Babka este un desert răspândit în Polonia și Ucraina. Termenul provine din limba poloneză și înseamnă „bătrână”, folosit ca o formă de alint petnru femeile vârstnice.
Ce este babka
Babka este o pâinică dulce. Aluatul este asemănător cu cel pentru cozonac, însă babka are umpluturi diferite. Desertul a evoluat mult de-a lungul timpului.
A câștigat popularitate printre români datorită texturii moi și a umpluturii din ciocolată, nuci sau fructe confiate.
În timp ce pentru cozonacul românesc este mult mai dens iar umplutura este de obicei din nucă, rahat sau mac, babka este mult mai pufoasă, iar interiorul ei este stratificat cu umpluturi care contrastează cu textura aluatului, oferindu-i un gust deosebit.
Totodată, babka se împletește într-un diferit de cozonac.
Rețetă de babka cu ciocolată
Ingrediente pentru aluat
- 500 de grame de făină
- 10 de grame de drojdie uscată
- 150 ml de lapte cald
- 100 de grame de unt topit
- 2 ouă
- 80 de grame de zahăr
- 1 linguriță de esență de vanilie
- un praf de sare.
Ingrediente pentru umplutură
- 200 de grame de ciocolată neagră (sau ciocolată cu lapte, după preferințe)
- 50 de grame de unt
- 50 de grame de zahăr pudră
- 50 de grame de nuci mărunțite (opțional)
- esență de rom sau coniac (pentru un plus de aromă)
Mod de preparare
Într-un vas încăpător, se dizovă drojdia în laptel cald, unde se lasă până devine activă. După care se adaugă zahăr, ouăle, esența și sarea. Se adaugă apoi făina treptat, în timp ce se amestecă până ce se obține un aluat elastic și ușor lipicios. Abia la final se adaugă untul topic și se frământă până aluatul devine omogen. Se lasă la dospit timp pe aproximativ o oră într-un loc cald. Aluatul ar trebui să-și dubleze în acest timp dimensiunea.
Între timp, într-un alt vas se topește ciocolata împreună cu untul într-o baie de aburi sau la cuptorul cu microunde. După ce s-au topit complet, se adaugă zahărul pudră și nucile mărunțite, iar dacă este cazul și esența de rom. Se amestecă totul până se obține o pastă uniformă.
După timpul indicat, se întinde aluatul pe o suprafață plană presărată cu făină. Foaia obținută trebuie să aibă aproximativ 1 cm grosime. După care se întinde umplutura, uniform. Se ruleză într-un sul lung și se taie în două sau patru bucăți, în funcție de câte straturi se doresc. După care se împăturesc una peste alta și se răsucesc.
Se transferă totul într-o tavă unsă cu unt sau tapetată cu hârtie de copt și se lasă să crească încă 30 de minute, după care se bagă la cuptorul preîncălzit la 180 de grade Celsius, unde se lasă 30-40 de minute sau până devine auriu și sună a gol la atingere.
Dacă se rumenește prea repede, se acoperă cu o folie de aluminiu în ultimele 10 minute de coacere.
După ce este scoasă din cuptor, se lasă la răcit și se unge cu sirop de zahăr. Babka poate fi servită la micul-dejun dar și ca desert la mesele principale, potrivit a1.ro.