x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Timp liber Culinar Atunci când spiriduşii îmi şoptesc

Atunci când spiriduşii îmi şoptesc

de Mario jr David    |    13 Mai 2010   •   00:00
Atunci când spiriduşii îmi şoptesc

A fi copil "înseamnă să fii atât de mic, încât spiriduşii să ajungă să-ţi şoptească la ureche", am auzit spunându-se în jurul meu. Mie mi-a şoptit astăzi un spiriduş să plec într-o vizită la vecinele mele, Ingrid şi Andrada, şi să le ajut cu o magie în bucătărie.

PARTENERE DE JOACĂ
Deschidem frigiderul şi ce găsim? Un pui! Frumos şi rotofei! Cred că e perfect şi mama nu mi-ar putea reproşa că nu pregătim o mâncare sănătoasă. Mereu îmi spune cât de important este să mănânc puiuţ: "Pe lângă faptul că e gustoasă, carnea de pui oferă multe beneficii pentru care merită să o consumi. Unul dintre acestea ar fi calităţile sale nutritive excepţionale".

Dacă ar trebui să alegem o mâncare pe placul tuturor, cu pui la rotisor, cu siguranţă nu am da greş, dar încercăm ceva mai sănătos. Ne-ar trebui nişte ingrediente magice care să ne ajute la metamorfoză. Să apelez la biluţele mele de plastic? Sunt partenerele mele de joacă în fiecare zi, dar nu cred că acum mă pot ajuta. Să îi chem în ajutor pe ursuleţii de pluş? Ei de obicei mă ajută să adorm mai repede, la magie nu se pricep. Sau să le rog pe personajele din cărţile cu poveşti? Nu, astăzi nu vor să-mi fie parteneri. Atunci... să vedem cine m-ar putea ajuta?

INGREDIENTE "VRĂJITE"
Răspunsul l-am găsit în bucătărie. Roşii, ardei, ceapă, morcov, fasole verde... Oregano! A, da, un ingredient foarte sănătos! Nu de puţine ori, buni spunea că "frunzele acestei plante au proprietăţi antibacteriene şi antivirale, ajutând la distrugerea organismelor care contribuie la apariţia infecţiilor pielii. Poate fi utilizat şi la tratarea sinuzitei. De asemenea, oregano conţine o cantitate mare de vitamine şi minerale, fiind o sursă excelentă de fier, magneziu, calciu, vitaminele C şi A, dar şi de acizi graşi Omega 3".

Deci, îl vom folosi. Iată şi punguţa cu cimbru, plantă despre care am auzit că este un adevărat antibiotic natural. E bun pentru tuse, astm, pneumonie, colită, infecţii renale, viermi intestinali etc. N-o spun eu, o zic doctorii.

BAGHETA MAGICĂ
Bucătăria este un loc de joacă perfect! Să începem cu spălarea ingredientelor. Cui nu îi place să se bălăcească? Spălăm toate legumele bine, bine. La partea cu tăiatul o rugăm pe mama vecinelor să ne ajute. Cuţitul nu este obiectul meu magic! Cum puiul trebuie să stea la marinat vreo două ore, avem suficient timp să ne jucăm. Ingrid şi Andrada mă invită mai întâi la un biliard cu... roşii, pe masa din bucătărie.

Le povestesc şi lor ce ştiu eu despre aceste fructe. Da, am zis bine fructe. În sens botanic, ele sunt fructe de culoare roşu, galben, portocaliu, verde, violet, maro. Dar pentru că nu sunt folosite ca desert, le includem în categoria legumelor. Am auzit că sunt renumite pentru proprietăţile lor antioxidante şi previn cancerul. Gata cu lecţia de astăzi! Puiul este marinat, legumele sunt curăţate şi tăiate. Să îmi iau bagheta!...


Pui la cuptor
Ingrediente: un pui, un morcov, 50 g fasole verde,
un cartof, un ardei gras, o ceapă, un căţel de usturoi,
ulei de măsline, oregano, cimbru, sare, un fir de pătrunjel.
Ingrediente: Puiul trebuie să îl spălăm
Şi timp de două ore să îl marinăm/ Într-un vas în care ulei de măsline am turnat/ Suc de lămâie şi condimente am adăugat/ Oregano, cimbru şi sare neapărat
Pentru că de povestea "Sarea în bucate n-am uitat".
Legumele bine le spălăm/ Şi cu ajutorul mamei le curăţăm/ Ea le feliază şi-ntr-un vas yena le va aşeza,
Iar eu apă şi ulei de măsline voi turna.
Deasupra legumelor puiul îl aşezăm
Şi vasul acoperit în cuptor îl băgăm.
Spre final capacul îl ridicăm
Şi suntem gata puiul să-l savurăm.

BENEFICII
În bucătăria lui Ingrid şi a Andradei se găteşte carne de pui. Specialiştii spun că această carne este principala sursă de proteine şi o alternativă sănătoasă la carnea roşie. Un alt beneficiu este conţinutul de seleniu, component esenţial al metabolismului hormonului tiroidei şi al funcţiei imunitare, şi de vitamina B6, care conferă energie organismului şi protecţie împotriva bolilor cardiovasculare. Pieptul este partea cea mai slabă în grăsimi, el având mai puţin de jumătate din grăsimea unei fripturi degresate de vită. E bine de ştiut că grăsimea care se găseşte în carnea de pui e mai puţin saturată decât cea care se găseşte în carnea de vită. Cu toate acestea, pieliţa de pui trebuie evitată, deoarece aceasta dublează cantitatea de grăsime saturată din mâncare.

PĂREREA SPECIALISTULUI
În cartea "Şi noi ce mai mâncăm?", prof. univ. dr George Mencinicopschi, directorul Institutului de Cercetări Alimentare, subliniază faptul că cele mai "rele" alimente sunt cele care au grăsimi şi zaharuri în exces, acestea fiind surse de "calorii goale". Alimentele de genul junk-food, chipsuri, pufuleţi, biscuiţi, mezeluri, produse de patiserie conţin foarte multe calorii, puţine proteine şi săruri minerale. Lipsa nutrienţilor duce la îngrăşare, iar complicaţiile obezităţii duc la diabet şi boli cardiovasculare. O alimentaţie nediversificată poate duce şi la carenţe vitaminice, lipsa vitaminei B1 fiind cea mai des întâlnită", spune George Mencinicopschi.

×
Subiecte în articol: micul magician