La o prima vedere, ar parea simplu sa amesteci doua bauturi si sa obtii un cocteil, insa lucrurile nu stau chiar asa. Reguli sunt multe, iar secrete si mai multe.
Cand vine vorba de bar, vrei nu vrei iti vine in minte imaginea unui cocteil in pahar inalt, cu umbreluta si o felie de fruct exotic pe margine. Pentru a crea aceste bauturi-minune, barmanii invata timp de cativa ani arta mixologiei. Pentru inceput, trebuie sa intelegi felul in care interactioneaza unele bauturi in combinatie cu altele. Toate au o logica. Ingredientul de baza da personalitate bauturii. Acesta este, de obicei, o tarie: votca, whisky, coniac, gin. Apoi se adauga ingredientele care "imbraca" un cocteil. Aici e loc pentru imaginatie. Se poate folosi sirop de zahar, vermut, frisca lichida si enumerarea ar putea continua. In sfarsit, trebuie sa "parfumam" bautura in amestec, folosind elemente de decor, felii de portocala, de lamaie sau de lime. In toata aceasta avalansa de ingrediente nu trebuie uitate cateva reguli: nu imbinati doua bauturi de baza in acelasi cocteil si nu exagerati cu cantitatile. "Mixologia este imbinarea mai multor bauturi, pastrand echilibrul in gust si culoare, fara a se denatura baza de la care s-a plecat. Altfel cocteilul ar fi ca o pictura al carei fundal este acoperit in totalitate", a explicat somelierul Laurentiu Achim la un seminar pe tema prepararii cocteilurilor. ORIGINI. Se spune ca in 1760, in New England, o hangita a preparat un amestec din bauturi si l-a ornat cu pene de cocos, de aici si denumirea de cocktail (coada de cocos in engleza). Mixologia a inflorit la inceputul secolului al XX-lea, cand in America se instaurase prohibitia.
Citește pe Antena3.ro
|
SECRET"Mixologia, arta prepararii cocteilurilor, nu se poate preda, ea trebuie inteleasa si simtita. O bautura in amestec nu trebuie sa contina mai mult de cinci ingrediente" Laurentiu Achim somelier |
RETETA
|
SCREWDRIVER |