x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Timp liber Culinar Asocieri irezistibile pentru momente de neuitat

Asocieri irezistibile pentru momente de neuitat

de Simona Chiriac    |    16 Dec 2009   •   00:00
Asocieri irezistibile pentru momente de neuitat
Sursa foto: /Copyright Editura Curtea Veche

O combinaţie absolut delicioasă. Un desert şi un cocteil. Nu-i aşa că acesta este micul secret pe care aţi încercat mereu să-l tăinuiţi? Eliberaţi-vă de sub tirania caloriilor şi ostoiţi-vă poftele cu plăceri dulci, absolut sănătoase! Celui de-al zecelea volum al seriei dedicate lui Jamie Oliver (ultima parte a volumului "Întoarcerea bucătarului care se dezbracă... de secrete") va fi greu să i se reziste




Deserturile la fel de sănătoase precum cele mai proaspete salate cu legume? Cine ar fi crezut? Ei bine, se poate, şi nu doar în bucătăriile britanice, acolo unde Jamie Oliver poate face minuni, ci şi în bucătăriile româneşti, mult încercate în focul sărbătorilor. Răsfoiţi cu atenţie volumul cu numărul zece şi lăsaţi-vă condus de inspiraţia de moment. Cu siguranţă veţi avea parte de o surpriză plăcută! "Tigrişorule! Neastâmpărat, dar simpatic. Nu pot, nu pot, nu pot... Ooof, bine, atunci dă-i înainte! Întotdeauna încercăm să refuzăm deserturile, însă, la drept vorbind, dacă le doriţi într-adevăr, consumaţi-le! Sunt sigur că cineva va cita acest paragraf peste zece ani, când voi avea un şezut cât roata carului şi nişte colăcei gigantici în jurul mijlocului! Dar deserturile nu îngraşă întotdeauna şi nu sunt neapărat nesănătoase. Totuşi, dacă vă simţiţi vinovat după ce le-aţi înfulecat, alegeţi să urcaţi scările în loc să luaţi liftul - asta e filosofia mea!" O mărturisire inocentă ce deschide calea unui răsfăţ adevărat, în paşi simpli. Reţete deloc complicate, ingrediente puţine, cât să nu te pierzi printre rândurile textului, tehnici banale... Visul oricărui bucătar amator!

AROME DE SĂRBĂTORI
Biscuiţi cu portocale şi mălai. Combinaţia de ingrediente este oarecum neobişnuită, aşa că sigur va stârni curiozitatea oaspeţilor (nu uitaţi că se apropie Sărbătorile de iarnă, aşa că nu ar strica o îmbunătăţire a repertoriului culinar, că doar nu veţi aşeza pe masă aceleaşi preparate ca anul trecut!). Aluatul se face doar din unt, zahăr, mălai, făină de grâu, coajă de portocale şi ouă. Cantităţile sunt suficiente pentru 25 de biscuiţi numai buni de servit cu îngheţată, caramel sau ciocolată. Au o structură crocantă, iar dacă le aşezaţi alături o "ceaşcă cu ciocolată", veţi fi învăluit de aroma minunată a Crăciunului. Acest ultim deliciu este cheia care transformă o petrecere banală într-una memorabilă. Mai întâi se încălzeşte smântână într-o oală cu fundul cât mai gros. Când ajunge la fierbere, se lasă un minut deoparte, apoi se adaugă bucăţile de ciocolată (cu cât concentraţia de cacao va fi mai mare, cu atât gustul băuturii va fi mai intens). După ce s-a dizolvat ciocolata se adaugă gălbenuşurile şi coniacul, iar după câteva minute untul. Se toarnă în ceşti, se ţin în frigider de pe o zi pe alta şi veţi avea o băutură "cool".

ÎN STILUL JAMIE

"Crema de zahăr ars aşa cum îmi place mie." Evident, o altă reţetă populară pregătită într-un stil original. Stilul Jamie. "Am mâncat cremă de zahăr ars în cele mai diverse localuri şi pot spune că, la urma urmei, o cremă cu ou este o cremă cu ou. Unele sunt bune, altele sunt arse şi nereuşite, dar cel mai important de reţinut este că acest tip de cremă ar trebui să nu aibă mai mult de 2,5 cm grosime, cu un aspectuos strat subţire de caramel crocant deasupra. Mult prea mulţi oameni prepară crema într-un vas adânc pentru plăcinte, acoperind-o cu un strat gros de caramel tare, iar asta nu arată deloc bine." Crema de zahăr ars conţine, pe lângă ingredientele clasice, câteva fire de rubarbără şi smântână dulce. De asemenea, poate fi adusă la masă în flăcări! Iar pentru a stinge focul, sorbiţi un frappé de ananas şi grepfrut. Aveţi nevoie doar de un robot de bucătărie (sau orice alt instrument care poate pasa ingredientele), două fructe mari de ananas foarte bine coapte, trei grepfruturi şi zahăr după dorinţa fiecăruia. După ce se pasează fructele se adaugă zahărul, se pune în congelator două-trei ore, având grijă să se amestece din când în când. Gata!

Pentru Revelion sau Crăciun, vă puteţi gândi să pregătiţi unul dintre torturile lui Jamie. Nu trebuie să vă daţi bătuţi atunci când citiţi cuvâtul "torturi"! Nu este nici pe departe o tortură pregătirea lui. Aveţi de ales între tort de ciocolată cu migdale şi nuci (după părearea lui Jamie, acesta este cel mai bun tort care s-a făcut vreodată) sau tort pentru ocazii speciale (cu smântână dulce şi fulgi de migdale). Şi asta nu este tot! Mai urmează şerbet de Campari cu fructul pasiunii, căpşuni marinate în oţet balsamic, budincă á la Sheila şi un fel de tarte portugheze cu cremă.

ARTA COCTEILURILOR

Când vine vorba despre cocteilurile prezentate de Jamie, acestea fac parte din elita savantelor amestecuri alcoolice sau nealcoolice. Chiar dacă este mai greu de crezut, plăcerea de a pregăti un cocteil nu este cu nimic mai prejos decât aceea de a face o prăjitură, mai ales atunci când îl ai drept "mentor" pe Dick Bradsell, un adevărat profesionist. "A stat de vorbă cu mine vreo cinci minute. În acest timp, m-a făcut să realizez că arta preparării cocteilurilor nu este cu nimic diferită de cea a gătitului. Când afirm aceasta, mă refer la faptul că, deşi uneori sunt precizate cantităţi şi indicaţii precise, în majoritatea cazurilor reţetele sunt deschise inovaţiilor şi variază în funcţie de flerul natural al celui care le creează. (...) Personal, credeam că e singura persoană potrivită pentru asta şi eram convins că aveam să fim mândri de reţetele lui. Aşa că am stat de vorbă şi am conceput împreună o paletă largă de băuturi care pot fi făcute, cu uşurinţă, acasă."

Martini sec, Tom Collins, Bellini, Caipirinha, Daiquiri natural, Mojito şi tot felul de Smoothie. Cea mai ciudată reţetă (şi din acest punct de vedere cea mai potrivită pentru petrecerile nebune) este cea de votcă cu pepene verde. Se pregăteşte în doi paşi. Se face o gaură în pepene şi se toarnă votca. Pentru că pepenele va absorbi alcoolul, a doua zi mai completaţi cu votcă. Chiar dacă este iarnă, iar pepenii verzi sunt o raritate, păstraţi reţetea pentru lunile de vară, şi n-o să vă pară rău!

CÂTE UNA, CÂTE ALTA

Acestea sunt de fapt micile secrete sau trucuri din bucătărie care schimbă cu totul aspectul, gustul şi aroma preparatelor. Oferta este generoasă, fiind prezente în această categorie reţete de supă de bază de pui, de peşte şi de legume. Cam tot ce aţi avea nevoie pentru felul întâi. Când vine vorba despre sosuri, Jamie vă propune un savuros sos de usturoi, o interesantă salsa de roşii şi una verde (pentru a da culoare preparatelor), dar şi o reţetă mai neobişnuită: sos mentolat cu pâine. Dacă v-am stârnit interesul, îl puteţi pregăti repede. Se toacă trei părţi mentă şi o parte pâine şi se omogenizează totul cu ulei de măsline (se va forma un fel de maioneză). Se adaugă muştar, sare, piper şi câţiva stropi de vin. La fel ca şi cele mai rafinate licori, şi acest sos îşi va intensifica aroma o dată cu trecerea timpului.

×
Subiecte în articol: secretele bucătăriei lui jamie