Ouăle au multe beneficii pentru sănătate și reprezintă un aliment important în alimentație. Este astfel important să facem diferența între ouăle proaspete și cele care trebuie evitate.
Astfel că ouăle reprezintă o sursă bogată de proteine și nutrienți esențiali. Indiferent că sunt adăugate în preparatele culinare, fierte ori în omlete, acestea sunt o alegere excelentă.
Iată la ce trebuie să fii atent când cumperi ouă:
- verifică conținutul ambalajului. Asigură-te că toate ouăle au aceeași culoare și că sunt din același set. Clienții obișnuiesc să schimbe ouăle ieftine cu cele mai calitative pentru a economisi, iar tu poți pica în plasa lor.
- verifică dimensiunea ouălor și asigură-te că fac parte din același set.
- verifică cum sunt așezate în cofrag. Fermele poziționează întotdeauna ouăle cu capătul ascuțit în sus. Reprezentanții Restaurantului Rozengeour recomandă să evitați cofragele de ouă unde acestea sunt așezate poziționate incorect sau aleatoriu.
- citește codurile înscrise pe ouă și fă alegeri în funcție de preferințe precum locul de proveninență, felul în care au fost crescute găinile, etc. Găsești aici ce înseamnă codurile de pe ouă.
- verifică dacă există fisuri și nu cumpără niciodată aceste ouă pentru că pot fi contaminate cu bacterii
- verifică dacă au coaja murdară
- evită ouăle care au pete
- evită ouăle care se apropie de data de expirare
-
Pericolele din ouăle contaminate
-
Ouăle contaminate pot prezenta diverse pericole pentru sănătate, pentru că de cele mai multe ori consumul lor duce la intoxicații alimentare serioase.
Fie că sunt contaminate cu bacterii precum Salmonella sau alte tipuri, acestea provoacă simptome neplăcute manifestate prin greață, dureri abdominale, vărsături și diaree.
Ouăle contaminate pot fi o sursă de infecții cu E. coli sau Campylobacter. Aceste bacterii pot provoca simptome similare intoxicațiilor alimentare și pot necesita chiar tratament medical.
Citește pe Antena3.roBlocaj la negocierile pentru Guvern. Surse: Nu s-au înțeles pe împărțirea ministerelor -
Este important să fii atent la calitatea ouălor pe care le cumperi, dar și să le manipulezi și să le prepari în condiții igienice.
Nu uita să te asiguri că speli ouăle înainte de a le consuma și că le gătești complet pentru a reduce riscul de contaminare.
Dacă ai îndoieli cu privire la calitatea acestora, experții recomandă să fii precaut și să eviți consumul lor, potrivit a1.ro.