, mâncărurile vegetariene şi nu în ultimul rând dulciurile, totul este o explozie de culoare, parfum şi inventivitate.



Zakynthienii sunt foarte mândri de bucătăria lor. Bazată numai pe produse proaspete, naturale şi obţinute în grădina proprie, este o bucătărie tipică zonei mediteraneene, unde carnea, uleiul de măsline şi legumele sunt ingrediente fundamentale. A lua masa în Zakynthos este o binecuvântare. Începând cu aperitive calde sau reci (mezedes) servite pe mici platouri: tzatziki (sos de iaurt cu usturoi şi castraveţi verzi), melitzanosalata (salată de vinete), taramosalata (salata de icre), saganaki (brânză feta ce se topeşte în farfurie) şi terminând cu kalamarakia (caracatiţă friptă) şi... lista ar putea continua.

Urmează salatele - cu ton, caracatiţă, cartofi sau horiatiki, salata tipic grecească, cu roşii, castraveţi verzi, ardei graşi, ceapă, măsline negre, feta, oregano şi ulei de măsline. Pastitio, un fel de musaca cu carne de vită, paste gen macaroane şi sosul bechamel - un adevărat festin.

PROASPĂT ŞI DELICIOS
În Exo Hora, singurul oraş de pe insulă care a scăpat de cutremurul din anul 1953 se pregăteşte un desert simplu, nemaiîntâlnit în altă parte a insulei, şi anume Friganita sau Frigania. Se ia o felie de pâine pătrată, se toarnă deasupra sirop de zahăr caramelizat şi se introduce în cuptor. Când s-a aurit, se scoate, se lasă să se răcească, se toarnă deasupra iaurt amestecat cu miere şi se presară scorţişoară măcinată.

Pentru amatorii de peşte, zantienii prepară pe loc Lavraki sto fourno sau Psari sto fourno, două tipuri de peşti de mare pescuiţi în dimineaţa zilei în care se prepară, căci în Zakynthos totul se face pe loc şi numai din ingrediente proaspete.


Garides me Ntomata kai Leuko Krasi - Creveţi cu roşii cherry şi vin alb
Ingrediente: 100 ml ulei de măsline, o ceapă, 3 fire de ceapă verde, 4 căţei de usturoi, 250 ml vin alb, 300 g roşii cherry, 500 g creveţi decorticaţi, 4 ciuperci, o lingură cu pătrunjel tocat, sare, piper, orez, suc de roşii.
Preparare: Ceapa şi usturoiul se pun într-o cratiţă şi se călesc în uleiul de măsline împreună cu ciupercile feliate. Se adaugă ceapa verde tocată mărunt, vinul alb, sare, piper şi se fierb cinci minute. Se adaugă roşiile cherry tăiate în jumătăţi şi se fierb 10-15 minute. Se adaugă creveţii spălaţi şi scurşi de apă, se acoperă cu un capac şi se fierb circa cinci minute. Se servesc simpli sau cu o garnitură de orez cu suc de roşii şi pătrunjel tocat.


Saganaki
Ingrediente: o felie de brânză feta mai groasă, o rondea de ceapă, 1-2 felii de roşie, 2 felii de ardei gras, câteva rondele de ardei iute, 3-4 măsline negre, 2 linguri cu ulei de măsline, sare, piper şi rozmarin.
Preparare: Se aşază brânza într-o tavă tapetată cu folie de aluminiu, se aşază deasupra ceapa, feliile de roşii, rondelele de ardei gras şi se presară ardeiul iute. Se condimentează, se presară rozmarin, măslinele şi se toarnă uleiul de măsline. Se împachetează şi se coace câteva minute în cuptorul încins.


Barbounia marinata - Barbun în sos picant
Ingrediente: un kilogram barbun, 2 frunze de dafin, 2 căţei de usturoi, 125 ml oţet, 2 linguri cu amidon sau făină, 250 ml ulei de măsline, oregano, sare, piper.
Preparare: Peştele se curăţă, se spală, se condimentează şi se trece prin amidon. Se încinge uleiul şi se prăjeşte peştele pe toate părţile. Se scoate peştele din tigaie, se presară usturoiul, oregano şi se adaugă frunza de dafin. Se toarnă oţetul, puţină apă şi se lasă să fiarbă sosul până scade puţin. Se pun barbunii pe farfurie, se toarnă deasupra sosul şi se servesc.


Pastitio me macaronia - Macaroane cu carne tocată la cuptor
Ingrediente: un pachet macaroane, un kilogram carne de vită, două conserve de roşii, 2 cepe, 150 g parmezan, 9 linguri cu făină, un litru lapte dulce, 100 g unt, ulei de măsline, 200 ml vin alb sec, sare, piper, oregano.
Preparare: Ceapa se curăţă de foi şi se toacă mărunt, se pune într-o cratiţă şi se căleşte până devine aurie. Se adaugă carnea de vită tocată şi se călesc cinci minute la foc iute. Se presară sare şi piper, se adaugă roşiile tocate mărunt împreună cu sucul din conservă, o cană cu apă şi vinul alb. Se acoperă cu un capac şi se lasă să fiarbă la foc mediu până ce carnea s-a fiert, se ia de pe foc şi se adaugă puţin parmezan ras, apoi se lasă să se răcească. Se fierb macaroanele în multă apă ca să nu se lipească între ele, se scurg de apă şi se călesc în jumătate din unt. Se adaugă jumătate din parmezanul rămas şi se amestecă. Într-o tavă se pune restul de unt tăiat cubuleţe, se aşază macaroanele într-o singură direcţie, se pune compoziţia de carne peste ele şi deasupra se toarnă sosul bechamel. Se presară cu parmezanul rămas şi se introduce în cuptor pentru 45-60 de minute, cât să se aurească pe deasupra.

×
Subiecte în articol: măsline caiet de retete