x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
×
Acest site utilizează fișiere de tip cookie pentru a vă oferi o experiență cât mai plăcută și personalizată. Îți aducem la cunoștință faptul că ne-am actualizat politicile pentru a ne conforma cu modificările propuse aduse de Directiva (UE) 2002/58/EC ("Directiva E-Privacy") si de Regulamentul (UE) 2016/679 privind protectia persoanelor fizice in ceea ce priveste prelucrarea datelor cu caracter personal si privind libera circulatie a acestor date si de abrogare a Directivei 95/46/CE ("Regulamentul GDPR").

Înainte de a continua navigarea pe www.jurnalul.ro, te rugăm să citești și să înțelegi conținutul Politicii de Cookie și Politica de Confidențialitate.

Prin continuarea navigării pe www.jurnalul.ro confirmi acceptarea utilizării fișierelor de tip cookie. Poți modifica în orice moment setările acestor fișiere cookie urmând instrucțiunile din Politica de Cookie.

DA, ACCEPT

Arta culinară, bunul de preţ al unei etnii

0
Autor: Veronica Bectas Gabriela Boeriu 24 Sep 2008 - 00:00

În România sau... la români – sînt două feluri de exprimare care spun acelaşi lucru: oamenii locului, românii. Cunoscuţi prin ospitalitate şi toleranţă, românii au trăit întotdeauna alături de oameni ai altor popoare.

În România sau... la români – sînt două feluri de exprimare care spun acelaşi lucru: oamenii locului, românii. Cunoscuţi prin ospitalitate şi toleranţă, românii au trăit întotdeauna alături de oameni ai altor popoare. 

Mulţi au venit doar cu hainele de pe ei, alţii cu ceva avut, dar, în mod sigur, au adus ce a fost mai de preţ din ţara lor: arta, cultura şi, mai ales, obiceiurile, tradiţiile, gastronomia. Trăim în armonie cu bulgari, turci, ruşi, greci, albanezi, slovaci, evrei, polonezi, tătari, unguri, germani, italieni, precum şi cu mulţi oameni de prin părţile Orientului. Aceştia şi-au pus amprenta şi aduc strălucire zonelor unde locuiesc. Unul dintre tezaurele unui neam este arta culinară. Sînt multe şi frumoase vorbe de spus!

 

Diversitate

Cînd vezi grădinile bulgarilor din jurul Dunării noastre şi chiar din alte locuri ale ţării unde aceştia s-au împămîntenit, care asigură pieţele cu legume minunate, poţi să nu spui vorbe frumoase? Dar castraveţii muraţi şi salatele lor, ardeii iuţi şi supele vă plac? Ce poţi să spui despre preparatele sîrbeşti, cu roşii coapte, despre cele slovace, cu rulade, sau ale cehilor, cu tăiţei? Dar de ale ruşilor, cu  borşurile lor minunate şi vodca ce vrea să facă azi concurenţă palincii noastre? Sau ale polonezilor, cu bigosul lor delicios şi pirogile îmbogăţite cu un păhăruţ de vodcă, din cea cu pai mirositor? Albanezii cu minunatele lor preparate de cofetărie...? Şi uite-aşa, treptat, ne apropiem de germani, specialişti neîntrecuţi în mezelărie şi preparate din cartofi; de turci, artişti în cofetărie, preparate din legume şi fructe; de evrei, cu delicioase preparate din peşte şi pasăre. Grecii au adus, îndeosebi în partea de sud a ţării, prin produsele lor minunate din peşte, salate şi plăcinte. Bucătăria ungurească, de asemenea, este una bogată, plină de preparate deosebit de gustoase şi foarte variate, de la supele de carne la tocane şi haioşe înfoiate.

Şi, dacă vreţi să vă înfruptaţi măcar cu o parte dintre aceste bunătăţi, atunci încercaţi şi reţetele pe care vi le dăruim în aceste pagini.

 

Supă de iaurt

Bulgari
Ingrediente:
750 g iaurt, o jumătate de ceaşcă de lapte, un castravete crud, 10 nuci, sare, 3 linguri de ulei, mărar.
Preparare: Se diluează iaurtul cu laptele într-un castron. Se taie castravetele în cubuleţe foarte mici şi se adaugă peste iaurt. După care, la sfîrşit, se pun nucile tocate şi uleiul. Se serveşte rece, cu mărar tocat mărunt pe deasupra.

 

Blinele

Ruşi
Ingrediente:
400 g făină de grîu, 400 g făină de secară, 30 g drojdie, 6 ouă, 60 g smîntînă, 80 g unt, sare.
Preparare: Se pune făina într-o cratiţă şi se face o gropiţă în mijloc în care se pune drojdia dizolvată într-o ceşcuţă de apă caldă. Se amestecă aceste ingrediente, iar apoi se acoperă cu un şervet curat şi se lasă la cald aproape două ore. Aluatul trebuie să crească încă o dată pe cît a fost. După ce a crescut, se adaugă făina de secară, gălbenuşurile, smîntîna, sarea şi albuşurile bătute spumă. Se lasă apoi aluatul să se odihnească pentru 20 de minute. Într-o tigaie se pune puţin unt şi se încinge. Se ia cu lingura din aluat şi se prăjesc nişte clătite mai groase. Se servesc cu smîntînă şi peşte afumat.

 

Tocană de carne  cu fructe

Evrei
Ingrediente:
un kg carne grasă de vită, 4 linguri untură, 4 cepe, sare, piper, 3 gutui, două felii de dovleac, 6 felii ananas din compot, 4 mere, 3 linguri de zahăr pudră, o linguriţă de scorţişoară pisată, 3 linguri de oţet.
Preparare: Se taie carnea în bucăţi potrivite şi se prăjeşte la foc mic împreună cu ceapa tăiată peştişori, sare, piper şi o jumătate de cană de apă. Fructele se curăţă, se taie în cubuleţe, se presară cu zahăr pudră şi scorţişoară, apoi se stropesc cu oţet, se amestecă bine şi se adaugă în mîncare. Se toarnă apă cît să acopere mîncarea, se amestecă şi se lasă la foc mic pînă se fierbe carnea.

 

Roşii sîrbeşti la cuptor

Sîrbi
Ingrediente:
150 g pesmet, 250 g costiţă afumată, 100 g unt, 1,500 kg roşii, sare, piper, o linguriţă de unt, o legătură de pătrunjel.
Preparare: Într-un vas uns cu grăsime se aranjează roşiile curăţate de pieliţe şi tăiate felii rotunde, alternativ punîndu-se cubuleţe de costiţă şi de unt. Se presară pesmet, sare şi piper. Cînd s-a umplut vasul, se pune deasupra pesmet şi unt. Se adaugă o jumătate de cană de apă fierbinte. Se dă la cuptor la foc mic, pînă scade la jumătate. 

 

Ouă picante

Slovaci
Ingrediente:
6 ouă, 200 g carne afumată, doi castraveciori acri, maioneză, zeamă de lămîie şi boia iute sau piper după gust.
Preparare: Se fierb ouăle tari, se curăţă şi se taie jumătăţi pe lung. Castraveţii se taie cubuleţe şi se storc uşor, apoi se amestecă cu maioneza, carnea tăiată cubuleţe mici, sare, piper şi zeamă de lămîie. Compoziţia se toarnă peste ouă. Se drege de gust şi maioneza. Se ornează cu frunze de salată verde.

Citeşte mai multe despre:   sare,   caiet de retete

 

Ştiri din .ro




Mai multe titluri din categorie

Liviu şi Andrei se transformă în trupa Andre la Te cunosc de undeva! Andreea Bălan nu rezistă şi pleacă de lângă colegii ei   

Liviu şi Andrei se transformă în trupa Andre la Te cunosc de undeva! Andreea Bălan nu rezistă şi pleacă de lângă colegii ei   
    Cea mai nouă gală Te cunosc de undeva!, difuzată sâmbătă, de la 20:00, la Antena 1 îi va pune pe toţi cei 11 concurenţi ai transforming show-ului într-o ipostază foarte dificilă. Având...

Cine sunt cele 25 de pretendente la inima Burlacului

Cine sunt cele 25 de pretendente la inima Burlacului
Galerie Foto Prima întâlnirea a Burlacului cu cele 25 de pretendente va avea loc astăzi, de la 20.30, la Antena 1, într-o locație de vis și nu este lipsită de emoții....

Modul în care porți geanta spune multe despre personalitatea ta

Modul în care porți geanta spune multe despre personalitatea ta
Galerie Foto Totul în jurul nostru ne trimite semnale, pe care noi le recepționăm într-un anumit fel. De fapt, nu putem trăi fără a comunica, iar acest lucru nu se referă doar la vorbirea articulată, ci și la limbajul...

Cum facem vestiţii mucenici moldoveneşti

Cum facem vestiţii mucenici moldoveneşti
Mucenicii moldoveneşti sau sfinţişori, așa cum mai sunt denumiți în anumite zone ale țării, sunt preparatele care nu lipsesc de pe masă de Sfinții 40 de Mucenici, din 9 martie. Iată cea mai simplă...

Circuite noi pentru vizitatori, în jurul celor mai frumoase castele

Circuite noi pentru vizitatori, în jurul celor mai frumoase castele
Galerie Foto Castelul Peleș înseamnă și parcul din jurul clădirilor istorice. Tezaurul natural al domeniului Peleș este aproape la fel de important precum cel construit. Peisagiști renumiți au contribuit la frumusețea...

La 17 ani, Daria Ștefania merge în finala iUmor! Cea de-a treia ediție, lider de audiență

La 17 ani, Daria Ștefania merge în finala iUmor! Cea de-a treia ediție, lider de audiență
Cea de-a treia ediţie a celui mai nou sezon iUmor, difuzată miercuri seara, între orele 20.30 – 22.56, la Antena 1, a fost lider de audiență la nivelul publicului comercial din mediul urban. Astfel, la nivelul...

Cea de-a treia ediție iUmor a fost lider de audiență

Cea de-a treia ediție iUmor a fost lider de audiență
Cea de-a treia ediţie a celui mai nou sezon iUmor, difuzată miercuri seara, între orele 20.30 – 22.56, la Antena 1, a fost lider de audiență la nnivelul publicului comercial din mediul urban. Astfel, la...

Chefi la cuțite – lider de audiență. Connect-R a venit în emisiune la rugămintea fiicei sale

Chefi la cuțite – lider de audiență.  Connect-R a venit în emisiune la rugămintea fiicei sale
Galerie Foto Marți seara Chefi la cuțite a fost din nou lider de audiență la nivelul publicului comercial cu vârste cuprinse între 18 și 49 de ani. Conform Kantar Media, show-ul de pe Antena 1 a obținut o audiență medie de...

Donald Trump, roast istoric la iUmor, miercuri, de la 20.30, la Antena 1

Donald Trump, roast istoric la iUmor, miercuri, de la 20.30, la Antena 1
Galerie Foto Personaje istorice și contemporane îi vor ține pe cei trei jurați iUmor în alertă pe tot parcursul sezonului zece, iar miercuri, de la ora 20.30, la Antena 1, își face apariția însuși fostul președinte al...

Cum poți deveni make-up artist: sfaturi pentru primii pași și o viziune productivă

Cum poți deveni make-up artist: sfaturi pentru primii pași și o viziune productivă
Meseria de make-up artist presupune, înainte de toate, pasiune și dedicare. Nu toți pasionații de machiaj, look și tehnici de înfrumusețare pot face o carieră din asta, dar dacă eștii perseverent și îți...

Redescoperirea relației sau a căsniciei: ce poți face pentru a dezvolta constant pasiunea pentru partener

Redescoperirea relației sau a căsniciei: ce poți face pentru a dezvolta constant pasiunea pentru partener
Relațiile de lungă durată și căsniciile au nevoie de atenție, o bună gestionare a conflictelor și, de multe ori, compromisuri. Deoarece este foarte greu, spre imposibil, să ai aceleași sentimente ca cele din pr...

Chefi la cuțite – lider de audiență cu cel de-al doilea episod. Show-ul a fost urmărit de peste 2 milioane de telespectatori

Chefi la cuțite – lider de audiență cu cel de-al doilea episod. Show-ul a fost urmărit de peste 2 milioane de telespectatori
Galerie Foto Luni seara, Chefi la cuțite s-a clasat pe primul loc în topul audiențelor la nivelul publicului comercial. Conform Kantar Media, show-ul de pe Antena 1 a obținut o audiență medie de 9.7 puncte de rating și 29.2 co...

Parfumurile orientale: descoperă de ce au devenit atât de populare în întreaga lume?

Parfumurile orientale: descoperă de ce au devenit atât de populare în întreaga lume?
Galerie Foto Lumea fascinantă a parfumurilor este plină de varietate! Dacă te adâncești în subiect măcar puțin, vei observa imediat că tehnicile de realizare a parfumurilor, formele și compozițiile lor sunt...

Debut în forță pentru noul sezon Chefi la cuțite. Emisiunea a fost lider de audiență pe publicul comercial

Debut în forță pentru noul sezon Chefi la cuțite. Emisiunea a fost lider de audiență pe publicul comercial
Galerie Foto Sezonul 9 Chefi la cuțite a debutat în forță duminică seara la Antena 1. Conform Kantar Media, show-ul a fost lider de audiență la nivelul publicului comercial cu vârste cuprinse între 18 și 49 de ani cu o...

Toto Dumitrescu se alătură distribuţiei serialului Adela, de la Antena 1

Toto Dumitrescu se alătură distribuţiei serialului Adela, de la Antena 1
Galerie Foto Toto Dumitrescu se alătură distribuţiei proiectului Adela, de la Antena 1. În cel mai nou serial de ficțiune produs de Ruxandra Ion și Dream Film Production, difuzat în fiecare joi, de la 20:30, la Antena...
Serviciul de email marketing furnizat de