x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Timp liber Culinar Atractie - Ospitalitate si arome dulci

Atractie - Ospitalitate si arome dulci

de Cristina Andreea Catana    |    16 Mai 2006   •   00:00
Atractie  -  Ospitalitate si arome dulci

Statiunea Sovata a devenit pentru doua zile neincapatoare. Zeci de oameni de afaceri din tara si din strainatate au venit la Hoventa 2006, expozitie pentru hoteluri, restaurante si catering.

Tinute pentru bucatari, vesela stralucitoare, accesorii pentru bucatarie, minibaruri si foarte multe dulciuri. Vizitatorii de la Hoventa 2006 au fost incantati de oferta bogata de produse. "Anul trecut au fost cam 20 de firme, anul acesta sunt pana in 40 si pentru anul viitor si-au anuntat participarea mult mai multe. Anul acesta este un adevarat succes pentru expozitie", ne-a spus Varadi-Erdos Ildiko, organizatoarea evenimentului.

MAESTRII. Elementul surpriza al expozitiei a fost standul Asociatiei Bucatarilor si Cofetarilor din Turism din Romania. Nici nu asezasera bine pe masa preparatele, ca bucatarii au fost asaltati de public cu tot felul de intrebari de specialitate: "Cum au ramas ciupercile asa de albe?", "Cum ati facut rulada?". Aproape 20 de bucatari din Bazna, Cluj si Sibiu au lucrat toata noaptea pentru ca la sfarsit standul sa arate impecabil. Provocarea a fost cu atat mai mare cu cat aceasta expozitie vine in intampinarea concursului de titlu de maestru din septembrie. Indrumati de maestrii bucatari si de Dumitru Burtea, presedintele Asociatiei profesionale, aspirantii si-au dat toata silinta pentru a convinge publicul ca bucatele romanesti sunt cele mai bune. De pe masa lor nu au lipsit urda, casul, prajitura cu rubarbura, dar nici preparate mai moderne: fantezie de somon cu legume, aripa de curcan umpluta, piept de prepelita umplut.

MODELE. Intr-o alta sala a expozitiei, lumea era fascinata de Legyel Laszlo Levente, care modela din martipan tot felul de figurine. Contra sumei de 10 lei noi, doritorii puteau pleca acasa cu un dinozaur, un ursulet sau o vulpita dulce. Alaturi se modelau flori din legume si diverse figurine din caramel.

EXPERIENTA STRAINA
DESERT. Inghetata a fost atractia manifestarii
Expozitia de specialitate Hoventa are o vechime de 34 de ani in Ungaria, iar Romania este prima tara unde se mai organizeaza, in afara granitelor tarii de origine. Ideea acestei manifestari a pornit de la speciatistii din domeniul alimentatiei si turismului din Transilvania. Pe langa inovatiile tehnice si tehnologice ale sectorului, vizitatorii au avut parte in 2006 de numeroase programe atractive. Prezentarile culinare ale maistrului bucatar Toth Endre, prezentatorul programului "Ce gatim astazi?", pe Televiziunea Duna, creatiile compuse din diverse legume ale maistrului bucatar de renume international Varga Károly, cat si creatiile din caramel ale maistrului cofetar Wenzelne Vigh Maya au cucerit admiratia unanima a vizitatorilor.
×
Subiecte în articol: gastronomie