x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Timp liber Culinar Atentie unde mancati!

Atentie unde mancati!

04 Feb 2005   •   00:00

Exista legi care ii impiedica pe cetatenii unor tari sa manance si sa bea atunci cand ei doresc. Multe din aceste acte normative au fost abrogate, altele, desi vechi de mai bine de o suta de ani, sunt inca aplicabile.


CRISTINA ANDREEA CATANA

Cele mai dure legi se refera la imposibilitatea de a consuma alcool. Restrictiile se refera si la magazinele care vand bauturi spirtoase. In Colorado, Statele Unite ale Americii, acestea nu au voie sa comercializeze nici un fel de mancare si nici alt tip de bauturi, cu exceptia sortimentelor de bere cu o alcoolemie mai mica de 3,2%. Mai mult de atat, nu pot vinde alcool in zilele de duminica sau atunci cand au loc alegeri. In astfel de pravalii nu trebuie sa fie intuneric pentru, ca amatorii de alcool sa poata vedea ceea ce este scris pe etichete.

ALCOOL. Localurile de noapte in care se danseaza nu au permisiunea de a vinde si bauturi alcoolice, conform unei legi din statul Delaware, Statele Unite ale Americii. In cazul in care unei ospatarite din statul Alabama i se ofera un pahar din partea unui client, aceasta este obligata prin lege sa refuze. In ceea ce priveste mancarea, unele legi sunt la fel de hilare. Chiar daca este considerata o regula a manierelor elegante, legiuitorii statului Florida s-au gandit sa legifereze mancatul carnii de pui cu mana. In acelasi stat, puiul de gaina este considerat o specie protejata.

Daca vreunul dintre locuitorii statului Florida vrea sa iasa la un picnic, trebuie sa evite cimitirul, pentru ca vor fi amendati sau, mai rau, vor face cateva zile de inchisoare. De asemenea, daca vi se face pofta de pepene verde intr-un parc din statul Indiana si nu va mai puteti abtine, veti fi surprinsi sa vedeti ca politistul va va face proces verbal, urmat de o amenda.

MIROSURI. Exista si interdictii legate de consumarea usturoiului si a cepei. Tot in Indiana este interzis prin lege sa mancati aceste doua legume cu patru ore inainte de a merge la teatru, la film sau de a pleca cu automobilul prin oras. Elevii din West Virginia nu au voie sa vina la scoala daca respiratia le miroase puternic a ceapa. Nici barbierii din Nebrasca nu au scapat mai usor. Intre orele 7:00 si 19:00, ei nu au voie sa manance ceapa, pentru a nu-i supara pe clienti.

Iubitorii de dulciuri au si ei interdictii din partea legiuitorilor. Locuitorilor din New Jersey nu li se va vinde inghetata dupa ora 18:00. Au totusi o scapare. Daca medicul le-a recomandat asa ceva, au posibilitatea de a gusta un pic din dulcele rece. Amatorii de acadele nu vor putea cumpara asa ceva din capitala Statelor Unite ale Americii, unde legea interzice comercializarea lor. Satisfacerea poftei de gogosi in miezul noptii pe o strada laturalnica din statul Ohaio aduce dupa sine o amenda. Asta numai daca aveti nesansa de a va intalni cu un politist. In statul Wisconsin, daca veti comanda o placinta cu mere intr-unul din restaurante, veti fi obligat de lege sa comandati si o portie de branza.

SIESTA. In cazul in care, prin forta imprejurarilor, un locuitor din Pennsylvania ar adormi pe frigider si ar fi surprins de vreun organ al legii s-ar alege cu o amenda usturatoare. Nici cei care vor atipi intr-o fabrica de branza din South Dakota nu vor scapa mai usor. Asa ca atentie pe unde mancati sau pe unde adormiti!

×
Subiecte în articol: gastronomie