x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Timp liber Culinar Asia sau magia aromelor "fierbinţi"

Asia sau magia aromelor "fierbinţi"

de Maria Belu-Burtea    |    07 Ian 2010   •   00:00
Asia sau magia aromelor "fierbinţi"
Sursa foto: Victor Stroe/JURNALUL NAŢIONAL

Sărbătorile de iarnă abia s-au încheiat! Şi, cu siguranţă, la mare căutare au fost mâncărurile pe bază de carne de porc, precum cârnaţi, sarmale, caltaboşi etc. Noi vom încerca să vă aducem pe masa de Sfântul Ion preparate sănătoase, naturale, pline de arome şi cu conţinut redus de grăsimi.



De aceea vă invit într-o călătorie a savorilor asiatice! O călătorie în care chiar şi cele mai mici secrete vă vor fi dezvăluite de profesionişti. Vă poftesc, aşadar, să descoperiţi câteva din tainele bucătăriei thailandeze, într-un restaurant din inima Bucureştiului, undeva pe lângă Mănăstirea Caşin.

5486-110536-vst_8967.jpgGusturi

Lidia Iancu. Când vorbeşte despre această bucătărie spune că un singur cuvânt o caracterizează: perfecţiunea. "Călătoria" ei în această bucătărie a început în urmă cu ceva vreme, când prietenul ei i-a deschis "apetitul" pentru bucătăria asiatică. "Pentru că doream să oferim oamenilor lucruri diferite faţă de ceilalţi proprietari de restaurante, ne-am oprit la bucătăria thailandeză", povesteşte ea despre începuturi. "Ca să pot găti în propriul meu restaurant preparate thai, a trebuit să mă specializez. În Thailanda. Timp de şase luni am gătit în restaurantul unui prieten şi aşa am învăţat să prepar mâncare exact ca acolo", continuă Lidia. "Mâncărurile thailandeze au o bază de gust comună. Cu siguranţă lemongrassul, dar şi sosul de peşte fac acest lucru. Un cunoscător va regăsi întotdeauna aceste arome. Eu recomand în general mâncarea asiatică pentru detoxifiere, deoarece conţine ingrediente care ajută organismul." Aflu că un adevărat deliciu pentru acest sezon este supa Tom Yum Kung, o supă de creveţi care este puţin acră. Ea conţine galangal, ghimbir, lemongrass şi kaffir, condimente ce ajută la purificarea organismului de grăsimile acumulate de Sărbători, dar favorizează şi încălzirea extremităţilor, fiind ideală pentru sezonul rece.

Preparate sănătoase

Mulţi dintre români încă nu s-au acomodat cu bucătăria thailandeză, deoarece, cred ei, fiind foarte picantă face rău la ficat. Aflu de la Lidia că nu este adevărat! "O mâncare bine gătită, chiar dacă este condimentată, nu face rău. Din contră!! Dacă nu conţine multe grăsimi şi cantităţile de condimente sunt folosite cum trebuie este foarte sănătoasă. Pentru că am avut probleme cu ficatul şi cu stomacul, nu mâncam picant. Ei bine, acum mănânc în stil thailandez şi pot savura orice. Nu ce mâncăm e important, ci cum mâncăm". Dar, din fericire, sunt şi foarte mulţi români care au călătorit în Asia şi apreciază mult această bucătărie. "Dacă stai o perioadă de timp în Asia şi trăieşti în spiritul acela, te bucuri mult când revii acasă şi găseşti aici aceeaşi mâncare. Preparatele sunt foarte sănătoase, naturale, nu sunt grase şi, mai ales, sunt pline de arome", conchide Lidia.

"Ce-mi doresc foarte mult de la noul an? Să deschid un magazin specializat în dulciuri (torturi şi prăjituri preparate numai din ingrediente naturale) şi ciocolată handmade."
Lidia Iancu

Doradă la abur
"De departe preparatul meu preferat pe bază de peşte este dorada la abur", ne spune Lidia Iancu. "Se umple o doradă de aproximativ 500 g cu un amestec de: usturoi tocat, galangal (poate fi înlocuit cu ghimbir), lemongrass, chili, câteva crenguţe de coriandru şi puţin unt de cacao adus la temperatura camerei (este un unt de cacao special ce nu conţine colesterol; poate fi înlocuit cu uleiul de palmier).

Se amestecă bine ingredientele şi se umple peştele cu această compoziţie. Se aşază un coş de bambus deasupra unui vas cu apă clocotită, se pune o frunză de banan (se poate înlocui cu frunză de salată sau varză), deasupra se aşază peştele şi se acoperă cu capacul. Se lasă la abur timp de 15 minute fără să se umble la el. Separat se trag la wok, timp de două minute, câteva legume: morcov, ardei, ghimbir şi lemongrass. Dorada se serveşte cu orez, salată, broccoli şi legumele trase la wok. Este delicioasă şi uşor de preparat."

×
Subiecte în articol: profesionistii