x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Timp liber Culinar Beneficiile pentru sănătate ale alimentelor picante. Care sunt riscurile

Beneficiile pentru sănătate ale alimentelor picante. Care sunt riscurile

de Anastasia Paul    |    21 Iul 2023   •   20:30
Beneficiile pentru sănătate ale alimentelor picante. Care sunt riscurile

Când vine vorba de alimente condimentate, oamenii se împart în general în două categorii, cei care le iubesc și cei care le evită categoric.

Dacă ești un iubitor al mâncărurilor picante, te bucuri de mirodenii, printre cele mai populare fiind ardeiul iute. Compușii din mâncarea condimentată ajută la reducerea tensiunii arteriale, susțin gestionarea greutății și cresc longevitatea. Cu toate acestea, alimentele picante nu sunt pentru toată lumea, mai ales dacă ai probleme digestive.

Beneficii și riscuri pentru sănătate

Alimentele picante conțin capsaicinoizi care sporesc senzația de căldură. Acestea se află mai ales în ardei iuți. Când muști dintr-un ardei, receptorii sensibili din cavitatea bucală provoacă o senzație de arsură, scrie health.com. 

Inimă

Bolile de inima este principala cauza de deces in intreaga lume. Există unele dovezi că alimentele picante pot reduce tensiunea arterială și colesterolul, doi factori importanți de risc pentru bolile de inimă.

De exemplu, studii revizuite din 2022 arată  că alimentele picante și ardeii pot ajuta la îmbunătățirea tensiunii arteriale și la scăderea riscului de deces prin boli de inimă sau accident vascular cerebral.

În plus, un studiu observațional din 2017 a constatat că mâncărurile picante pot scădea semnificativ aportul zilnic de sare, și reduc astfel tensiunea arterială, modificând modul în care creierul percepe gusturile sărate.

Un alt studiu observațional din același an a legat alimentele picante de scăderea nivelului de lipoproteine cu densitate joasă (LDL) sau colesterol „rău”. În plus, studiul a concluzionat că persoanele care au mâncat alimente picante de mai mult de 5 ori pe săptămână au avut un nivel semnificativ mai mare de lipoproteine de înaltă densitate (HDL) sau de colesterol „bun”, decât cei care nu au consumat.

Totuși, același studiu a arătat că nivelul trigliceridelor crește odată cu frecvența consumului de alimente picante. Trigliceridele mari sporesc riscul de boli de inimă și accident vascular cerebral.

Mai mult, o revizuire din 2023 a studiilor observaționale arată că, deși un aport mai mare de alimente picante poate ajuta la scăderea tensiunii arteriale, are și un impact negativ asupra nivelului de colesterol.

Intestin

Microbiomul intestinal joacă un rol vital în sănătatea și bunăstarea organismului. Un dezechilibru al bacteriilor din intestin a fost asociat cu tulburări gastrointestinale (GI) și metabolice, cum ar fi sindromul intestinului iritabil (IBS) și diabet.

În timp ce alimentele picante pot provoca disconfort digestiv la unii oameni, ele au de fapt efecte benefice asupra sănătății intestinale atunci când sunt consumate cu moderație.

Capsaicina poate îmbunătăți sănătatea intestinului prin creșterea cantității de bacterii bune din intestin, scăzând în același timp abundența bacteriilor care provoacă boli.

Dozele mici de capsaicină ajută la eliminarea excesului de acid din stomac, favorizând vindecarea ulcerului gastric.

Pierdere în greutate

Într-un studiu observațional din 2021, 63% dintre participanți au raportat că au avut o satisfacție mai mare după ce au mâncat o masă care conținea condimente cu capsaicină. De asemenea, studiul a constatat că persoanele care consumau rar alimente picante aveau mai multe șanse să fie considerate cu greutate ridicată.
Mai multe studii pe oameni sugerează că alimentele picante ajută la gestionarea greutății prin creșterea consumului de energie și arderea grăsimilor, suprimarea apetitului și îmbunătățirea compoziției microbiomului intestinal.

O analiză din 2022 a remarcat că, deși alimentele picante care conțin capsaicină pot scădea pofta de mâncare, nu protejează împotriva obezității pe termen lung. O altă revizuire din 2023 a studiilor observaționale a concluzionat că persoanele care consumau cantități mai mari de alimente condimentate aveau mai multe șanse de a fi supraponderale sau obeze.

Cercetătorii cred că acest lucru se datoreaă alimentelor picante care cresc pofta de dulciuri și alimente bogate în carbohidrați pentru a ameliora senzația de arsură. Alimentele picante sunt, de asemenea, mai probabil să fie carne și mai puțin probabil să fie legume, ceea ce contribuie, de asemenea, la creșterea în greutate.

Longevitate

Poate cel mai promițător beneficiu al alimentelor condimentate este potențialul lor de a crește longevitatea. Acest lucru se datorează efectelor antioxidante și antiinflamatorii ale capsaicinei.

O analiză a fost realizată în 2021 asupra a patru studii observaționale, la care au participat 564.748 de adulți pentru a examina asocierea dintre consumul de alimente picante (ardei iute, sos de ardei iute sau ulei de ardei iute) și mortalitate. Cercetătorii au descoperit că, în comparație cu cei care nu consumau în mod regulat alimente picante, cei care mâncau regulat alimente picante aveau un risc de mortalitate cu 12% mai mic, din toate cauzele.

O altă revizuire din 2015 a unui studiu legat de consumul de alimente picante arată că acesta scade mortalitatea din cauze specifice, cum ar fi cancerul, bolile ischemice ale inimii și bolile respiratorii

Date nutriționale ale alimentelor picante

Profilul nutrițional al alimentelor condimentate poate varia în funcție de ingredientele și metodele de preparare ale acestora.

Cu toate acestea, condimentul din multe alimente provine adesea de la capsaicină, un compus găsit în ardeii iuți.

Un ardei iute crud - profil nutrițional:
Calorii: 18
Grăsimi: 0,2 grame (g)
Sodiu: 4 miligrame (mg)
Carbohidrați: 4 g
Fibre: 0,7 g
Proteine: 0,8 g
Vitamina C: 72% din valoarea zilnică (DV)

Riscurile alimentelor picante

Alimentele picante sunt în general considerate sigure atunci când sunt consumate cu moderație. Cu toate acestea, cantități mari de capsaicină pot provoca simptome gastrointestinale incomode, inclusiv: 

Arsuri la stomac
Greaţă
Vărsături
Diaree
Dureri de stomac

Aceste simptome pot fi mai severe la persoanele cu IBS care nu sunt obișnuite să mănânce alimente picante în mod regulat.

Deși rare, studiile au legat aportul de ardei iute și alimente picante de crampe la picioare, erupții cutanate și urticarie.

Mai mult, unele studii observaționale sugerează că un aport mai mare de alimente picante poate crește riscul de cancer, în special al stomacului, vezicii biliare și esofagului. Cu toate acestea, alte studii au arătat că un consum frecvent de alimente picante poate proteja de fapt împotriva cancerelor gastrointestinale, în special a cancerului esofagian.

Sfaturi pentru consumul de alimente picante

Chiar dacă alimentele condimentate pot oferi câteva beneficii promițătoare pentru sănătate, este important să le consuma ca parte a unei diete echilibrate și într-un mod sănătos.

De exemplu, adăugarea de ardei într-o omletă sau prăjeli poate da un impuls nutritiv și îi poate crește aroma mâncării. Cu toate acestea, aripioarele fierbinți prăjite sau jalapenos prăjiți sunt puțin probabil să ofere beneficii semnificative pentru sănătate și ar trebui consumate cu moderație.

În plus, multe soiuri de sos iute sunt bogate în aditivi, cum ar fi sodiul, un nutrient pe care poate trebuie să-l limiti dacă avi tensiune arterială ridicată.

Cum să-ți crești toleranța la condimente

Dacă nu ești obișnuit să mânânci multe alimente picante și vrei să-ți îmbunătățești toleranța, iată ce trebuie să faci:

Începeți încet, prin a adăuga praf de ardei roșu la mesele preferate pentru a vedea cum îl tolerează corpul.
Crește treptat intensitatea: începe cu ardei mai blânzi precum Anaheim sau poblano, care conțin mai puțină capsaicină. Când simți că papilele tale gustative s-au obișnuit cu nivelul actual de condimente, încorporează treptat condimente sau ardei mai iute.
Mănâncă mai des alimente picante: cu cât mănânci mai multe alimente picante, cu atât limba se va obișnui mai mult cu senzația.
Păstrează o băutură răcoritoare la îndemână: studiile sugerează că laptele este cea mai bună alegere pentru a reduce arsurile orale de la capsaicină. Se crede că acest lucru se datorează conținutului său de proteine și grăsimi. Dacă nu ești un fan al laptelui, studiile mai noi indică faptul că un pumn cu fructe îndulcitepoate reduce semnificativ arsurile datorită conținutului său de zaharoză.

Alimentele picante care conțin capsaicină pot ajuta la îmbunătățirea tensiunii arteriale, sațietății, sănătății intestinale și longevității. 

Consumul ridicat de alimente picante poate provoca simptome gastrointestinale inconfortabile, cum ar fi greață, dureri de stomac și diaree. Aceste simptome sunt mai probabil să apară la persoanele cu probleme digestive.

Dacă doriți să crești aportul de alimente picante este important să faci acest lucru treptat pentru a minimiza potențialele efecte secundare.
 

×