x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Timp liber Culinar Bacsisul, legea nescrisa

Bacsisul, legea nescrisa

10 Iun 2004   •   00:00

GASTRONOMIE

Bacsisul nu este un obicei de traditie orientala, asa cum suntem tentati sa credem. El este practicat in toata lumea si uneori chiar contabilizat.
IRINA COBUZ

Exista tari in care "tips"-ul nu este doar o optiune, ci este impus de lege. "In Franta, legea impune plata serviciului, 12% din valoarea notei de plata reprezentand bacsisul. Au fost chiar procese pentru ca patronii au decis sa foloseasca acesta suma in alte scopuri. Salariatii si-au castigat dreptul in instanta", povesteste Dan Chisu, proprietarul restaurantului "Esperanto". In SUA, procentul platit pentru serviciile primite este impozitat.

In Romania, pe vremea lui Ceausescu, la intrarea in unitatile de servire alimentare erau tablite pe care scria "Bacsisul nu ne onoreaza" sau "Azi nu primim bacsis". Nimeni nu le respecta.

MULTUMIRE. Ospatarii sunt categorici cand vine vorba de bacsis: Trebuie dat! "Nu se mai foloseste termenul bacsis, este jignitor pentru noi. Acum se spune "tips"", spune Dobre Mihai, un ospatar care se considera din vechea generatie.

O lege nescrisa spune ca "tips"-ul reprezinta aproximativ 10% din nota de plata si se ofera atunci cand clientul este multumit de serviciile primite. Potrivit Aureliei Marinescu, autoarea "Codului bunelor maniere", a da bacsisuri exorbitante este doar o dovada de proasta crestere. "Este un gest care da nastere la comentarii ironice, chiar din partea celor care primesc banii, si ne face sa-l recunoastem pe parvenit de la distanta", spune Aurelia Marinescu.

SPAGA. Cand oferi o suma la intrarea in restaurant pentru a fi sigur de serviciile pe care le vei primi, se poate vorbi de spaga, spune maestrul bucatar Henrik Sebok: "Nu este nici elegant nici corect. Chelnerul trebuie sa fie egal pentru toata lumea, serviciile trebuie sa fie aceleasi".

"Tips"-ul nu este considerat dezonorant de ospatari. Si nici clientul nu trebuie sa creada ca da pomana. Sunt bani castigati cinstit prin prestarea unor servicii. "Este chiar jignitor sa nu primesti bacsis din partea unui client multumit, care il ofera cu placere", este de parere Bogdan Piele, sef-bucatar la restaurantul "Museum".

CODUL OSPATARULUI

Nota de plata se aduce intr-o mapa speciala si doar atunci cand este solicitata de catre client printr-un semn discret. Chelnerul nu trebuie sa ramana langa masa sau sa deschida mapa cu factura in prezenta clientului. Ospatarul trebuie sa aduca restul chiar daca clientul ii da de inteles ca-l poate pastra. Doar dupa plecarea clientului, bacsisul este insusit.

×
Subiecte în articol: gastronomie