ROMANIA CULINARA - TRADITII VRANCENE
De unde vine numele Vrancei? Probabil de la Varancha, insemnand dupa unii "munte", dupa altii "corb", denumire atribuita provinciei pe la 1431. Cine sunt vrancenii? Romani care si-au pastrat libertatea multa vreme de-a lungul istoriei, fie retragandu-se in munti, fie luptand alaturi de domnitorii Moldovei, cum au facut-o legendarii fii ai Vrancioaiei. Stefan cel Mare le-a dat pamant si pana aproape de timpurile lui Alexandru Ioan Cuza aici au functionat obstile, cu sfatul batranilor, cu regulile proprii si cu proprietatile in devalmasie. Aflam o multime de astfel de amanunte de la directorul Directiei Judetene pentru Cultura, Culte si Patrimoniu Cultural Vrancea, Puiu Siru Usturoi, care ne-a insotit, in incursiunea noastra.
Din punct de vedere etnofolcloric, Valea Ramnicului, Valea Milcovului, Vaile Zabalei si a Susitei reprezinta patru zone bine delimitate in ceea ce priveste traditiile, comportamentul social al profesiilor si meseriilor. In Valea Ramnicului, la Dumitresti, se afla cea mai importanta zona vranceana de producere a tuicii, dintr-o pruna dulce, specifica acestui loc. Pe Valea Milcovului, de la izvor si pana la intrarea in ses, intalnesti mesterii specializati in confectionarea recipientelor din lemn.
Ei confectionau mai ales "bote mici" de 10-15 litri, pe care taranii le umpleau cu apa si le luau cu ei cand se duceau la prasit, dar se fac si recipiente de 10.000 de litri, folosite si acum, in care se pastreaza vinul vrancean. Ajungand in "zona de aur" a traditiei vrancene, respectiv Naruja, Nereju, Negrilesti, Vrancioaia, Spulber, cu trimitere peste deal, in Tulnici, descoperim cea mai bine conservata zona din punct de vedere cultural. Aici pot fi remarcate lingurile din lemn, care sunt folosite in Vrancea in mod curent, indispensabile la toate pomenile de peste an⦠De asemenea, se confectioneaza modelele de cas, numite si "papusare", venite din zona Rucar-Bran, odata cu schimbul de populatie facut de Vasile Lupu si Matei Basarab.
MUNTI SI CAMPII. In Vrancea, omul de la munte si cel de la ses nu prea seamana unul cu celalalt. Zona de campie e caracterizata printr-o migratie vizibila de populatie (dupa unele statistici, din judet sunt plecati circa 60.000 de tineri). Sesul e o zona cu mari probleme sociale. Ultimii care s-au razvratit impotriva comunismului, in 1957, au fost cei din zona Siretului - Suraia, Vadu-Rosca, Rastoaca. Azi, in aceste comune aproape ca nu se mai intalnesc tineri. Nu se poate spune acelasi lucru despre zona de podgorie, unde proprietatea ofera posibilitatea unui trai cat de cat decent. La munte, la fel. Muntele le da oamenilor un fel de statornicie a bunastarii. "Cand vine un muntean la ses, lucrul acesta se cunoaste; frapeaza intelepciunea mocanului tacut, respectuos fata de cei din jur⦠La ses, saracia i-a marcat pe oameni: sunt mai agresivi."
Vrancea e o regiune folclorica extraordinara. Dansuri populare unice, precum "Chiparusul" (foto sus), muzica interpretata de formatie de cimpoieri sau de buciumasi. Oamenii traiesc inca dupa regulile de acum un mileniu si mai bine, pastrand vii traditiile |
Citește pe Antena3.ro