GASTRONOMIE
Bacsisul nu este un obicei de traditie orientala, asa cum suntem tentati sa credem. El este practicat in toata lumea si uneori chiar contabilizat.
IRINA COBUZ
Exista tari in care "tips"-ul nu este doar o optiune, ci este impus de lege. "In Franta, legea impune plata serviciului, 12% din valoarea notei de plata reprezentand bacsisul. Au fost chiar procese pentru ca patronii au decis sa foloseasca acesta suma in alte scopuri. Salariatii si-au castigat dreptul in instanta", povesteste Dan Chisu, proprietarul restaurantului "Esperanto". In SUA, procentul platit pentru serviciile primite este impozitat.
In Romania, pe vremea lui Ceausescu, la intrarea in unitatile de servire alimentare erau tablite pe care scria "Bacsisul nu ne onoreaza" sau "Azi nu primim bacsis". Nimeni nu le respecta.
MULTUMIRE. Ospatarii sunt categorici cand vine vorba de bacsis: Trebuie dat! "Nu se mai foloseste termenul bacsis, este jignitor pentru noi. Acum se spune "tips"", spune Dobre Mihai, un ospatar care se considera din vechea generatie.
Citește pe Antena3.ro
CODUL OSPATARULUI
Nota de plata se aduce intr-o mapa speciala si doar atunci cand este solicitata de catre client printr-un semn discret. Chelnerul nu trebuie sa ramana langa masa sau sa deschida mapa cu factura in prezenta clientului. Ospatarul trebuie sa aduca restul chiar daca clientul ii da de inteles ca-l poate pastra. Doar dupa plecarea clientului, bacsisul este insusit.